Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:03, 20. 7. 2020.

| Društvo

Nišlije iz poplavljenih ulica kažu da ih "davi" kanalizacija, a ne kiša, rešenje moguće tek sledeće godine

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
poplava
Traže da se konačno reši problem sa poplavama; foto: čitalac

Još se nisu osušili od junskih poplava, mesec dana kasnije stanovnici Opštine Palilula ponovo su, kako kažu, plivali i davili se u kanalizaciji. I pored tvrdnji JKP Naissus da redovno čiste slivnike, Nišlije to demantuju i fotografijama. Predsednik Opštine Palilula Aleksandar Ždrale kaže da bi trajno rešenje protiv poplava bila izgradnja atmosferske i fekalne kanalizacione mreže, ali da je to moguće tek sledeće godine.

Domovi građana u Opštini Palilula bili su pod vodom dva puta u poslednjih mesec dana. Zato traže da se problem koji imaju konačno reši. Zapusen slivnik 10; foto: M. M Nišlija fotografisao desetine slivnika u Nišu koji nisu očišćeni; foto: M. M.

Veruju da su razlog nedavnih poplava zapušeni slivnici, a dan nakon što su iz JKP Naissus to demantovali jedan Nišlija je obišao neke lokacije u gradu i fotografisao slivnike. Kako se vidi na fotografijama mnogi su urasli u travu.

Ulice koje sam stigao da obiđem su: Kralja Stefana Prvovenčanog, Vojvode Gojka (i jedan i drugi jednosmerni deo), Tome Rosandića kod Čaira, Drainčeva, Ivana Milutinovića prema Medoševcu skoro pola ulice je zapušeno i bez šahtova i Sime Matavulja uz kej oko železnickog mosta. Ipak Naissus ne radi svoj posao kako se hvale da rade ovih dana - tvrdi Nišlija.

Da su slivnici problem i da neki nisu čišćeni od prošle godine tvrde i stanovnici poplavljene Palilule. Zapusen slivnik 7; foto: M. M Nišlija fotografisao desetine slivnika u Nišu koji nisu očišćeni; foto: M. M.

Takođe napominju da ih "davi" kanalizacija, a ne kiša i da su na to upozoravali više puta, jer im fekalije ulaze u kuću.

Mi non-stop plavimo i na kraju smo živaca i strpljenja, dva puta u mesec dana smo poplavljeni, još se nismo osušili od prve poplave došla je druga - napominju.

sastanak Vrbaska Stanovnici Vrbaske ulice inicirali sastanak sa predsednikom Opštine; foto: čitalac Stanovnici Vrbaske ulice, koja je bila poplavljena tri puta, danas su inicirali razgovor sa predsednikom Opštine, ali kažu da zvanični sastanci i predlog rešenja problema tek slede.

Sastanak je završen tako da će se nastaviti do kraja nedelje sa predstavnicima Direkcije i Kabineta gradonačelnika, zato što u ovom trenutku nije nađeno rešenje. Oni su dali neke predloge, ali nama to ne liči na rešenje, sastanak ćemo imati ponovo, termin ćemo znati naknadno. Nadamo se da će ovog puta naći rešenje za neše dugogodišnje probleme i drago nam je da su nas konačno čuli - priča jedna od stanovnica Vrbaske ulice.

Predsednik Opštine Palilula Aleksandar Ždrale kaže da je na sastanku bio i tehnički direktor JKP Naissus koji je izneo par predloga, kako da se privremeno, a potom i trajno reši problem u toku sledeće godine, jer kaže da to podrazumeva obimne građevinske radove i poduhvate. Zapusen slivnik 3; foto: M. M Nišlija fotografisao desetine slivnika u Nišu koji nisu očišćeni; foto: M. M.

Trajno rešenje je da se izgradi atmosferska kanalizaciona mreža i fekalna kanalizaciona mreža, da budu razdvojene i da se to spoji kako struka nalaže na kolektor i da na taj način rešimo dugogodišnji problem - dodaje Ždrale.

Zapusen slivnik 2; foto: M. M Nišlija fotografisao desetine slivnika u Nišu koji nisu očišćeni; foto: M. M. U ovoj niškoj Opštini nakon kiše uništena je i tek asfaltirana Njegoševa ulica, probleme su imali i stanovnici Vojvode Gojka, ali Ždrale kaže da idu korak po korak, da je reč o brdovitom terenu i da to zahteva obimne radove.

Mišljenja su da bi ta atmosferska kanalizacija rešila te probleme koji se javljaju nakon velikih padavina. Moramo imati na umu da se u zadnjem periodu povećava broj kišnih dana, za razliku od prošlih godina kada nije bilo toliko i kada je postojeći sistem mogao da izdrži i prikupi svu tu vodu, tako da sve te činjenice se moraju uzeti u obzir i stručnjaci iz Naissusa i Direkcije daju svoje mišljenje kako da se reši taj problem - kaže Ždrale.

Zvaničan predlog i rešenje tek se očekuju, a šteta od poplava se još procenjuje i Ždrale najavljuje da će stanovnici dobiti pomoć, verovatno na sličan način kao građani koji su oštećeni nakon klizišta u Mramoru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko Petković

    13:22 // 21. 7. 2020.

    Neka neko ode da slika i vidi kakav je haos ne samo sada, nego čim padne malo veća kiša na Trosarini, ulica Kutinska i Svrljuskih partizanskih odreda.

    • Dzamutka

      16:36 // 21. 7. 2020.

      Pa, ti li nemas kameru ? Slikaj pa posalji,sve treba drugi " neko"!

    • Marko Petković

      10:14 // 22. 7. 2020.

      "Dzamutko", ja ne živim tamo pa da slikam, imam tamo rođake i prijatelje i sve ovo je iz nabolje namere, tako da te molim da ne pametujes...

  • Dule

    10:05 // 21. 7. 2020.

    Ovde gde ja zivim, u jednoj evropskoj zemlji, kad vidimo da su slivnici zacepljeni sto se desi nekad posle velike kise mi ocistimo ispred svojih kuca. Ako moze ovde mize sigurno i u Nisu tako.

  • Mile Brka

    03:30 // 21. 7. 2020.

    Kisni kolektor pravljen devedesitih celom duzinom ulice Vojvode Gojka, tik pored prige, od sliva kod Medosevca u pravcu EI kolikog promera su cevi trebale da budu? Pitajte rukovodstvo iz devedesitih ko je sracunavao promer kolektora i predvidjao sirenje grada po okolnim brdima, ne izmisljajte toplu vodu preispitajte postojeci kolektor, odgovorne kaznite i stavljajte 3 metra cev da vodu sakupi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: