Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 10. 8. 2022.

| Društvo

Nišlije traže trajno rešenje problema sa poplavljenim ulicama posle kiša

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
knjaževačka
U skoro svim delovima grada poplave posle kiše; foto: M. Z.

Više niških ulica bilo je u utorak pod vodom zbog kiše, a građani pitaju koliko će još dugo morati da trpe štetu posle skoro svakog letnjeg pljuska. Gradonačelnica Dragana Sotirovski poručuje da je problem promena klime i velika količina padavine za kratko vreme. Kaže da će sa strukom razgovarati o tome šta preduzeti, kao i da je nemoguće brzo promeniti celom gradu kanalizaciju.

Vrbaska ulica Vrbasku ulicu gradonačelnica navodi kao dobar primer; foto: čitalac“To više nije kiša, da li su to neke vrste monsunskih kiša ili šta već” - navodi Sotirovski. Smatra da će narednih godina biti sve više problema sa prirodnim nepogodama i da je životna sredina poremećena.

O tome šta Grad može da preduzme da smanji probleme građana, kaže da je nemoguće promeniti kanalizacioni sistem celom gradu za kratko vreme i da je za to potrebno dosta novca.

To, naravno, mnogo košta i to budu veći profili, da veća količina vode može da otekne. Vi vidite da posle izvesnog vremena, posle pola sata - 45 minuta, sva voda otekne. Znači, nije suština u tome da li je slivnik zapušen, pa da voda ne može da ode. Suština je u tome što je velika količina vode za kratko vreme prisutna - pojašnjava ona.

Vrbaska ulica Gejzir u Vrbaskoj; foto: čitalacIpak, tvrdi da gradski urbanisti razmatraju kakva je gde gustina naseljenosti i koliko mogu da pomognu kolektori koji će stići sa fabrikom za prečišćavanje vode.

Nadam se da ćemo, naravno, uz preporuku struke, razgovarati i razmatrati šta dalje činiti, posebno u delovima grada koji se sada grade, gde se grad širi, da se tu stavljaju veći profili i da na jedan poseban način rešavamo te tačke - zaključuje gradonačelnica.

Kao dobar primer izdvaja Vrbasku ulicu, za koju kaže da je problem saniran i da je tek juče posle nekoliko meseci ona bila ponovo poplavljena. Međutim, upravo žitelji te ulice žale se da kolektor ne funkcioniše i da je usled nevremena “kuljalo kao na plaži”.

Svetolika Rankovića rupa U Svetolika Rankovića rupe "nikle" na novom asfaltu i pre jučerašnje kiše; foto: čitalacTvrde da su im iz Opštine Palilula dali kamion peska i vreće i da su im rekli da svako okrene svoj oluk ka dvorištu, a ne ka ulici, jer tako doprinose da ulica bude poplavljena i da su zato zvali gradonačelnicu da poseti Vrbasku, ali da ogovor nisu dobili.

Godinama tražimo rešavanje, ali pomoći od gradskih struktura nema. Čak je i urađen projekat koji je i plaćen, ali se odustalo od tog rešenja. Godinama se dopisujemo sa opštinskim strukturama. Pozivali smo i gradonačelnicu da nas poseti, da popriča sa nama, ali nije došla. Da apsurd bude veći, opštinska komisija je posle prošlogodišnje poplave išla od kuće do kuće i upozoravali nas da olučne vertikale sa krovova okrenemo u dvorišta, a ne na trotore i ulicu, kako je u celom gradu, jer tobože sa naših krovova kišnica ugrožava i poplavljuje nam ulicu - priča stanovnik Vrbaske.

I u Ulici Svetolika Rankovića, koja je prošle godine rekonstruisana dva puta, oštećen je asfalt, a rupe su se tamo pojavile i pre jučerašnjeg nevremena. Ipak, Sotirovski tvrdi da je dezinformacija da je ta ulica oštećena i da je ona isečena jednim delom zbog postavljanja instalacija.

Ta ulica nije oštećena, već je isečena delom zbog postavljanja pojedinih instalacija, što za kablovske operatere, što za gasovod. Onu veliku količinu peska i šljunka koju ste mogli da vidite naneo je bujični potok koji je došao sa neasfaltiranog dela ulice, koji imovinski nije rešen - poručuje ona.

Igmanska ulica Žitelji Igmanske plaše se da se ne oduži rekonstrukcija; foto: čitalacKaže da se pojavila anomalija na terenu i da građani prave problem jer, kad se rade ulice, traže da se trotoari spuste pored dvorišta, da bi mogli da ulaze kolima, a onda traže pomoć od Grada kad se desi nepogoda.

A onda kad se desi elementarna nepogoda kao juče, pišu: “Gradonačelnice, potopljena nam je kuća, prešlo je preko ivičnjaka, šta sad da radimo?”. Dakle, u jednom trenutku, kad želite da ostvarite svoj cilj, ostvarujete ga, a sutradan kad imate posledice, onda se ponovo obraćate Gradu - navodi Sotirovski.

Pre nekoliko dana počela je rekonstrukcija Igmanske ulice, a ona je juče takođe bila potopljena, pa stanari pitaju da li će to pomeriti rok za završetak radova, koji bi trebalo da bude 60 dana, ali na to pitanje ne odgovaraju ni iz Grada, ni iz Opštine Palilula, ni iz Direkcije za izgradnju.

Podsetimo, pod vodom su juče bile i ulice Vojvode Gojka, Nikole Pašića, Božidarčeva, Knjaževačka, Bulevar Svetog Pantelejmona, zatim delovi oko crkve Svetog Nikole i Čaira i tradicionalno - Zetska.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    08:10 // 12. 8. 2022.

    "Nišlije" su mogle da traže i nadju "trajno rešenje" na prošlim izborima ! I "našle" su ga ! "Posle... izbora - nema kajanjé" !

  • Ova voda nije topla

    14:36 // 11. 8. 2022.

    A zasto uopste "atmosferske" vode kod nas moraju da idu u kanalizaciju? Te vode se u normalnim gradovima sprovode kanalima u reke. Kod nas haos sa ovim resetkama na kolovozima-vozis ko po kraterima. Ti se slivnicinu normalnim gradovima odavno pakuju ispod trotoara i bocno. Kasaba ostadosmo! Dzaba bilbordi i svetleci most, sve je to samo paprena sminka, a stvarne potrebe gradjana ne resavate.

    • Змај Огњени Вук

      15:42 // 11. 8. 2022.

      Те "атмосферске" воде су заправо атмосферске јер долазе одатле. Такође постоји и атмосферска (или кишна) а не фекална канализација. Проблем овде је системски комплексан, лоше пројектовано/изведено стање (у односу на све мреже), скоро никакво одржавање са општом друштвеном небригом (ђубре по улици, бацање влажних марамица у фекалну канализацију и сл.). Није топла вода за за оне који знају и могу.

    • Змај Огњени Вук

      15:49 // 11. 8. 2022.

      Такође ниво прихватног дела сливника је у нивоу коловозне конструкције а не пакује се испод. И да иду бочно, потом у јаркове, пријемнике разних типова и сл. па потом у коначне реципијенте (потоци, реке, језера) али не пре да прођу третман отпадних вода што је прича за себе. За почетак, процена ризика и контрола штете би били сасвим задовољавајући критеријуми. Све се то зна, потребна је воља власти

  • Змај Огњени Вук

    14:24 // 11. 8. 2022.

    Јесте чули/прочитали некад у животу за процену ризика и лоцирање критичних деоница?! Нисте очигледно, а вероватно нисте и за прихватне резервоаре (магацине на западу) за прихват вишка воде који количину дотицаја могу да оборе у односу на срачунату пропусну моћ постојећих инсталација! Аман то имали стари Римљани!!! Склоните се више политички подобни и дајте места струци у управљању фокусном сфером!

    • Komunalac u operativi

      17:39 // 11. 8. 2022.

      Aman be Zmaju, ti ovde odbrani disertaciju! Sve to što napisa, znamo i mi al nemamo pare, aman čoveče! Lako je tebi i sličnima da prodajete maglu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: