Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:08, 5. 9. 2023.

| Društvo

Nišlije spasile ždrebe iz blata na Suvoj planini

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
konj suva
Konj zaglavljen u blatu; foto: Marko Maticek

Dvojica Nišlija Marko Maticek i Anreja Pešić, prilikom planinarenja na Suvoj planini tokom vikenda naišli su na ždrebe koje je ostalo zaglavljeno u blatu bare koje je krenula da se suši, a nakon dva sata spasavanja uspeli su da izvuku životinju na bezbedno. Sa njim su proveli nekoliko sati nakon toga, dok ždrebe nije počelo da jede, pije vodu i dok nije opet prohodalo.

Iz avanture u avanturu, tako je počeo i završio se vikend mladića na planini u blizini Niša. Svoj boravak na Suvoj planini započeli su u petak, 1. septembra, a nakon kampovanja, dan kasnije uputili su se ka jednom od najvećih vrhova te planine, Golemog Stražišta.

U subotu ujutru smo krenuli da se penjemo na vrh. Videli smo da jedna od krava gleda u baru, kako smo prišli videli smo da je tamo konj, da je živ i odmah smo rešili da moramo da ga izvadimo. Bio je nasred bare. Videlo se da nije bio samo jedan dan tamo, kad smo ušli u baru, u mulj, bilo je hladno, on se tresao - opisuje događaj Nišlija.

Akcija spasavanja trajala je preko dva sata, pokušali su na više načina da ga izvade iz blata, a dubina je bila preko kukova. Jedan od njih ostao je i bez svojih čizmi u blatu, a odeća im je ostala prekrivena blatom i nije više bila za upotrebu. konj Konj spasen; foto: Marko Maticek

Zašao sam ispod njega, ali sam osetio dno, pesak i kamen. Kolenima sam ga izgurao na gore i uz neke rotacije i pokrete smo nekako uspeli da ga izvučemo - kaže Maticek.

Konj ih je najpre grizao, bio je uplašen i izmoren, a nakon što su ga izvukli oraspoložio se i kako kažu, videlo se da je srećan i zahvalan što su mu pomogli.

Trebalo mu je vreme da prohoda, bio je uplašen, nije hteo da pije vodu, da jede. Ostali smo s njim nekih 8 sati, nakon toga smo krenuli dalje i produžili naše planinarenje. Pratio nas je neko vreme dok se nismo odvojili - priča Nišlija.

Oni su svoje planinarenje na Suvoj planini nakon toga nastavili, spasavanje im je produžilo avanturu pa su ostali još jednu noć koju nisu planirali, jer su ostali bez vode, a svojim kućama vratili su se sutradan.

Srećni jer su spasili konja, koga nisu želeli da ostave bespomoćnog u blatu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko i Andrija

    10:46 // 7. 9. 2023.

    hvala ljudi na lepim komentarima, hvala juznim vestima telegrafu i n1 sto su objavili price
    prosto nismo mogli da ga ostavimo, najveca zahvalnost Mihajlu i Marku iz GSS sto su dosli do nas sutradan i poneli vodu

  • Aleksandra

    08:33 // 6. 9. 2023.

    Ovakve vesti vraćaju veru u dobrotu. Ovo su momci za primer, primer za humanost, za istrajnost, za empatiju... divni mladi ljudi...

    Nisu mi jasni oni koji negativno ocenjuju pohvalne komentare... Šta je sa vama, ljudi? Zar vam je dobrota prema drugim bićima trivijalna?

  • Sizif

    20:28 // 5. 9. 2023.

    Bravo za plemenite momke!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: