Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:50, 27. 8. 2021.

| Društvo

Nišlije se zaštitnici građana u 2020. najviše žalile na "Objedinjenu naplatu" i "Medianu"

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Objedinjena naplata
Od 8 pritužbi na račun "Objedinjene naplate" pozitivno rešena samo jedna; Foto: JV

Građani Niša su se prošle godine najviše žalili na JKP Objedinjena naplata, JKP Mediana, Građevinsku inspekciju, kao i na Centar za socijalni rad "Sveti Sava", navedeno je u godišnjem izveštaju niške zaštitnice građana. Kada je reč o gradskim opštinama, najviše pritužbi bilo je na račun Medijane i Panteleja, a građani su se žalili na ćutanje administracije i nepoštovanje zakona.

Prema podacima iz izveštaja Zaštitnice građana Niša, koji se pre dva dana našao pred odbornicima Skupštine grada, prošle godine više od 1.800 građana ukazivalo je na propuste u radu organa javne vlasti i formirano je 136 predmeta, od čega je 25 pozitivno rešeno.

Što se tiče Gradske uprave, građani su kao i prethodne godine najviše zamerki imali na rad Sekretarijata za inspekcijske poslove, tačnije na rad Odseka za građevinsku inspekciju. Od sedam pritužbi na račun ovog Odseka, najviše se odnosilo na povređeno pravo na mirno uživanje imovine.

Po četiri pritužbe imali su Sekretarijat za lokalnu poresku administraciju, Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove i Sekretarijat za ozakonjenje.

Kamion smeće Mediana Građani imali primedbe na rad Zoohigijene i na održavanje Starog groblja; Ilustracija; Foto: Vanja Keser JKP Mediana prednjači po broju zamerki građana kada je reč o javno-komunalnim preduzećima. Prošle godine bilo ih je osam, a neke od njih odnosile su se na neodržavanje Starog groblja i na rad Zoohigijene, tačnije na pse lutalice.

Osam pritužbi ima i JKP Objedinjena naplata, od kojih je tek jedna pozitivno rešena, a po šest JKP Parking servis i JKP Naissus. Kada je reč o niškoj “pauk” službi, građani su se najviše žalili na nezakonito uklanjanje vozila i lošu uličnu rasvetu, a što se tiče Vodovoda, na nemogućnost priključka na mrežu i neosnovano zaduženje.

Nepostupanje Komunalne inspekcije, ćutanje administracije i nezakonito postupanje - pritužbe su na račun opština Medijana, Pantelej i Palilula.

Ćutanje administracije problem je koji su građani prijavljivali i u vezi sa Centrom za socijalni rad “Sveti Sava”, koji je imao sedam pritužbi, najviše među javnim ustanovama.

Sledi JPU Pčelica sa šest, a sporno za građane u vezi sa radom ove ustanove bilo je neosnovano zaduživanje, ispostavljanje računa i nezakonito postupanje.


Građani nedovoljno upoznati sa nadležnoću zaštitnika građana

Kako je navedeno u izveštaju, građani i dalje nisu potpuno upoznati sa institucijom Zaštitnika građana Grada Niša i obraćaju se sa problemima koji nisu u njegovoj nadležnosti.

Neki od tih problema tiču se rada Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave u Nišu, Elektroprivrede Srbije, javnih izvršitelja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i niške filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Osobe sa invaliditetom i LGBTI osobe, istaknuto je u izveštaju, slabo se obraćaju zaštitnici.

Skroman broj pritužbi ne govori o tome da problemi ne postoje, već da se osobe sa invaliditetom retko usuđuju da se obrate institucijama - piše u dokumentu.

Podsetimo, Zaštitnik građana je ovlašćen da institucionalno štiti prava građana od nekorektne i samovoljne vlasti, ali u njegovoj nadležnosti nije da kontroliše rad Skupštine Grada, Gradskog veća, predsednika Skupštine i gradonačelnika. Pritužbe je 2020. godine primala Sanja Stojančić, a Nišlije su aktuelnu zaštitnicu Katarinu Mitrovski dobile u junu ove godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    18:58 // 27. 8. 2021.

    Da ,tacno, na nabrojane Omdusman nema ingerencije ali su oni najveci problemi stanovnicima Nisa !

  • Paja

    13:16 // 27. 8. 2021.

    Objedinjena i Mediana su naivne i neprofesionalne firme.Recimo, JKP Naissus, kao i EPS, naplaćuju žalbe i prigovore, pa se ti žali.

  • Čudesni dribling

    08:54 // 27. 8. 2021.

    Od formiranih predmeta na osnovu reklamacija samo je nešto manje od petine pozitivno rešeno. Neutemeljenost prijava ili rigoroznost institucija?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: