Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:11, 9. 11. 2021.

| Društvo

Nišlijama od Vodovoda stižu opomene pred utuženje i za 5 dinara duga

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
opomena
Opomena; foto: M. P.

Opomene pred utuženje sa upozorenjem da će ukoliko se dugovanje ne plate u roku od 8 dana JKP Naissus to naplatiti putem izvršnog postupka, stigle su ovih dana na adrese Nišlija, a ono što je mnoge iznenadilo je da su one stigle i za dugove koji su 5, 11 ili 15 dinara. Sa druge strane, iz Centra za zaštitu potrošača "Forum" kažu da ova odluka nije po zakonu, jer je građanima dat rok za isplatu od 8, a ne 30 dana. Iz Vodovoda objašnjavaju da je odluka da se svi dužnici upozore, bez obzira na to koliko duguju, kao i da je sve u skladu sa zakonom.

Pre skoro dve nedelje iz Naissus-a su počeli da podsećaju građane na plaćanje starih računa, pa korisnici koji imaju dugovanja za utrošenu vodu i kanalizaciju dobijaju opomene pred utuženje.

Na adrese Nišlija stižu opomene i za veoma mala dugovanja, a mnogima nije jasno ni kako se stvorio takav dug, kada su, kako kažu, izmirili sve račune. Na društvenim mrežana neki od njih postavljaju opomene koje su dobili, a u šali se i takmiče ko je za manji dug dobio ovo upozorenje.

Kako kaže jedna Nišlijka, njena porodica je dobila opomenu zbog 15 dinara i 50 para, dok je njenom stricu to stiglo zbog 5 dinara duga.

Bilo je neko staro dugovanje pre nego što su prešli sa Objedinjenom naplatom. To dugovanje od 3.500, to je bilo pre 3 meseca da nas ne bi tužili, ode otac plati sve i sada stigne dug od 15,5 dinara... Baš me zanima kako su se pojavili tih 15 dinara, jer znam da je platio sve do dinara - kaže Nišlijka kojoj je stigla opomena.

Najpre je bila ljuta, a kasnije kaže da joj je bilo smešno. Njen otac je platio 15,50 i dodatnih 5 dinara koji su stigli kao opomena njenom stricu.

Kroz istu situaciju je prošla još jedna Nišlijka. Na njenu adresu je stigla opomena zbog 11,72 dinara, pa smatra da je pretnja tužbom i izvršiteljima van svake pameti.

Mom suprugu se skida sa plate svako dugovanje i račun za vodu i nije nam jasno odakle dug, a još manje u tom iznosu! Da nije smešno bilo bi žalosno dokle smo stigli sa ovom "pravnom" državom - kaže Nišlijka.


Jovanović: Odluka Vodovoda nije po Zakonu

U opomeni Naissus-a piše da korisnici imaju 8 dana da izmire dug ili će biti prinuđeni da potraživanje naplate pokretanjem izvršnog postupka, a koji će prouzrokovati uvećane troškove.

Taj rok, kako kaže Jovanović iz Centra za zaštitu potrošača "Forum", nije po zakonu.

Opomena pred utuženje je zakonski rok ne može da bude kraće za izmirenje tog duga od 30 dana, to je zakonska obaveza - ističe Jovanović.

Kaže i da su u Vodovoda prekršili Zakon o zaštiti potrošača i zato što pre odluke o naplaćivanju dugovanja nisu tražili mišljenje svog savetodavnog tela.

Postoje savetodavna tela u Vodovodu, imaju predsednika i članove i među njima je naš predstavnik i sve odluke koje donose, koje su vezane za potrošače, oni su dužni da traže mišljenje savetodavnog tela, oni to nisu uradili - kaže Jovanović.

S druge strane, iz Naissus-a kažu da je sve urađeno po zakonu, da je reč o apsolutnim dugovanjima i da je odluka da se prema svim korisnicima, bez obzira na to koliko duguju, isto postupa.

Jovanović iz Centra za zaštitu potrošača "Forum" podseća korisnike da provere da li su im računi koje nisu isplatili stariji od godinu dana, jer se tada oni vode kao zastareli.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Roska

    19:47 // 21. 11. 2021.

    Kad ce da mi vrati vodivod pare bila sam u preplati od spajanja racuna sa komunalijama 1000dinara mi duguje vodovod

  • Gusta crnna magla

    15:33 // 11. 11. 2021.

    Petre b, pekare i mlekare su instance?! Aj mi molim te to pojasni malo...

  • Boban Kostić

    09:01 // 10. 11. 2021.

    Naissus je firma za uhlebljenje partijskog kadra.Bio sam u Vrežini za odvajanje vodomera.Neviđeno,u jednoj kancelariji upisuje moje podatke,a zatim u drugoj
    overava drugi,da bi na trećem mestu žena stavljala pečat i dala papir.Svima uključene igre na kompjuterima.Lično nikad ne bi radio kod njih ovako,jer
    mislim da se otupljuju moždane vijuge,kad samo sediš i blejiš,a nemaš nikakvu
    kreativnost

    • VAR tehnolog

      19:25 // 10. 11. 2021.

      E, ajd sto su ovi, od pocetka vlasti dosli iz sns-a, nego i ovi stariji zaposleni, pohrlise u sektu, zlu ne trebalo ! Svi predsednici sindikata imaju sns knjizicu, pa ruse sindikalno delovanje i interesuju ih samo privilegije po Zakonu !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: