Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:13, 25. 6. 2022.

| Društvo

Nišlije šetale do Cerjanske pećine u borbi protiv gojaznosti i dijabetesa

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
šetnja planinarenje
Šetnja okupila 60 ljudi; foto: "Otvori plavi krug"

Više od 60 Nišlija učestvovalo je u planinarskoj šetnji protiv dijabetesa i gojaznosti od Kameničkog visa do Cerjanske pećine. Usput su dobili savete u vezi sa zdravljem, ishranom i prevencijom bolesti.

šetnja planinarenje Najavljene još tri besplatne šetnje; foto: "Otvori plavi krug"Šetnja u okviru projekta “Otvori plavi krug” bila je besplatna za sve gojazne i za osobe sa dijabetesom, ali i za sve građane koji žele da razvijaju zdrave životne navike.

Organizatori kažu da su šetači bili pod nadzorom medicinskih sestara i lekara niškog Doma zdravlja, a šetnju su vodili iskusni planinari “Železničara”.

Šetanje, vežbanje, trčanje i svi drugi vidovi fizičke aktivnosti ključni su za održavanje nivoa šećera u krvi, ali i celokupnog zdravlja kod osobe koja već ima dijabetes. Ipak, značaj fizičke aktivnosti je pre svega u preventivnom smislu, odnosno pravilna ishrana i fizička aktivnost sprečiće nastanak šećerne bolesti kod onih koji imaju stanje predijabetesa - navodi načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja Danijela Cvetković.

Šetnja po gradu ili prirodi sastavni je deo terapije osoba sa dijabetesom, poručuje Boban Milosavljević iz EBERS-a.

Fizička aktivnost danas mora da bude neizostavni deo života ne samo osoba sa dijabetesom, već i svih koji žele da razvijaju zdrave životne navike. Drago nam je što u saradnji sa projektom “Otvori plavi krug” imamo priliku da animiramo što više članova naše asocijacije, ali i naše sugrađane da na zanimljiv i drugačiji način budu fizički aktivni - kaže Milosavljević.

Svi zainteresovani za neku od tri besplatne planinarske šetnje, koliko će ih još biti u Nišu, mogu se prijaviti putem mejl adrese [email protected].

Organizatori napominju da su za sve učesnike obezbeđeni prevoz i užina, kao i merenje nivoa šećera u krvi pre i posle šetnje.

Ideja je, dodaju, da se okupe oboleli od šećerne bolesti, oni koji su u riziku od oboljevanja, gojazni ljudi i svi koji su zainteresovani da vode zdrav život.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: