Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:03, 1. 5. 2020.

| Društvo

Nišlije negoduju jer su posečeni stoletni kedrovi, iz Zavoda bez odgovora da li su pod zaštitom

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
Izgradnja laboratorije gradilište foto Južne vesti Vanja Keser
Stoletna stabla isečena zbog laboratorije; foto: Vanja Keser

Nova laboratorija, donacija Kine, počela je da se gradi pored Pasterovog zavoda u Nišu i predviđeno je da će biti završena oko mesec i po dana nakon prvobitno najavljenog roka, a deo javnosti uzbudilo je to što su zbog toga posečeni kedrovi. Na mestu gde su bili, sada je samo rupa, a odgovore na pitanja da li je seču odobrio Zavod za zaštitu prirode i da li je bilo drugog mesta za izgradnju, na kome se ne bi uništavala priroda, novinari Južnih vesti nisu dobili.

Nezadovoljni slikom koju su zatekli, građani su burno reagovali preko društvenih mreža i predlagali površine u krugu Kliničkog centra koje su neiskorišćene.

Novinari Južnih vesti pokušali su da pitaju direktora Zavoda za zaštitu prirode Danka Jovića da li je Zavod dao dozvolu za seču ovog drveća, ali na fiksne telefone se niko nije javljao, niti su dobili odgovor na mejl. Ni Miodrag Stojanović, direktor Instituta za javno zdravlje u čijem se dvorištu laboratorija gradi, nije odgovorio na poziv, poruku i mejl sa pitanjima novinara o tome da li je postojala druga lokacija za gradnju.

Reagovao je i Gradski odbor pokreta Dveri u kome su pojasnili da su ovo bili stogodišnji srebrni atlaski kedrovi i da su predstavljali ne samo spomenike prirode, već i istorije, jer su ih posadili ratnici po povratku sa Solunskog fronta. Izgradnja laboratorije gradilište foto Južne vesti Vanja Keser1 U Dverima kažu da za ovaj poduhvat ne postoje ni dozvola Zavoda za zaštitu priorode ni Zavoda za urbanizam; foto: Vanja Keser

To je bio izraz njihove nade u budućnost države zbog koje su prošli ratnu golgotu. Više od sto godina ovo drveće je raslo kraj Pasterovog zavoda, jedne od najstarijih zgrada u Nišu, u kojoj je ukazom kralja Milana Obrenovića, pre tačno 120 godina formirana prva epidemiološka ustanova na teritoriji Kraljevine Srbije, i jedna od prvih u tadašnjoj Evropi - navode u pokretu.

Oni tvrde da su pre seče saznali za ovu nameru, te se obratili gradonačelniku Darku Bulatoviću i načelnici Nišavskog okruga Dragani Sotirovski da spreče ovaj ekocid. To se nije dogodilo, pa sada pozivaju na utvrđivanje zakonske, moralne i političke odgovornosti za seču dva kedra.


Kašnjenje od mesec i po dana

Kada je 8. aprila objavljeno da će se u Nišu graditi nova laboratorija, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da bi trebalo da bude gotova za mesec i po dana. Izgradnja je počela dvadesetak dana kasnije, a načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski kaže da je predviđeno vreme za izgradnju 75 dana.

izgradnja laboratorije Gradilite u dvorištu Instituta za javno zdravlje; foto: Vanja KeserDragana Sotirovski kaže da se laboratorija gradi po nalogu Vlade Srbije, kojoj su novinari takođe poslali pitanja.

Izgradnja laboratorije predviđena je isključivo na zemjištu Instituta za javno zdravlje. Drveće koje pominjete, koliko ja znam, nije bilo pod zaštitom. Sva ostala pitanja možete proslediti Vladi Srbije, po čijem se nalogu gradi laboratorija - rekla je Sotirovski.

Podsetimo, Kineski institut za genomiku BGI donirao je izgradnju i opremu dve laboratorije. Jedna već radi u Beogradu, dok se druga gradi u Nišu. Prema ranijim najavama, trebalo bi da u niškoj laboratoriji bude analizirano 1.000 uzoraka na koronu dnevno. Ugovor Vlade i kineskog instituta potpisan je 8. aprila i tada je rečeno da će laboratorija biti spremna za oko mesec i po dana.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Rođa

    16:26 // 15. 5. 2020.

    Drveće su posadili Nemci za vreme drugog svetskog rata.I ovo taze posečeno kao i ono koje je palo prošle godine na krov jedne od onih kućica.Posetite muzej Pasterovog Zavoda i pogledajte slike.Drveća,barem ovog nema na slikama između ratova.Niko ih nije primećivao,osim nas iz Zavoda.Pa ni stanari preko puta.U novoj lab. radiće se "milion analiza" a ne samo covid19,tako da smanjite ushićenje.

  • Sablja 2

    14:48 // 1. 5. 2020.

    Znate li kakvog su kova oni sto su odlucili da se drveca posecu?
    To su oni, sto su dosad bili 20 puta u Solunu , isto toliko puta posetili "Cosmos" a Zejtinlik nikada !

  • Nikola

    14:11 // 1. 5. 2020.

    Koliko vas internet aktivista je uopšte znao za ovo drveće pre ovoga? Koliko vas je dosadilo nekad neko drvo i ostavilo pokoljenju? Poseci dva drveta i napraviti nešto najmodernije u Evropi, zaposliti mlađe ljude i pri tom pomoći lečenje ogromnog broja ljudi. E stvarno Vučiću ako je i kod tebe mnogo je.

    • Dejvi kroket

      15:49 // 1. 5. 2020.

      u Bečkom parkovima i dvorištima : jele bukve kedrovi sekvoje po metar i po u prečniku

    • Rodoljub

      16:44 // 1. 5. 2020.

      Nikola, lepo ime imaš, ali narav ti je u duhu SNS-a i njenog eksponenta Aleksandra. Nemaš poj'ma o pocedurama gradjenja, a da sam bio u prostoru Pasterovog zavoda, JESAM bio. Sama zgrada je zaštićeni spomenik kulure, to obavezuje na neke saglasnosti pre počeka izgradnje, a pre uklanjanja bilo kog stabla na teritoriji grada takodje podrazumeva pribavljanje odredjenih salasnosti. Tako je to Nikola.

    • Ja licno

      00:11 // 2. 5. 2020.

      Ja licno minimum cetiri puts prodjem pored tih kedrova I uvek Sam se dobio njihovoj lepoti I velicini. Svo drvece the starosti bi trebalo da bude pod zastitom drzave pogotovo u gradskoj sredini jer I ovako imamo malo zelenila. Cisto poredjenja radio ljudi su izmastali auto- puteve da zaobidju ovakvo drvece a kamoli li da prilagode jeda objekat postojecoj lokaciji. Samo je to stvar volje .

    • ja

      10:53 // 2. 5. 2020.

      Moja terasa gleda na klinicki i na te kedrove...steta je nemerljiva...samo SNS nepismenim, neukim i zatucanim kadrovima... to 'nije nista'...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: