Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:36, 10. 1. 2020.

| Društvo

Nišlije koje su tužile Toplanu i dalje čekaju pravdu

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
Toplana kapija
Tužili Toplanu i čekaju presude; Foto: Arhiva JV; foto: JV

Ukupno 17 Nišlija tužilo je nišku Toplanu zbog nerealno naplaćivanih računa prethodnih godina, podaci su Udruženog pokreta slobodnih stanara. Advokatica Mirjana Nedeljkov zastupa petoro korisnika i kaže da će se više znati nakon trećeg veštačenja. Direktor Toplane Predrag Milačić kaže da cenu sada obračunavaju po preporukama revizora.

Nerealna cena grejanja, nepoštovanje zakonitosti u smislu unutrašnjeg poslovanja Toplane - plata i broja zaposlenih i neprimena struke, kako kaže energetski ekspert MIroslav Cvetković, “naterali” su brojne Nišlije da podnesu tužbe protiv ovog preduzeća.

Sve pobrojano ustanovila je Državna revizorska institucija koja je to popisala u svom izveštaju pre nekoliko godina.

U UPSS-u su evidentirali 17 korisnika koji su sudske sporove poveli nakon izveštaja DRI, a advokatica kaže da se tužbama traži naknada štete od Toplane i Grada Niša, kao osnivača.

Najveće povrede se ogledaju u Zakonu o radu i njihovom posednom kolektivnom ugovoru. Te povrede su uticale da i JKP Gradska toplana fakturiše i ispostavlja račune sa uvećanim iznosima. Nerealne račune - kaže Nedeljkov.

Nedeljkov foto MRCN Nedeljkov zastupa petoro korisnika; foto: MRCNTužbama se traže naknade za 2016, 2017. i 2018. godinu.

Postupci su krenuli 2018. Već tri postupka su po žalbi, dok su 2 u toku. Oni su angažovali svog, a mi svog veštaka. Sada ćemo u tim postupcima morati da idemo i na treće veštačenje zato što su dosadašnja oprečna - kaže Nedeljkov.

Ekspert Cvetković kaže da je nakon izveštaja DRI Toplana imala 90 dana da popravi stanje koje su revizori zatekli. Međutim, odazivni izveštaj iz 2018. godine pokazuje da to tada nije učinjeno.

Cvetkovic foto MRCN Cvetković podsetio na brojne nepravilnosti u radu Toplane; foto: MRCNOni su imali realno vreme, ali Toplana nije ispoštovala tih 19 primedbi pa je opšti zaključak da “subjekt revizije teško krši obavezu dobrog poslovanja”. To je postpisao generalni državni revizor - kaže Cvetković dok pokazuje izveštaj.

Na sve ovo aktuelni direktor Toplane Predrag Milačić kaže “da se konačno sve završilo”, a da je na osnovu izveštaja DRI o pitanjima visokih cena postupak vodila Komisija za zaštitu konkurencije.

U tom postupku smo mi dokazivali šta smo sve uradili po pitanju usklađivanja cena da budu u skladu sa mišljenjem DRI i Vladinom metodologijom. Oni su pitali i DRI koji je kontrolisao naše određivanje cena za sezonu 2018/2019 i konačnom izveštaju Komisije je citirano mišljenje DRI da smo u potpunosti uklonili sve nedostatke - kaže Milačić.

Time se, kaže, konačno završio postupak oko cena, s tim što je Toplana u obavezi da svake sezone kada određuje cenu o tome obavesti i Komisiju.

UPSS je organizovao tribinu na kojoj se između ostalog govorilo i o drugim problemima, ali i poboljšanjima koja bi mogla da se uvedu u energetski sistem grada, kao i o budućim akcijama ovog udruženja i temama kojima će se baviti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dule

    10:42 // 11. 1. 2020.

    Slava tim ljudima koji protestuju i bore se za svoja prava usled astronomskih računa za grejanje.Većina Nišlija je pasivna i očekuju da se drugi izbore za njihova prava.Videli smo i viber prepisku predsednika opštine Medijana i odnos vladajuće stranke prema gradjanima i javnim resursima,to je neoprostivo i ispod svakog nivoa.

  • Брига менаџера Шврћка

    09:29 // 11. 1. 2020.

    Он цепа плату од 100.000 динара дупло већу од службеника са истом стручном спремом у градској управи, посао дупло мањи, одговорности нема само име, брига њега за одлуку, а још мање за грађане . А о секретаријату за комуналне делатности и енергетику као и енергетском одсеку то су већ сами грађани одавно све рекли, А САДА је и сам градоначелник схватио њихову фиктивност.

  • Mara

    06:41 // 11. 1. 2020.

    Ko čeka taj dočeka

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: