Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:08, 15. 12. 2017.

| Društvo

Nišlije ponovo najbolje na simulaciji suđenja iz oblasti diskriminacije

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Tim Pravnog fakulteta
Vratili pobednički pehar u Niš; foto: B. Arsenijević i M. Tomić

Pobednički pehar vratio se u Niš, a ove godine osvojio ga je tim Pravnog fakulteta u kome su bili studenti Miljana Stratijev, Aleksandra Stošić i Ivan Mitić, koji je nagrađen i za najboljeg govornika na nacionalnom takmičenju u simulaciji suđenja iz oblasti zaštite od diskriminacije.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je zaštita prava osoba sa invaliditetom, a studenti su imali zadatak da pred sudom dokažu, odnosno ospore slučaj diskriminacije na osnovu invaliditeta.

U tome se najbolje pokazao tim “Žad” iz Niša, a njihova mentorka bila je Bojana Arsenijević, demonstrator na Pravnom fakultetu, koja je i prošle godine sa svojim timom pobedila na ovom takmičenju. Tim Pravnog fakulteta Miljana Stratijev i Ivan Mitić; foto: B. Arsenijević i M. Tomić

Intenzivno su se pripremali, kažu, mesec dana.

Prijavilo se dvadeset timova, a nakon prve eliminacione faze, odnosno nakon dostavljanja tužbi koje su timovi pisali na osnovu činjeničnog stanja konkretnog slučaja, takmičenje je nastavilo dvanaest timova. Po dostavljanju odgovora na tužbu, na usmeni deo takmičenja plasiralo se osam timova - priča Miljana Stratijev.

Nišlije su u finalu pobedile tim sa Pravnog fakulteta u Beogradu, a od 5 takmičenja koliko je dosad održano, ovo je 4. put da je pobednički pehar osvojio tim iz Niša.

Najbolji govornik je, prema mišljenju žirija, bio Ivan Mitić iz pobedničkog tima, koji je nastavio “zlatni niz” studenata iz Niša, koji su dosad briljirali kao govornici.

Za najbolji pisani podnesak nagrađen je tim “Ćilibar” sa Pravnog fakulteta u Beogradu.

Sudeće veće u finalu je bilo sastavljeno od sudija Bose Nenadić i Vide Petrović Škero, Nebojše Đuričića, Snežane Marković i Nebojše Lazarevića - dodaje Stratijev. Pravni tim Ivan Mitić i Aleksandra Stošić; foto: B. Arsenijević i M. Tomić

Inače, ovo nacionalno takmičenje pod nazivom “Osudi diskriminaciju” već 5. godinu organizuje Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, u saradnji sa Fondacijom za otvoreno društvo.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je naglasila da je zaštita prava osoba sa invaliditetom godinama u samom vrhu po broju podnetih pritužbi ovoj instituciji.

Tokom 2017. Poverenik za zaštitu ravnopravnosti primio je povećan broj pritužbi u oblasti pružanja javnih usluga ili pri korišćenju objekata i površina - dodaje Jankovićeva.

Kažu da je cilj ovog takmičenja da podstakne buduće pravnike i pravnice da unapređuju svoja znanja u oblasti ljudskih prava, ne bi li u budućoj karijeri nastavili da se bave zaštitom od diskriminacije.

Podsetimo, studenti Pravnog fakulteta u Nišu su sugrađane već “razmazili” nagradama, jer se svake godine sa takmičenja vrate sa po nekim peharom. I prošle godine je tim u kome su bile Nišlijke pobedio na nacionalnom takmičenju “Osudi diskriminaciju”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sugavko iz Rima

    15:31 // 15. 12. 2017.

    Ja bih da pitam nagradjene, da li gradjanin sme da poseti objekat kom je drzava dozvolila da nesmetano radi, a da posle toga ne bude diskriminisan od strane drustva, ili je to"lepak za musice" nase mudre policije?Kakav pravni lek bi bio primenjen?

  • Pavle

    13:57 // 15. 12. 2017.

    Na čemu će oni to znanje o simulaciji suđenja da primene?

  • Dušan i Mira iz Galibabince

    10:26 // 15. 12. 2017.

    Blago nama, sada će da procveta srpsko pravosuđe. A posebno niško, koje je sa policijom DNO DNA.

    • Milos

      13:21 // 15. 12. 2017.

      Umesto da pohvalis studente ti ih ismevas...slika i prilika nas Srba!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: