Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:11, 30. 4. 2020.

| Društvo

Nišlije se žale da danima ne mogu da dobiju kontakt centre, u opštinama mole za strpljenje

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Fiksni telefon poziv
U opštinama poručuju građanima da budu strpljivi; ilustracija: foto: Flickr/Pete

Brojne su pritužbe građana ovih dana da ne mogu da dobiju operatere opštinskih kontakt centara u Nišu po nekoliko dana. Neki žele da se prijave za pakete pomoći, nekima su potrebni lekovi ili namirnice, a iz opština Medijana i Pantelej, na koje su žalili građani Južnim vestima, poručuju građanima da imaju strpljenja.

Na telefonske linije, oformljene kako bi građani mogli da dobiju informacije, namirnice ili lekove kada su zbog epidemije onemogućeni da napuste domove, danima se ili niko ne javlja ili su zauzete.

Mojoj baki su potrebni lekovi, pa poslednja tri dana i ona i ja pokušavamo da dobijemo kontakt centar Opštine Medijana. Mobilni su zauzeti, a na fiksne se niko ne javlja. I tako već tri dana. I nije to slučaj samo sa nama, i komšije kažu da se njima isto dešava - kaže jedna Nišlijka.

U Opštini navode da se sigurno ne dešava da se niko ne javlja, jer operaterke stalno rade, a da su linije takve da kada zvoni i niko se ne javlja, zapravo je osoba na čekanju.

Samo malo strpljenja, svi će dobiti pakete. U isto vreme dostavljamo i pakete i namirnice i lekove, ni u jednom trenutku nismo obustavili zbog paketa dostavu namirnica i lekova. Sada mnogo zahteva stiže i na mejl [email protected], on se odmah prosleđuje službi dostave - kažu u opštini Medijana.

Prvobitno, kontakt centar bio je namenjen starijim i slabo pokretnim građanima, kojima je, zbog potpune zabrane kretanja, bilo potrebno dostaviti namirnice i lekove. Sada se posao proširio i na podelu paketa namenjenim penzionerima sa primanjima manjim od 30.000 dinara, što je donelo dodatni posao volonterima.

opstina medijana Kažu da su volonteri stalno na terenu; foto: Opština MedijanaI prijave za pakete se vrše putem kontakt centara, a stanovnici opštine Pantelej takođe se žale da ne uspevaju da dobiju operatere kako bi se prijavili, pa strahuju od malverzacija.

Brojevi telefona na koje treba penzioneri da se prijave su u radnom vremenu non-stop nedostupni. Zašto je to tako ne znam, verovatno ima prostora za manipulaciju i u ovo vreme vanrednog stanja. Jer, zamislite koliko penzionera će ostati neprijavljenih i bez paketa pomoći. A moglo je to sve da se odradi sa podacima iz PIO fonda, kako je i bilo najavljeno! Postavlja se pitanje zašto se tako radi i ko je to naredio - požalio se jedan Nišlija.

Spiskovi Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje jesu stigli nedavno, tvrdi predsednik Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević, a građane uverava da prijava neće prestati dok se svi paketi ne podele. Još jedan kontigent paketa očekuje sledeće nedelje, pa će penzioneri i tada moći da se prijave, ali im poručuje da imaju strpljenja i "da se malo potrude".

Nema nikakvog razloga da žure. Sve dok i zadnji paket ne podelimo, mogu da se prijave. Do sada smo podelili 4.350, malo smo prešli polovinu. Imamo 8.000 paketa, toliko imamo evidentiranih penzionera. Sada su već toliko ređi pozivi u odnosu na prethodne dane, da razmišljamo da smanjimo broj linija. Može da se dobije broj, nikakav problem nije, mi ćemo raditi sve dok ima potrebe - kaže Vasiljević.

Kako je sve manje onih koji traže dostavu namirnica i lekova, ali ima posla oko podele paketa, Vasiljević kaže da traže nove volontere, kako bi oni koji rade već mesec dana, a većina su članovi Srpske napredne stranke, mogli da odmore. Napominje i da se na javni poziv Opštine za volontere niko nije odazvao, ali "da se kritikuje i popuje, toga ima koliko hoćete, to je najlakše, to ne košta ništa".

Inače, kontakt centri su oformljeni u gotovo svim opštinama na jugu Srbije, a spisak brojeva telefona možete pogledati ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ana

    13:20 // 2. 5. 2020.

    To je sad tako za pakete, za koje zovu SAMO penzioneri, a da vidim tek kako će da bude za 100 €, kad nagrnemo svi punoletni da zovemo, nekih 3.000.000 ljudi, kukuuu, pa ko nas tu sad laže i maže ??!!

  • Ouzo

    15:58 // 1. 5. 2020.

    Kad Drvar kaze da nije tacno, da moze da se dobije i da se potrudite, ima tako da bude . Casna seseljevska rec !

  • Nenad Mitrović

    13:31 // 1. 5. 2020.

    Koliko znam, još pre mesec dana je rečeno za pakete, ne samo za penzionere,nego i za socijalno ugrožene.... Isto je i sa opštinom Palilula.... ako ih kojim slučajem dobijete, daju vam druge brojeve na koje treba da zovete..... a od pomoći ni traga ni glasa.... imaju pomoć samo članovi i glasači SNS-a.... neverovatno da nema od pomoći ništa.... znači da su mnogo nesposobni.. a pomoć se skupla danim

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: