Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 28. 5. 2022.

| Društvo

Nišlije upoznale evropske kolege sa krivičnim postupkom Srbije

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
tim
Polaznici Pravosudne akademije u Madridu; foto: G. Lj.

Nakon što su prošle godine pobedili na prestižnom takmičenju Themis, troje polaznika Pravosudne akademije iz Niša dobilo je putovanje u Madrid, a tamo su slušali predavanja javnog tužioca, pohađali jednodnevni kurs i obuku o funkcionisanju španskog pravosuđa. Kolege iz raznih evropskih država upoznali su i sa tokom krivičnog postupka u Srbiji, pa kažu da im ovakve posete znače zbog razmene znanja i novih ideja.

Luka Anđelković, Jelena Mihajlović i Gala Bogosavljević sa mentorkom - sudijom Apelacionog suda u Nišu Gordanom Pavlović decembra prošle godine pobedili su na takmičenju pravosudnih akademija Evrope u Lisabonu. Kao najbolje plasirani, tim iz Niša dobio je petodnevno studijsko putovanje i posetu Centru za obuku javnih tužilaca u Madridu u maju ove godine.

Polaznici Pravosudne akademije bili su gosti Centra za pravne studije iz Madrida (Centro de estudios juridicos), gde su, u sklopu predviđenog programa slušali predavanja javnog tužioca, pohađali jednodnevni kurs i obuku o funkcionisanju španskog pravosuđa i posetili Madridski zatvor. Poslednjeg dana boravka u Španiji izveli su simulaciju suđenja kako bi svoje kolege iz raznih evropskih država upoznali sa tokom krivičnog postupka u Srbiji, za šta su dobili pohvale organizatora - piše u saopštenju.

Bogosavljević ističe da ovakve studijske posete ljudima iz njihove struke znače mnogo, pre svega jer stiču uvid u to kako funkcionišu njihove kolege iz Evrope i njihov pravosudni sistem.

Dobijamo nove ideje o tome šta se može unaprediti kod nas, kako izgledaju njihove institucije, kakav je njihov "dress code", i kakva je njihova obuka za sudijsku i tužilačku funkciju jer oni na primer imaju predavanja kao na fakultetu, dok smo mi u potpunosti u praksi u našim sudovima i tužilaštvima. Svakako je značajno iskustvo koje širi vidike - kaže učesnica.

Za razliku od Srbije Anđelković kaže da u Španiji postoje istražne sudije koje vode istragu, pri čemu je javni tužilac samo stranka u toj fazi postupka.

To je sistem sličan ranijem sistemu u Srbiji koji je važio do 2013. godine. Međutim, u Srbiji je 2013. godine stupio na snagu novi ZKP prema kome javni tužioci vode istragu i prema kome istražne sudije više ne postoje, te je uloga suda u ovoj fazi postupka znatno smanjena. Naravno, razlike se tiču i sudske mreže. Španija je država sa većim brojem provincija i regiona što uslovljava znatno složeniju strukturu sudova u odnosu na Srbiju - navodi Anđelković.

Tim iz Niša kaže da su posetom institucija u Madridu naučili dosta o njihovom pravosudnom sistemu, načinu rada njihovih budućih sudija i tužilaca, o međunarodnoj saradnji u krivičnim stvarima, kao i o tome koliko je važna pravilna i adekvatna upotreba jezika u sudskom postupku kako bi se izbegle brojne nejasnoće.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    16:46 // 29. 5. 2022.

    Ko zna sta sad misle strane kolege. Verovatno su nas svrstali u rangu sa Somalijom.

  • Bruno

    12:37 // 28. 5. 2022.

    Nešto nisam ubeđen da su ih upoznali sa korumpiranim, politički dirigovanim procesima, kao i ne reagovanja tužilaštva u mnogim slučajevima.

    • Torpedo

      19:37 // 28. 5. 2022.

      Da su ih pustili u komunalna preduzeca, dobro bi se ispraksovali .

  • Deda

    09:08 // 28. 5. 2022.

    Da li kod njih suđenja traju dugo, sve dok ne zastare!?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: