Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:51, 24. 4. 2017.

| Društvo

Nišlije neumorne od protesta, šetale zbog "medijskog mraka"

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Ponovo prošetali niškim ulicama, protest posvetili
Ponovo prošetali niškim ulicama, protest posvetili "medijskom mraku"; foto: JV

Iako je ponovo niškim ulicama šetalo mnogo manje ljudi nego pre uskršnjih praznika, oni su glasno negodovali protiv režima i trenutne situacije u zemlji. Današnji protest bio je posvećen “medijskom mraku”, a stotinak demonstranata prošetalo je centralnim ulicama uzvikujući standardne parole. Novo okupljanje zakazano je za sutra od 18 sati.

Jedan od nezadovoljnih Nišlija je pred Gradskom kućom, gde se protesti tradicionalno završavaju, kazao da su na ulice, između ostalog, izašli i da ukažu na cenzuru u medijima. Dodao je da parola koja se može čuti na javnom servisu - “Vaše pravo da znate sve” postaje sve smešnija, ali da “ma koliko bili u funkciji režima”, neće dozvoliti da im se oduzme pravo da znaju sve. protest-mediji1

Ne treba biti previše grub prema medijima, problema u novinarstvu ima, ali i dalje postoje medijske kuće i profesionalci koji ne odustaju od Kodeksa novinara Srbije. Oni koji, pre svega, cene istinu, koji etičke principe štite od padanja pod uticaj drugih koji žele da nam zatvore oči. Danas će nam se obratiti tim povodom jedan takav čovek - Predrag Blagojević glavni urednik Južnih vesti - rekao je on.

Glavni urednik Južnih vesti Predrag Blagojević je istakao da i “najpametniji čovek na svetu svoj stav formira na osnovu informacija kojima raspolaže” i da će njegov stav biti pogrešan ukoliko su te informacije netačne ili nepotpune.

protest-mediji2 Zato je prisutnima kazao da zamisle kako izgleda prosečan građanin Srbije koji se svakodnevno informiše čitajući Informer, Kurir, gledajući RTS, Pink, niške televizije.

Takav čovek izađe na izbore i glasa. Može on da bude i najpametniji, ali njegova odluka za koga će glasati mora da bude pogrešna, jer nije zasnovana na ispravnim, potpunim i tačnim informacijama. Danas u Srbiji imamo vrlo malo slobodnih medija, onih koji smeju da kritikuju. Ali ne verujte ni njima potpuno. Bez obzira da li čitate Južne vesti, gledate N1, slušate City radio, Slobodnu Evvropu, ne verujte ni jednom od tih medija potpuno, u sve sumnjajte i sve proveravajte - naveo je Blagojević.

Nišlijama je rekao i da na prethodnih nekoliko izbora koji su održani u Srbiji, nije bilo krađe glasova, već krađe izbora, jer je u medijima bio zastupljen samo jedan čovek, čime je ljudima "ukradena mogućnost da biraju".

Studenti, profesori, predstavnici Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS), penzioneri, radnici kojima država duguje zarađene plate, danas su se okupljali na Trgu kralja Milana duže nego što je to uobičajeno, a potom su krenuli Obrenovićevom ulicom.

Nastavili su Ulicom Nikole Pašića i “onesvestili se” pred Gradskom upravom, šetali Ulicom Nade Tomić i prošli pored niške Policijske uprave uzvikujući “Kupi mi diplomu Nebojša”.

Ispred zgrade “Objedinjene naplate” vikali su “Lopovi, lopovi”, a radnici koji su bili na vratima brzo su ušli u zgradu, pa su im protestanti vikali “Zašto bežite”.

Kolona je potom ponovo došla do glavnog gradskog trga, a tada se moglo čuti “Ne damo Niš”, “Ne treba nam srpski Erdogan”, “Da li mirno spavaš Bulate”. Oni su ponovo pozvali sugrađane da im se pridruže, “ustanu i izađu napolje” i to već sutra od 18 sati na Trgu kralja Milana.

Podsetimo, protestne šetnje u Nišu i drugim većim gradovima u Srbiji počele su nakon predsedničkih izbora na kojima je pobedio kandidat SNS Aleksandar Vučić. Demonstranti su više puta kazali da su izbori dobijeni "medijskom manipulacijom", pa su nezadovoljni celokupnom socijalno-politilkom situacijom u zemlji odlučili da protestuju. Nišlije su podržale zahteve beogradskih studenata, ali su nedavno izneli i lokalne zahteve.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: