Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:33, 24. 7. 2012.

| Društvo

Nišlije ne preuzimaju lična dokumenta

Autor:M.S.Izvor:Južne vesti
490x370_pasos-mup
foto: mup.rs

Oko 4.000 biometrijskih pasoša i još toliko ličnih karata čekaju da ih podignu zaboravni vlasnici ličnih dokumenata, saopštio je Zoran Radić, šef Odeljenja za putne isprave niške policije.

On je izjavio je da pojedine isprave čekaju vlasnike od 2009.godine, a nedavno su nakon pisanog poziva uručili jednom građaninu pasoš koji čeka vlasnika iz 2008. godine.

Radić je pojasnio da su do sada izdali 329.815 biometrijskih dokumenata od kojih su 167.256 pasoši, a ostalo su lične karte.

- Morali smo da šaljemo pozive i da ih zamolimo da dođu po dokumenta jer ne raspolažemo nijednim drugih mehanizmom da ih nateramo da to učine - kaže Radić.

On dodaje da ne ume da objasni zašto građani ne dolaze po dokumenta za čije su izdavanje morali da ulože novac i vreme.

- Stranka koja je podigla pasoš iz 2008. godine prokomentarisala je da "nije bila tu", a ipak je reč o periodu od četiri godine tako da mi je ovakvo objašnjenje neverovatno. Znam neke koji vade pasoše iz čisto kolekcionarskih pobuda. Imaju pasoše još iz vremena FNRJ do danas koje nikada nisu upotrebili, odnosno nikada nisu nogom kročili van granica naše zemlje - kaže šef Odeljenja i dodaje da dnevno izdaju 250 biometrijskih dokumenata.

Zakazivanje predaje dokumentacije je od 16 časova, a predaja se može zakazati i elektronskim putem.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Kolekcionar

    02:11 // 28. 7. 2012.

    Zakazivanje elektronskim putem funkcioniše jako dobro u praksi. Međutim problemi nastaju sa preuzimanjem dokumentacije. Autor članka ne postavlja pitanje o načinu na koji je organizovano preuzimanje dokumenata, da li se i koliko čeka, gde i zašto se čeka,... Stanje je takvo da se, nasuprot zdravoj logici, čeka i po nekoliko sati. Dakle običan građanin koji želi da preuzme lična dokumenta je, degradiran od strane institucija vlastite države, dužan da čeka satima u redu, na temperaturi i do 40 stepeni. Negde u svetu postoji bar jedno bolje tehničko rešenje problem nego što je ovo naše. Problem je što za primenu boljeg rešenja ne postoji volja. A volja ne postoji jer izvesnima odgovara ovakav način, jer kako kažu "jedna državna institucija je jaka i moćna onoliko koliko su veliki redovi ispred nje". Zato vređa ovakav članak gde se krivica svaljuje na ionako već poniženog građanina, koji navodno podiže lična dokumenta iz kolekcionarskih pobuda.

  • Davor Todorović

    17:54 // 25. 7. 2012.

    Ali onaj je najjači što je rekao da četiri godine nije bio tu! hahaha

  • Младен

    12:03 // 25. 7. 2012.

    Зар се чудите? Мени је чудније то што за оволики град постоји само једно место где се та документа могу подизати, као и предати папире за израду истих!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: