Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:29, 27. 2. 2022.

| Društvo

Nišlijka bez objašnjenja odbijena na konkursu za posao u Domu zdravlja, kaže da je namešten i traži odgovore

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
dom zdravlja niš
Milenković pita da li je znanje u Srbiji sve manje bitno; foto: Lj. J.

Diploma završene Visoke medicinske škole sa prosekom 9,36 i devetomesečno radno iskustvo u niškom Domu zdravlja nisu bili dovoljni da Nišlijka bude primljena na konkursu za posao strukovnog fizioterapeuta u toj ustanovi. Kaže da nije ni obaveštena o tome koje uslove nije ispunila i zašto su primljeni kandidati sa nižim prosekom, dok iz Doma zdravlja navode da je Komisija odlučila ko će biti primljen na osnovu ocena za zalaganje tokom projekta "Moja prva plata".

“Ko ti još gleda prosek” - pitanje je koje je Sanja Milenković proteklih meseci više puta čula i zbog kojeg pita da li znanje zdravstvenih radnika u Srbiji postaje sve manje bitno.

Ona je radila u Domu zdravlja u Nišu u sklopu programa “Moja prva plata” od decembra 2020. do septembra prošle godine i kaže da se za to vreme više puta osetila kao jeftina radna snaga.

Radila sam osam sati za 24.000 dinara, a onda su počeli da me ostavljaju i prekovremeno. Ljudi pristaju na to, konkurišu jer se nadaju da će neko tu da ih ostavi da rade, a realno to nije ni minimalac, nema status plate - navodi Nišlijka.

Sanja Milenković diploma Prosek 9,36, ali nema posla; foto: T. R.Ističe da je tokom trajanja programa radila sve sem onoga za šta se školovala, sve dok se nije pobunila rekavši da bi na svom prvom poslu u struci htela nešto i da nauči u praksi.

Prskala sam ljudima ruke na vratima, fakturisala, radila sam i u kovid ambulanti u Čairu. Nikad se nije znalo kad radim. Dežurala sam po hodnicima, upućivala pacijente da sednu na praznu stolicu, kao da oni ne vide gde je prazno mesto. Kad sam dežurala popodne ponekad nisam mogla da odem ni do toaleta - objašnjava Milenković.

Nakon što je četiri meseca radila razne poslove konačno je počela da radi i ono što bi trebalo da radi strukovni fizioterapeut, ali smatra da je to što se pobunila doprinelo da kasnije ne dobije posao na konkursu koji je otvoren odmah nakon programa.

Ipak, tvrdi da je veću ulogu u tome igrala veza koju su, tvrdi, imale ostale tri koleginice sa kojima je istovremeno bila na programu, sve sa nižim prosekom od njenog.

Svu dokumentaciju su predale prvog dana, a neizvodljivo je da se tako brzo prikupi. Između redova čitam da su za konkurs znale i pre nego što je zvanično izašao na sajt. Svi koji su radili u kovidu u okviru “Moje prve plate” bili su pozvani da volontiraju sedam dana pre tog konkursa. Mene niko nije pozvao iako sam radila u kovidu. Te koleginice su, s druge strane, bile pozvane i slikane. Između redova čitam da je to bila uvertira da se one zaposle - priča ona.

Njoj odgovor na prijavu za posao nije stigao, pa je pokušala da dođe do direktora Milorada Jerkana, ali nije uspela, a službe su, kaže, prebacivale odgovornost s jedne na drugu.

Traži objašnjenje o tome zašto nije primljena i koje uslove ona nije ispunila, a druge kandidatkinje jesu i napominje da je svu potrebnu dokumentaciju predala.

Tražim ili da iz vlasti prestanu da pričaju kako zapošljavaju studente sa visokim prosekom ili da me zaposle. Predsednik kaže da radi na tome da se spreči odlazak zdravstvenih radnika u inostranstvo. Volim svoju zemlju i nisam u mogućnosti da tek tako odem u inostranstvo iz privatnih razloga, ali ovde mi niko ne pruža šansu - žali se Milenković.

Iz niškog Doma zdravlja kažu da se na konkurs prijavilo devet viših strukovnih fizioterapeuta i da je Komisija za izbor kandidata izabrala njih troje kojima je dala najviše ocene na osnovu zalaganja u radu u kovid ambulantama i na vakcinalnim punktovima koje su ocenili rukovodioci za vreme projekta "Moja prva plata".

Na osnovu raspisanog oglasa br. 3119/2 od 01.10.2021.godine, objavljenom na internet stranicama Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstva zdravlja RS i Doma zdravlja Niš za prijem u radni odnos 9 doktora medicine, 1 doktora stomatologije, 5 više medicinske sestre, 3 viša fizioterapeutska tehničara, 6 medicinskih sestara, 2 laboratorijska tehničara, 1 pedijatrijske sestre, 1 ginekološko-akušerske sestre, 1 fizioterapeutskog tehničara i 1 stomatološke sestre za rad sa COVID pacijentima na određeno vreme sa punim radnim vremenom do 3 meseca, prijavilo se 149 zainteresovanih kandidata - kažu iz Doma zdravlja.

Dodaju da su kandidati koji nisu izabrani imali pravo da pokrenu spor pred nadležnim sudom u Nišu u roku od 60 dana od donošenja odluke o izboru kandidata koja je objavljena na sajtu Doma zdravlja, ali da u zakonski predviđenom roku nijedan kandidat nije uložio žalbu.

Milenković kaže da se nije žalila ranije zbog privatnih problema, zato što su joj neki članovi porodice preminuli od korone, ali i da se mesecima plašila da javnosti predoči svoju priču jer se, kako objašnjava, osećala nemoćno.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Maka

    23:26 // 1. 3. 2022.

    SVAKI konkurs je namešten..za mnoge postoje očigledni dokazi ali...toliko smo "napredni" da zapošljavaju samo one koji su spremni da se prodaju a ne one sa najboljim kvalifikacijama.Zato i živimo u "ekonomskom tigru" koji će uskoro da lipše od gladi...

    • Pera

      13:25 // 5. 3. 2022.

      Pa evo, dežurni pljuvači, da vam i ja odgovorim. Za vreme bivše vlasti, 2010.godine, moja supruga diplomirani sociolog se prijavila za posao u nekom dečjem domu za mesto sociologa a primljen je mašinski tehničar na to mesto. Zato ne se....

  • Dr mr DRAGANA

    20:37 // 1. 3. 2022.

    Dok je SNS na vlasti biće i on, a dotična je trebala da mu ponudi 5 000 e pa bi dobila za stalno.

  • Dragana

    21:08 // 28. 2. 2022.

    Vazno da je matori Jerkan sa 67 godina jos direktor! Eeee pa mi stvarno nismo normalni ,pored toliko lekara!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: