Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:51, 18. 10. 2023.

| Društvo

Nišlije pozvane da glasaju za svoju kišnu baštu za titulu "najlepše"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Niš centar
Nišlije mogu da glasaju do 27. oktobra; foto: Vanja Keser

Kako bi se smanjile negativne posledice klimatskih promena u urbanim sredinama, 10 gradova u Srbiji, među kojima je i Niš, dobilo je kišne bašte. Nalazi se na uglu ulica Dragiše Cvetkovića i Rentgenove, na međublokovskom zelenilu i zauzima površinu od 21 kvadratnog metra, a građanima je otvoren poziv da do 27. oktobra glasaju za najlepšu.

Pejzažna arhitektica ovog projekta Amela Greksa, istakla je da kišne bašte predstavljaju inovativni odgovor na izazove ubrzane urbanizacije, te da je njihova svrha smanjenje katastrofalnih posledica padavina, poplava i pojava klizišta u urbanim sredinima.

Sadnjom odgovarajućih biljaka, ove zelene površine usvajaju višak atmosferske vode nastale velikim padavinama, čime omogućavaju smanjenje opterećenja kanalizacijskog sistema, očuvanje vode i poboljšanje njenog kvaliteta, mikroklime i podsticanje biodiverziteta - rekla je Greksa.

Kišne bašte predstavljaju ključni projekta "Niklo kao ja", koji ima za cilj smanjenje negativnih posledica klimatskih promena u urbanim sredinama. Svi zainteresovani pozvani su da daju svoj doprinos tako što će glasati za najlepšu kišnu baštu na sajtu www.svet kakav zelis.rs.

Pored Niša, kišne bašte dobili su Beograd, Novi Sad, Subotica, Novi Pazar, Smederevo, Kragujevac, Čačak, Bečej i Sombor.

Projekat kišnih bašti u Srbiji pokrenula je kompanija A1 u saradnji sa Šumarskim fakultetom iz Beograda, a profesionalni baštovani učestvovali su u kreiranju i uređenju bašte.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    12:30 // 19. 10. 2023.

    "Кишна" башта...
    Никло свашта!?...кесе,флаше,
    лименке...жабе,комарци...
    гмизавци,змије...Амазонија...
    Нека се,редовно чисте шахте и сливници...

  • Predrag

    01:46 // 19. 10. 2023.

    Žali Bože na šta se arče novac. Slikaju se, okupiraju medijski prostor, zamajavaju narod pa još i da glasamo čiji je "trouglić" bolji.

  • miloš

    19:21 // 18. 10. 2023.

    Ako se ono zove baštom, ja sam betmen...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: