Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:38, 28. 7. 2020.

| Društvo

Nišlije iz poplavljene Palilule najavljuju tužbe protiv Grada, predsednik Opštine očekuje rešenje

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Poplave Palilula, jun 2020; foto: Vanja Keser
Kažu da nadležni nisu učinili ništa da ih zaštite i da spremaju tužbe; ilustracija; foto: Vanja Keser

Za manje od dva meseca stanovnici niške Opštine Palilula poplavljeni su čak tri puta, a zato što smatraju da Grad Niš godinama ništa nije učinio da ih zaštiti najavljuju tužbe. Predsednik Aleksandar Ždrale tražio je proglašenje vanredne situacije, odgovor Štaba još čeka, kao i rešenje problema. Novinari su pitali gradonačelnika Darka Bulatovića da li zna za poplave na Paliluli, jer se do sada nije oglašavao i šta će biti učinjeno da se one ubuduće spreče.

Jun i jul ove godine Nišlije koje stanuju u Paliluli pamtiće po poplavama koje kažu da nisu doživeli godinama. U objašnjenja nadležnih da su istorijske kiše krive što su njihovi stanovi plivali, ne veruju. Poplave Palilula 1, jun 2020; foto: Vanja Keser Kažu da nadležni nisu učinili ništa da ih zaštite i da spremaju tužbe; ilustracija; foto: Vanja Keser

Zato stanovnici Vrbaske i Vojvode Gojka već planiraju da tuže Grad, a kažu da će to sigurno učiniti i stanovnici drugih poplavljenih ulica.

Mi smo i 2014. godine hteli da tužimo Grad, ali nas je tadašnje rukovodstvo zamolilo da to odgodimo i da će rešiti problem i to je naš najveći gaf jer smo im poverovali. Sada ćemo svakako tužiti Grad za nepreduzimanje apsolutno ničega u prethodnom periodu, odnosno za nečinjenje - kažu stanovnici.

Poplavljeni tri puta za nešto više od mesec dana, najavljuju tužbe protiv Grada; foto: JV Poplavljeni tri puta za nešto više od mesec dana, najavljuju tužbe protiv Grada; foto: JV U Vrbaskoj su se ponovo danas sastali sa nadležnima, ali kažu da konkretan predlog još nisu čuli, osim da Grad nema para za investiciju koja bi ih odbranila od poplava.

Poplavljeni građani kažu da su od nadležnih više puta čuli da sistem ne može da prihvati toliku količinu kiše, ali da oni problem gledaju iz još jednog ugla.

Niko ne kaže da grad ove veličine mora da ima asmosfersku kanalizaciju. Oni su godinama izdavali dozvole za priključke na tu istu kanalizaciju, a da nisu radili na proširenju mreže. Oni su širili grad, a davali priključke na tu jednu istu mrežu i to je sramota. Nama je dosta više prebacivanja odgovornosti. Evidentno je ko će te tužbe dobiti, bez obzira što će verovatno proces trajati dugo, ali se zna da će ga dobiti građani, jer su oni ugroženi i oštećeni njihovim nečinjenjem - napominju.


Gradonačelnik se ne oglašava, predsednik Opštine očekuje rešenje

Predsednik Opštine Palilula Aleksandar Ždrale je prošle nedelje, nakon trećih poplava, tražio da se uvede vanredna situacija. Odgovor, međutim, još nije dobio od Štaba za vanredne situacije.

Ja nemam potvrdu ni da jeste ni da nije uvedena, podneo sam zahtev Štabu za vanredne situacije, čekam njihov odgovor - kaže Ždrale.

aleksandar ždrale Predsednik Opštine Palilula kaže da on ne odlučuje o tome kako će se rešiti problem; foto: Opština Palilula

Kaže da on ne odlučuje o tome kako će se rešiti problem, da je bilo više predloga, ali da je sada na Štabu da donese konačnu odluku uz pomoć javno-komunalnih preduzeća.

Problem bi svakako rešila atmosferska kanalizacija, koju 80 % Palilule nema ili je nedovoljna, ali je ta investicija skupa.

Najverovatnije krajem ove godine ili početkom iduće da se krene u realizaciju toga, velika finansijska sredstva su za to potrebna. Još jedan od predloga je da se postojeći kolektor u parku preko puta Apelacionog suda proširi tako da veću količinu atmosferskih padavina može da prihvati. To su sve predlozi, ali da ja ne prejudiciram to moraju ljudi od struke da odluče - dodaje Ždrale.

Još jedan od predloga je, kaže, izgradnja bazena na nekoliko lokacija koji će prihvatati vodu.

Moguće je da se negde izgrade ti bazeni, na nekih desetak problematičnih tačaka. Oni bi prihvatali vodu iz visinskih delova i preko cevi da distribuiraju u postojeće ili da se izgrade novi kolektori - objašnjava.

Šta će od toga na kraju biti sprovedeno u delo i što je stanovnicima još važnije - kada, za sada nije poznato. Novinari su ta pitanja postavili gradonačelniku Darku Bulatoviću preko njegovog kabineta, a jedno od pitanja je i da li zna za poplave u Paliluli, s obzirom da se do danas tim povodom nije oglašavao. Odgovori se očekuju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kimi

    01:31 // 30. 7. 2020.

    Pametno, nema šta. Kada su bili izbori, glasali za sns-ovce, a sada shvatili da bagra ne ume ništa kasvetno da uradi. Pa ništa, glasajte i dalje iste.

  • Đokica

    11:11 // 29. 7. 2020.

    JKP Naisus je znao da južni kolektor pored pruge jedva prima vodu i pre produženja prema Banji. Tada uz napore stalnog čišćenja kod Pirotske rampe kolektor je jedva primao vodu. Sada produženjem on po svom kapacitetu ne može da primi svu uvećanu količinu i plavi područje oko rampe.

    • Lj.

      21:17 // 29. 7. 2020.

      A tako su se lepo sepurili i slikali na Paliluli, pored kanalizacionih cevi, pri izgradnji kolektora Bulatovic i Milosevic, i gde su sada ti strucnjaci?!

  • Синђелић Нишки

    10:34 // 29. 7. 2020.

    А 18 возила Range Rover није скупа инвестиција?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: