Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 17. 10. 2017.

| Društvo

Nišlije zbog duga koji nije njihov izbacuju iz stana

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti, N1
izvršitelj
Da li će Petrovići "odbraniti" svoj stan; Foto: Screenshot JV

Porodica Petrović iz Niša kupila je stan pre 15 godina, a kada su hteli da ga uknjiže dočekala ih je zabrana koju je na uknjiženje stavio izvršitelj zbog duga investitora. Stan je sada na licitaciji, uprkos tome što Petrovići imaju sudsku presudu da je to njihovo vlasništvo.

Kao dokaz da stan pripada njima oni prilažu overenu i pravosnažnu sudsku presudu, u koju su novinari Južnih vesti imali uvid, a koju su Petrovići dobili posle spora sa investitorom. Porodica Petrović je pokušala da uknjiži stan posle presude, međutim, kako je investitor imao dug od 2.500 evra, izvršitelj je bio brži i zaplenio stan.

Zoran Petrović objašnjava da je za njih nepojmljivo da im neko oduzima stan i prodaje ga na licitaciji, iako imaju presudu i ne duguju nikom ništa.

Mi nismo protiv zakona, ali ovde se krši zakon, ovo je naš stan. Ne dugujemo nikom ništa, nismo nikad dugovali ni za komunalije, nikad nam nisu isključili ni struju ni telefon, a hoće da nam uzmu stan zbog tuđeg duga. Ovo je za nas jako stresna situacija - kaže Petrović.

Posle sudske presude, Petrovići su otišli u katastar, kao i svaki kupac hteli su da ga upišu na svoje ime, ali dočekala ih je zabrana izvršitelja. Početkom oktobra, dok niko nije bio u stanu, kako kaže Petrović, upala je ekipa izvršitelja, popisala stvari i zapečatila stan.


Izvršitelj: Samo postupam po zakonu

Izvršitelj Miljan Trajković nije odgovorio na pitanja novinara Južnih vesti, ali je ranije u medijama za ovaj slučaj, koji je postao ne redak u Srbiji, imao drugačije viđenje i poziva se na zakon.

Taj stan nije njihov već investitora. Ja samo postupam po zakonu i biće prodat na licitaciji - rekao je ranije Miljan Trajković.

Petrovićima je stan zaplenjen 3. oktobra, a posle 2 dana stavljen je na licitaciju. Iako su ga pre 15 godina platili 20.000 evra, kada je stigao na licitiranje, početna suma je bila duplo manja.

Na prvoj licitaciji stan niko nije kupio, a na drugoj će biti upola manja cena. Međutim, ne zna se da li je i kada će biti druga licitacija, Petrovići tvrde da im niko nije dao tu informaciju ni u Sudu ni kod izvršitelja, a ni novinari Južnih vesti nisu dobili datum kada će stan u kome su živeli Petrovići ponovo biti stavljen na prodaju.

Njima je ostao još jedan “pravni lek”, da Sud odredi privremenu meru zabrane, dok traje parnični postupak, a Petrovići i njihova advokatica Daniela Gruičić kažu da će ga iskoristiti i imaju veliku nadu da će ovim ipak zadržati stan.

Privremenom merom ćemo tražiti od Suda da zabrani dalje sprovođenje izvršenja na predmetnom stanu i zabrani dalje sprovođenje izvršenja na predmetnom stanu i naložiti javnom izvršitelju Miljanu Trajkoviću da povuče zahtev za zabeležbu sprovođenja izvršenja na stanu Zorana Petrovića - rekla je za N1 advokatica Gruičić.

Bez te hitne mere Suda, njihov stan će moći ponovo da se nađe na licitaciji i može da “košta” ponovo duplo manje, pa bi neko mogao da stan od 30 m2 mogao da dobije čak i za 5.000 evra, ali se Petrovići, kako kažu, nadaju pravdi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Oxymoron

    17:33 // 17. 10. 2017.

    Hoce ih negde na neki tecaj? Samo da nije ono najteze-veronauka za kaznu.

  • Aproksimativ

    17:30 // 17. 10. 2017.

    Ja ne verujem da nislije izbacuju nislije.

  • Меда

    11:51 // 17. 10. 2017.

    И ту у богатијим земљама има закон који захтева да се пренос власништва врши преко тзв "солисцитора" или "баристера" (извињавам се јер не познајем довољно домаће изразе у овој професији) тј пара-адвокатских специјалиста који проверавају оптерећења непокретности, законске оквире и врше пренос власништва као и исплату продавцу ако нема никаквих препрека.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: