Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 20. 3. 2020.

| Društvo

Nišlije ostale na Kipru, rešenje čekaju u neizvesnosti

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
69020449_499002027333435_8855887221895462912_n
Čekajući let za Srbiju; foto: ilustracija, JV/J. A.

Šestoro Nišlija koji su od 7. marta učestvovali na omladinskoj razmeni u Pafosu na Kipru još su u ovoj evropskoj zemlji, jer su letovi otkazani, a granice zatvorene zbog pandemije korona virusa. Let koji su imali 17. marta je otkazan, priča Nišlijka Milica Stojanović, a prema preporuci ljudi iz Ambasade, kupili su karte za 19. mart, ali je taj polazak otkazan 16 sati pred let. U stalnom su kontaktu sa predstavnicima Ambasade Srbije, a još nemaju odgovor kada bi mogli kućama.

Pandemija korona virusa i zatvaranje granica Srbije zatekle su šestoro Nišlija na Kipru, odakle već treći dan pokušavaju da dođu do Srbije. Mlade Nišlije, među kojima je i 24-godišnja studentkinja Milica Stojanović, kažu da su u stalnom kontaktu sa Ambasadom, ali još nema rešenja.

Let Wizz air-a za povratak smo imali 17. marta, ali je otkazan. Ambasada nam je preporučila da kupimo karte za 19. mart i let Er Srbije. Prešli smo u Larnaku gde je aerodrom i iznajmili smeštaj za dva dana, ali je 16 sati pred let on otkazan i to po preporuci Vlade Srbije - priča Stojanovićeva.

Nišlije na Kipru Studentska razmena se pretvorila u dugo čekanje; foto: S. K.

Sa njima su i dvoje turista, a kako priča Milica Stojanović, sami se snalaze za smeštaj i hranu.

Smeštaj plaćamo. Obično smo uz telefone. Tražimo rešenje. U stalnom smo kontaktu sa Ambasadom, zajedno pokušavamo da rešimo problem. Bila je još jedna razmena i njih je bilo osmoro, sada su isto u Larnki i pokušavamo da stupimo u kontakt - kaže Stojanovićeva.

Na Kipru nema policijskog časa, ali je skoro sve zatvoreno.

Kada se pojavio prvi zaraženi, sve su zatvorili. Lokalci idu samo automobilima, samo je poneki stranac na ulici. Rade samo apoteke, samoposluge i pekare. Rade i restorani i kafići, ali samo za hranu i piće za poneti. Na ulazu dobiješ tečnost za čišćenje ruku i rukavice - priča Nišlijka.

avion air serbia, foto aerodrom konstantin veliki "Vlada Srbije poslaće i svoje i avione Air Serbia po putnike koji su ostali zarobljeni na mnogim aerodromima u svetu"; foto: Aerodrom "Konstantin Veliki"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da avioni nisu problem, ali su, zbog rigoroznih mera, neophodne dozvole svih aerodroma na kojima bi avioni trebalo da slete. Kako je za N1 potvrđeno u Ministarstvu spoljnih poslova, Vlada Srbije poslaće i svoje i avione Air Serbia po putnike koji su ostali zarobljeni na mnogim aerodromima u svetu.

Najveći problem je što smo u velikoj neizvesnosti. Ne znamo da li će biti leta uskoro. Deo novca smo potrošili na karte za let Er Srbije, a ono što je ostalo na smeštaj i hranu. Niko nije očekivao ovakav ishod. Na razmeni je bilo učesnika iz desetak zemalja. Skoro svi su uspeli da se vrate kući. Ostali smo samo mi i Gruzini. Većina nas studira i ne želimo da budemo dodatno opterećenje za naše porodice u Srbiji koje su takođe u teškoj situaciji zbog pandemije - priča Milica Stojanović.

Podsetimo, Nišlija Filip Milošević sa još sedmoro naših državljana od juče ujutru je u Amsterdamu na aerodromu nakon leta iz Čikaga.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Olja Stojanovic

    15:15 // 22. 3. 2020.

    Kao prvo , studenti i studentkinje su na projektu. Nisu otosli na godisnni odmor.
    Dan pre zatvaranja aerodroma otkazan je let za njihov povratak.
    To je bio zadnji let kojim su mogli da se vrate.
    Treba im pomoc, vratite nam decu kuci!!!

  • Petar

    16:03 // 20. 3. 2020.

    Svi naravno zelimo da se devojke vrate, sto pre.... ali, moram da kazem da je sokantna kolicina neodgivornosti koja provejava u svim delovima naseg drustva.... u vremenu (zadnjih mesec dana) kada se vidi ogromna epidemija koja prelazi u pandemiju, nema samokontrole i brojne osobe jurisaju da putuje negde!?! Gde su skole, gde roditelji, gde rodjaci, prijatelji i na kraju gde je glas zdravog razuma?

  • Nikola Strahinjic

    14:38 // 20. 3. 2020.

    Izdrzite devojke! Nadam se da ce drzava uskoro naci resenje i da cete biti kuci sa svojim voljenima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: