Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 1. 4. 2024.

| Društvo

Nišlije nisu pronašle zgradu sa zakonskim minimumom zelenila

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
most, Niš, zelenilo, zgrade
Bilo prijava, nije bilo pobednika; foto: Ljubica Jocić

Uprkos naporima građana i davanja predloga tokom nagradne igre, kako kažu iz Udruženja “Nišlije da se pitaju”, nije pronađena nijedna zgrada izgrađena od 2005. godine koja ispunjava zakonske minimume zelenih površina prilikom izgradnje. Nagradni fond od 30.000 dinara nije iskorišćen, pa iz Udruženje kažu da će donirati za lečenje malog Nišlije Todora Stojanovića.

U želji da ukažu na to koliko se u Nišu (ne) poštuju zakonski minimumi zelenih površina prilikom izgradnje, na važnost zelenih površina u urbanim sredinama, ali i da podstaknu građane na aktivno učešće, organizovana je nagradna igra, kažu iz Udruženja "Nišlije da se pitaju" koje organizuje proteste “Protiv urbanističkog nasilja” na Paliluli. Građani su bili pozvani da pronađu zgrade koje ispunjavaju uslove propisane zakonom i za to dobiju 10.000 dinara.

Tokom trajanja nagradne igre dobili smo na desetine fotografija zgrada, od čega njih 35 bez ijednog traga zelenih površina na parceli na kojoj su izgrađene, a koje su postojale u projektima na osnovu kojih je dobijena dozvola. Uprkos naporima građana nije pronađena NIJEDNA zgrada, izgrađena od 2005. godine, koja ispunjava zakonske minimume - kažu iz Udruženja "Nišlije da se pitaju".

Postavljaju pitanje gradskoj vlasti, gradonačelici, Gradskom veću i Upravi za planiranje i izgradnju - ko je odgovoran i kakve su sankcije što izgrađene stambene zgrade u Nišu nemaju ni minimum od 10% i 20% zelenih površina, koliko stoji u izdatim dozvolama za gradnju i pravilima gradnje.

Zbog čega lokalni građevinski organi izdaju upotrebne dozvole za izgrađene objekte iako imaju 0% zelenih površina? Ko uništava zdravlje Nišlija i život u Nišu čini nepodnošljivim Kršenje zakona betoniranjem Niša stambenom izgradnjom bez zelenih površina jedan je od glavnih razloga sto se Nišlije i njihova deca truju najzagađenijim vazduhom u Evropi, uz prećutnu saglasnost urbanista i građevinskih institucija kojima je lično bogaćenje i profit investitora važniji od zdravlja Nišlija i od poštovanja zakona - dodaju.

Nagradni fond od 30.000 dinara koji nije iskorišćen u nagradnoj igri Udruženje "Nišlije da se pitaju" doniraće za lečenje malog Nišlije Todora Stojanovića.

Svi koji žele da pomognu Todoru Stojanoviću, trogodišnjaku sa više ustanovljenih dijagnoza, mogu poslati SMS sa sadržajem 1277 na 3030 ili uplatiti novac na sledeće žiro račune:

Dinarski račun: 160-6000001381821-75

Devizni račun: 160-6000001381786-83

IBAN: RS35160600000138178683

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bidza

    09:06 // 2. 4. 2024.

    Udruzenje nek uzme asove i posadi neko drvo a ne samo da kritikuje

  • Steva n

    08:10 // 2. 4. 2024.

    Vlast to namerno radi da bi nas istrebili.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: