Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 19. 11. 2022.

| Društvo

Nišlije protestovale na keju gde se gradi dalekovod - "Oazu mira ne damo niko da nam dira"

Autor:J. Stojanović, L. StanisavljevićIzvor:Južne vesti
DSC_1797 (1)
Održan prvi protest na nišavskom keju; foto: JV/Jelena Mišić

Nekoliko desetina Nišlija koji se protive uništavanju zelenila i parka protestovalo je danas na nišavskom keju, gde se gradi trasa dalekovoda. Šetnja od pešačkog mosta do "Rode" bila je mirna, ali uz predlog jedne građanke da svi zajedno sruše ogradu, što većina nije prihvatila, jer kažu da ne žele nasiljem da sačuvaju svoj park. Najavili su i da će proteste nastaviti narednog vikenda.

DSC_1868 Održan prvi protest na nišavskom keju; foto: JV/Jelena Mišić Manje od 100 građana okupilo se na današnjem protestu, iako kiše nije bilo, ali su svi saglasni u poruci "zelenu oazu mira ne damo niko da nam dira".

Kako javlja fotograf Južnih vesti Jelena Mišić, nakon okupljanja kod pešačkog mosta u Blagoja Parovića građani su krenuli u šetnju do "Rode", a bilo je mirno dok jedna građanka nije predložila da svi zajedno ruše ogradu, jer smatra da šetnjom ne može ništa da se postigne.

Međutim, skoro niko se nije složio sa tim, uz obrazloženje da je to nasilje i da će da dođe policija. Ali ona je nastavila da viče kako je sramota da na protest dođe samo pedesetak ljudi i da to pritom bude samo šetnja bez bilo kakve poruke - kaže Mišićeva.

DSC_1793 Održan prvi protest na nišavskom keju; foto: JV/Jelena Mišić Ipak, rušenja ograde nije bilo, već samo šetnje nazad do pešačkog mosta.

Petar Rakočević iz neformalnog udruženja "Sačuvajmo kej", grupe građana koja se sastala zbog iznenadnog i nenajavljenog narušavanja parka i nišavskog keja, ističe da su se okupili kako bi ga zaštitili.

Da obezbedimo da se nas glas čuje, da nećemo da se postavljaju podzemni dalekovodi mimo zakonskih i stručnig standarda. Tražimo garancije da niški kej ostane parkovska površina, da ne bi došlo do naknadnih promena namena ove površine i pretvaranje svega ovoga u neka gradska urbana naselja sa zgradama, lokalima. Želimo da park ostane park i da sačuvamo naše zelene površine - ističe.

DSC_1829 Održan prvi protest na nišavskom keju; foto: JV/Jelena Mišić Iako su nadležni iz Elektromreže Srbije rekli da za izgradnju trase dalekovoda na ovoj lokaciji imaju sve dozvole, Rakočević napominje da nemaju pravo da seku drveće i ugrožavaju zelene površine.

Mi imamo najave da će biti sasečeno 40 drveta u ovom potezu, a to je zaista jedna ekološka katastrofa u malom razmeru, a za nas veliki problem i protiv toga ćemo se boriti svakodnevno - napominje.

Kaže da će se okupljati i dalje i tražiti da se nakon radova i dok se oni izvode nezavisne komisije izjasne da li je urađeno sve po zakonu i stručnim standardima.

Prvi protest kej Niš, novembar 2022, slika4; foto: JV Jelena Mišić Nije bilo rušenja ograde, već samo mirna šetnja; foto: JV/Jelena Mišić Da su se obratili svim nadležnim organima, ali da do sada nikakav odgovor nisu dobili, napomenuo je i Nemanja Krstić u ime okupljenih, a kaže da projekat izgradnje dalekovoda, iako je "na papiru u redu", ima brojnih problema.

Prvo je problema bilo u Brzom brodu, sada i ovde. Mi smo identifikovali već nekoliko problema, ali smo odlučili i da se okupimo kako bi ukazali i ostalim sugrađanima i sugrađankama da je ovo naš prostor i da smo spremni da ga branimo, da je ovo mesto kao i svako drugo zeleno mesto u gradu izvor naše slobode, da nećemo dati bilo kakvo narušavanje ovog prostora - kaže Krstić.

Naredni protest najavili su za sledeći vikend.

DSC_1860 Održan prvi protest na nišavskom keju; foto: JV/Jelena Mišić

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • rale

    13:22 // 28. 11. 2022.

    samo teško korumpiran političar može da dozvoli gradnju dalekovoda na najlepšem delu keja. hitno istraga

  • Разваљуј

    09:12 // 20. 11. 2022.

    Питање за особу која је предложила РУШЕЊЕ - колико је она лично,и шта изградила кад захтева да се поруши нешто што су други изградили.Унапред хвала за одговор.

    • Igor Aligrudić

      10:22 // 20. 11. 2022.

      Kad smo vec kod rusenja.Radnici koji rade na kopanju keja su srušili jedan deo sprava za vezbanja,desetak drveta,par klupica i neprocenljiv deo zemljišta...Devojka je bila upravu a mi smo svi mutavi i plasljivi eto zato nam se to i desava...Ko god doďje u pola noci da uzrupira zemljiste i unistava isto treba ga spreciti na svaki moguci nacin.Devojka je IZGRADILA stav ako nista drugo.Veliki pozdrav

  • gde su sada biolozi, hemičari, fizičari, pulmolozi!?

    08:20 // 20. 11. 2022.

    Ako sada ćute, na vazduh opasan po zdravlje nišlija, pa i njihovo zdravlje, kao i na bahatu seču niškog drveća onda neka se više nikada ne javljaju i neka sebe ne nazivaju akademskim građanima, jer akademski građanin ne ćuti, nego progovori kada kaubojština nastupi u njihovom gradu, njihovoj državi.
    Dužnost akademskog građanina je da se usprotivi svakom vidu nasilja koje dolazi sa javnog kazana.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: