Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:03, 24. 7. 2020.

| Društvo

Nišlije kažu da ih opsedaju i napadaju komarci, stručnjak procenjuje da će to potrajati još oko dve nedelje

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
komarac
Kažu da ih komarci presreću na ulici, napadaju u parku, ulaze u stanove; foto: Flickr/jeffrey.kohn

"Nebitno da li je dan ili noć, mi smo naprosto non-stop napadnuti, opsednuti i izujedani, moja deca i svi mi sa njima. Presreću nas na ulici, napadaju u parku, ulaze u stanove, kancelarije!" - tako Nišlije pišu o problemu sa komarcima. Bojan Veličković iz preduzeća koje u Nišu uništava ove insekte kaže da su ove godine komarci zakasnili, da će ih biti više još oko dve nedelje i da građani mogu da se zaštite sokom od limuna, lavandom i bosiljkom.

Preko aplikacije "Prijavi problem" više građana se javilo sa istim - komarci. Kažu da su oni u ovo doba "kao rode", a pitaju da li su redovno prskaju javne površine kako bi se uklonile larve.

Sa kakvim problemima se suočavaju Nišlije zbog komaraca objasnio je na sledeći način jedan građanin: Komarac-flickr Kažu da su "kao rode" i da ih ima mnogo u Nišu; Foto: flickr.com/John Tann,CC

Svih ovih dana imamo jako veliki problem sa komarcima. Nebitno da li je dan, ili noć, mi smo naprosto non-stop napadnuti, opsednuti i izujedani - moja deca i svi mi sa njima. Presreću nas na ulici, napadaju u parku, ulaze u stanove, kancelarije! O čemu se ovde radi? Zar prskanja ne treba da se sprovode planski i sistematski, u cilju zaštite stanovništva? U pitanju je više lokacija u gradu (čitajte-ceo grad). Da li, ko i kome treba da se obrati da bismo bili zaštićeni? - piše čitalac.

Bojan Veličković iz preduzeća Sanit M&M koje se u Nišu bavi prskanjem protiv komaraca na javnim površinama objašnjava da je ove godine pik populacije komaraca pomeren, te ih zato ovih dana ima više nego obično u julu.

Oni su tu obično krajem maja i tada se obično sinhronizuju, tih dvadesetak vrsti koje piju krv, ove godine je to pomereno za polovinu jula. Isto je i sa muvama i one su kasnile ove godine sa svojim razvojem. Mi ponovo sledeće nedelje radimo tretman, peti ove godine - kaže Veličković.

Objašnjava da se tretmani izvode na javnim površinama, a ne u dvorištima i kućama i da problem ne može da se reši lako, jer su komarci takvi da koriste svaki prostor za svoj razvoj.

To što pije krv našim sugrađanima su uglavnom po dvorištima, po potopljenim podrumima, ovo što je vezano za bare, reke, to je pokriveno larvicidnim tretmanima i to je maksimalno redukovano. A to što se sad vrzma po gradu to je nešto iz lokala što se tiče komaraca. Kada dođe to doba godine, koje je ove zakasnilo, nema pomoći. Možete da budete bilo gde, svuda ih ima i to će da traje jedno desetak, 15 dana i svi će da budu razočarani, misliće da nema pomoći - pojašnjava.

Kaže da lavanda i neke aromatične biljke poput bosiljka odbijaju komarce, kao i sok od limuna koji može da se nanese na telo, nije štetan i može da pomogne. Takođe savetuje postavljanje mrežica na prozore, jer i to može da spreči komarce da uđu u sobe.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući građanima koji su preko naše stranice Prijavi problem prijavili probleme u svom gradu. Pozivamo vas da i vi budete aktivni građani i prijavite probleme koje primetite.

Problem je moguće prijaviti i preko naših Android i iOS aplikacija.

Video uputstvo za prijavljivanje problema iz aplikacija za mobilne telefone se nalazi ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • qqq

    23:29 // 24. 7. 2020.

    Potvrdjujem da sam i ja imao probleme kako u Čairu tako i u stanu gde ulaze u mnogo većem broju nego ranijih godina.

  • Pedja

    20:18 // 24. 7. 2020.

    Dođi u Mramor da vidiš kako ujedaju. Pre , dok još nismo glumili ovu demokratiju je leteo onaj žuti poljoprivredni avion pa beše bolje.

    • Dzamutka

      22:02 // 24. 7. 2020.

      Brale, glasali ste za ovu "demokratiju" ! Cuti i trpi, vazno da ste im omogucili da naredne pet godine uzivaju, sad im vise ne trebate !

  • Zoran

    20:01 // 24. 7. 2020.

    Predlazem da se komarcima uvede policijski cas, pa da ih tad vidim...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: