Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:32, 24. 12. 2018.

| Društvo

Nišlije opet bile “u oblaku dima”, nadležni i dalje ne reaguju

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
vazduh
Vazduh ponovo zagađen, nadležni opet ćute; foto: čitalac

Po svom kvalitetu, kako pokazuju merenja, sinoć u Nišu je vazduh bio jako zagađen, ali osim podataka da su ponovo bile povećane čestice koje su manje od čađi, nadležni ne daju više informacija, dok je u Milanu, u Italiji, najavljeno da će ovaj grad biti ozelenjen sa 3 miliona stabala novog drveća, koje bi trebalo upravo da smanji štetne PM10 čestice iz vazduha, koje najčešće udišu i Nišlije.

Od guste magle se sinoć u Nišu nije video prst pred okom. Osim toga, kako je objavljeno na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, sinoć bile su povećane PM10 čestice - manje od čađi, pa samim tim i opasnije, jer mogu da uđu u pluća, a visoka je bila i koncentracija prašine u vazduhu (PM 2.5 čestica). magla Magla sinoć "zagrlila" Niš; foto: čitalac

Oko 23 sata su od dozvoljene granice, koja iznosi 50 mg/m3, PM10 čestice bile skoro 7 puta prisutnije u vazduhu i dostigle 324 mg/m3, a u 22 sata izmereno je 208. Od dozvoljenih 40 mg/m3, čestice PM 2.5 sinoć su u Nišu bile na oko 250mg/m3. Zbog svega toga je kvalitet vazduha, kako piše na sajtu, ocenjen kao “jako zagađen”.

Ponovo su na ovakve podatke reagovale i Nišlije, koje su kivne što tokom zimske sezone “žive u oblaku dima”, a nadležni ništa ne čine povodom toga.

Ne bi bilo loše uraditi istraživanje na temu zagađenosti vazduha u Nišu. Poslednjih nekoliko dana živimo u oblaku dima, a svi merači ispravnosti vazduha pokazuju veliki nivo zagađenja - kazao je jedan Nišlija.

Međutim, i ovog puta je izostala reakcija nadležnih iz Instituta za javno zdravlje u Nišu, gde su novinarki Južnih vesti rekli da u ovoj ustanovi danas niko ne može da komentariše kvalitet vazduha, jer oni koji se bave aerozagađenjem nisu na poslu zbog slobodnih dana.

Godinama je skoro svake zime Niš "u oblaku dima", a opasne čestice u vazduhu bile su povećane i početkom decembra, ali nadležni ne čine ništa na prevenciji i uglavnom samo kažu da je vazduh loš u sezoni loženja.


Milano ozelenjuju da bi se smanjilo zagađenje vazduha

I dok se u Nišu godinama ništa ne radi na preventivi i smanjenju zagađenja vazduha koji udišu građani, a koji je posebno opasan tokom sezone loženja, u obližnjoj Italiji najavljuju ozelenjavanje.

Kako piše na sajtu Nacionalne geografije, evropska prestonica mode - Milano će biti ozelenjena sa 3 miliona novih sadnica u narednih 11 godina.

Procene su da će to povećati broj drveća u ovom gradu za 30 %, dodaju na sajtu, a zelenilo će smanjiti štetan ugljen-dioksid u vazduhu.

Tokom perioda od deset godina stabla bi iz atmosfere uklonila oko 3.000 tona sitnih štetnih PM10 čestica. Očekuje se i posledičan pad temperature u gradu za 2 Celzijusova stepena - piše na sajtu Nacionalne geografije.

Novinarka na sajtu Nacionalne geografije ističe i da je u ovom gradu 2014. godine arhitekta Stefano Boeri napravio "zelenu oazu" u okviru projekta "Vertikalna šuma" i dve zgrade su u grmlju i drveću. Ipak, samo 7 % Milana je ozelenjeno, te se Boeri nada da će taj broj dostići oko 20 % do 2030. godine, a tome bi trebalo da doprinesu i nove sadnice.

Projekat za ozelenjavanje Milana predstavlja ambiciozan plan za pretvaranje nefunkcionalne železničke mreže u 7 parkova sa po 25.000 sadnica. Uključuje i obogaćivanje ravnih krovova ukupne površine od 10 miliona kvadratnih metara zelenilom, kao i sadnju stabala u 2.300 školskih dvorišta - pišu na sajtu.

Pozivajući se na istraživanje od pre 3 godine, pojašnjavaju i koliko je zagađen vazduh koji građani svakodnevno udišu štetan za zdravlje - najviše prevremenih smrti zbog lošeg kvaliteta vazduha u Evropi bilo je upravo u Italiji (84.400).

Podsetimo, jedan od razloga što Niš ima jedan od najzagađenijih vazduha je to što građani biraju jeftin ogrev čije sagorevanje najviše šteti zdravlju ljudi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Prava istina je ...

    15:23 // 26. 12. 2018.

    Koliko me drži pamćenje JOŠ DAVNE 2000 je NEKO ko je tada preuzeo vlast od slobe predlagao da NAROD POČNE SAM DA LOŽI tada je poskupela struja i ostali energenti zato nije čudno što je vazduh loš jer se loži sve i svašta neki lože čak i gume, narod je obedario i mora da se snađe jer su Demokrate dok su vladale prodale sve zato je sada ovako i sa zagađenjem a da ne govorim o drugim problemima!

  • Prava Istina je ...

    09:53 // 26. 12. 2018.

    Nije Vam kriva vlast i politika zbog zagađenog vazduha ČITAM POJEDINE KOMENTARE KOJI KAO DA GOVORE DA JE ZA VREME ŽUTIH BIO ČISTIJI VAZDUH i slatko se smejem vašoj ciničnosti morate se setiti ko je predložio da se grejemo na struju kada smo rušili Slobu 2000, ti isti su ukinuli jeftinu struju ti lopovi Žuti koji su prodali i rasprodali naš lepi NIŠ i sada troše pare u zapadnim zemljama!

  • Sašk

    19:27 // 25. 12. 2018.

    Predlazem preciscivace da ukljucite sa HEPA filterima, kod mene rade na turbo kada je zagadjenje veliko napolju jer ne mogu otvoriti prozor. Cene su malo skuplje, ali se isplati, bolje nego udisati...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: