Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:37, 11. 5. 2011.

| Društvo

Nišlije najviše kradu struju

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Građani Niša i okoline nisu samo rekorderi po dugu za struju u Srbiji koji se kreće blizu sedam milijardi dinara, već i po tome što se u ovom gradu beleži i najveća krađa električne energije.

To ilustruje cifra od preko milijardu i 125 miliona dinara, koliko je „Jugoistok“ izgubio za prva tri meseca ove godine od korisnika koji su se nelegalno priključili na električne vodove.

Dragoljub Zdravković, direktor „Jugoistoka“, kaže da se struja najviše nelegalno koristi u pomoravskom delu.

- Krađa struje je postala državni problem, a sada se u otkrivanje te nelegalne radnje uključila i policija. Ta pojava mora da se suzbije jer struju koju kradu pojedinci, mi plaćamo - objašnjava Zdravković, koji kaže da se protiv osumnjičenih podižu krivične prijave, a o čijoj kazni odlučuje sud.

Direktor Elektrodistribucije Niš Aleksandar Krstić navodi da se od nedavno osumnjičeni za krađu struje lako otkrivaju.

- Najčešća sumnja da se krađa odvija u nekom delu grada dolazi iz samog trafoa. Ako se više struje odliva u odnosu na ukupnu cenu koji građani tog kvarta dela plate, znači da se neko nelegalno priključio na vodove - objašnjava Krstić.

Odavno je poznato da su Nišlije „domišljati“ korisnici struje tako što su nekada postavljali magnete koji su usporavali brojilo, provlačili filmove fotoaparata kojima se dobijao isti efekat, a pre nekoliko dana jednu grupu ljudi je privela policija istražnom sudiji Osnovnog suda jer se sumnja da su planirano pokušali na brojilu jednog niškog hostela da vrate brojčanik kako bi račun za električnu energiju bio značajno niži. Oni su izvršili krivično delo zloupotrebe ovlašćenja u privredi i skidanje i povredu službenog pečata.

Slađana Mančić, portparol niške ED, kaže da su time oštetili ovu javnu firmu za 1,2 miliona dinara.

- Krađa struje se dogodila u hotelu i hostelu „Konstantin“ u Nišu u Knjaževačkoj ulici. Sumnja se da su Svetlana Đ. i Dejan Đ. angažovali Miomira K. i Stefana K. da na električnim brojilima u hotelu i hostelu skinu plombe i vrate brojčanike unazad kako bi prikazali znatno manju potrošnju struje od stvarne. Svetlana Đ. je osnivač i direktor firme „Agios Konstantin“ u čijem sastavu su ova dva ugostiteljska objekta. Angažovani Miomir i Stefan nisu radnici Elektrodistribucije, a policija je do podataka o krađi struje došla na osnovu operativnog rada Odseka za suzbijanje privrednog kriminala. Četvoro osumnjičenih je saslušano, a dozvoljeno im je da se brane sa slobode - rekla je Mančićeva.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran

    07:03 // 15. 9. 2012.

    Dali je normalno , da u 21.veku bstruje ? Od kako sam poceo da placam struju poceli su veci problemi. i na kraju ugrade uredjaj na banderi, prodju laptopom i isljuce, zbog duga iz prosle godine.

  • m

    23:43 // 13. 5. 2011.

    ma naravno da kradu struju, samo od koga ? I zasto neka se neko upita? I naravno koliko eps krade na to pitanje tesko da moze da se odgovori?
    Kiliko nas ima posao i kolika su nam primanja? U odgovoru na to pitanje lezi resenje problema!!!! STRUJU SVI TREBAJU DA IMAJU KAO I VODU I HRANU!!!!!

  • Petar

    10:25 // 12. 5. 2011.

    Kradju struje najvise rade gradjani u saradnji sa samim radnicima EPS-a, koji im za adekvatnu nadoknadu vracaju strujomer i blombiraju ga ponovo, i tako svakog meseca.

    • NIslija

      00:58 // 22. 11. 2012.

      Ne lupetaj

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: