Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:54, 11. 11. 2020.

| Društvo

Nišlijka čiji je suprug preminuo u jeku epidemije dobila odgovor inspekcije i najavljuje tužbu protiv države

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Milica Stanisavljević
Kaže da je jedino što joj preostaje da tuži državu; foto: JV

Supruga Nišlije koji je u jeku epidemije korone preminuo, a da iako je imao uput nije hospitalizovan, dobila je odgovor zdravstvene inspekcije u kome se konstatuje ono što i sama Milica Stanisavljević tvrdi - da je iz Vojne bolnice upućen u niški Klinički centar, ali ne i zašto u tu ustanovu nije primljen na lečenje. Jedino što joj preostaje je, kaže, da tuži državu, jer i dalje tvrdi da Niš nije imao bolnicu za lečenje brojnih pacijenata koji nisu imali koronu.

Krajem maja Južne vesti su objavile svedočenje 79-godišnje Milice Stanisavljević iz Niša koja je dokumentovala da joj je suprug u jeku epidemije preminuo, ali ne od virusa korona, već zato što nije bio lečen.

Pitala je tada ko je odgovoran za to što Niš nekoliko meseci nije imao bolnicu za mnoge pacijente koji nisu imali koronu, ali taj odgovor ni ona ni novinari do danas nisu dobili.

Milica Stanisavljević I dalje tvrdi da Niš nije imao bolnicu za lečenje pacijenata koji nisu imali kovid; foto: JV Pet meseci kasnije stigao je Izveštaj Komisije za vanrednu unutrašnju kontrolu stručnog rada lekara koji su učestvovali u lečenju njenog supruga, a koji potpisuje republička inspektorka Ministarstva zdravlja dr Dušica Ilić.

U odgovoru koji je dobila praktično su potvrđena njena svedočenja - piše da je njen suprug Božidar primljen na bolničko lečenje u Vojnu bolnicu, na osnovu uputa lekara Doma zdravlja i predloga urologa iz Kliničkog centra Niš. Pojašnjavaju da je lekar otpočeo lečenje adekvatnom konzervativnom terapijom, a navode i da je planirao invazivnu hiruršku dijagnostičku proceduru.

U konsultaciji sa načelnikom Sektora hirurških grana, delom zbog aktuelne epidemiološke situacije (Vojna bolnica Niš je u tom periodu radila kao „non COVID“ bolnica za teritogiju grada Niša).

Na Odeljenju hirurgije NISU planirane hirurške intervencije već se u saradnji sa lekarima Kliničkog centra Niš sprovodilo postoperativno lečenje pacijenta-civilnih osiguranika, ali pre svega zbog težine kliničke slike, pacijent je otpušten iz Vojne bolnice Niš sa predlogom da se lečenje nastavi u ustanovi tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite (a to je KC Niš) - piše u odgovoru koji je dobila.

Takođe, u odgovoru koji je Stanisavljevićeva dobila piše da je zaključak komisije da je njen suprug tri dana (od 24. do 27. aprila) stacicionarno lečen na Odseku urologije na hirurškom odeljenju niške Vojne bolnice, kao i da je to učinjeno "veoma stručno, konzervativnom terapijom koja je bila adekvatna težini oboljenja".

Ipak, zaključuju da je nakon toga otpušten iz Vojne bolnice, tada jedine za pacijente koji nisu imali koronu, a potom upućen u Klinički centar Niš, ali dalje ne preciziraju zašto tamo nije primljen na dalje lečenje.

Dana 27.10. 2020.godine pacijent je otpušten iz Vojne bolnice Niš sa predlogom da se lečenje nastavi u ustanovi tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite-Klinički centar Niš. Zdravstvena inspekcija nema daljih nadležnosti obzirom da se radi o stručnom nadzoru, a inspekcija vrši upravni nadzor - piše u odgovoru.


Stanisavljevićeva o odgovoru inspekcije: Pređi brigo na drugoga

Da li je Niš u jeku epidemije korone imao bolnicu za građane koji nisu bili zaraženi korona virusom - bilo je i još uvek je pitanje koje postavlja 79-godišnja Nišlijka. Ponavlja da je njeno iskustvo da nije bilo mesta za lečenje drugih bolesnika, jer je njen, do marta zdrav suprug, preminuo nakon što mu je prekinuto lečenje i nije zbrinut ni u jednoj bolnici u Nišu. Milica Stanisavljević 79-godišnja Milica kaže da je jedino ostalo da tuži državu; foto: JV

Podseća da su nakon otpuštanja iz Vojne bolnice otišli u Urgentni centar i tu naišli na zatvorena vrata, a nakon desetak dana njen suprug Božidar je preminuo u 82. godini. Milica napominje da, iako ne zna da li bi uopšte preživeo i da je bio hospitalizovan, i dalje želi da javnost zna da on nije bio lečen.

Čitajuci otpusnu listu iz Vojne bolnice i odgovora Zdravstvene inspekcije iz Beograda, Milica zaključuje:

Jasno se vidi da je ovde reč o ovome - "pređi brigo na drugoga". Ja sam kasno shvatila da za mog supruga nije bilo spasa - napominje.

Takođe ističe da je doktor, koji njenog supruga nije primio u Urgentni centar, jer im je navodno to bilo zabranjeno, biopsiju uradio u privatnoj bolnici.

Takođe mi nije jasno šta obavezuje doktore Hipokratova zakletva - da li da leče bolesnika ili da ga izbace iz bolnice?

Situacija u Nišu opet je kao na početku epidemije i u Kliničkom centru moguće su samo hitne operacije, a Vojna bolnica će moći da zbrine do 85 kovid negativnih pacijenata, pa Stanisavljevićeva zato podseća da do svega ovoga što je doživela u aprilu ne bi došlo da je RFZO sa VB Niš imao obnovljen ugovor o lečenju civilnih pacijenata.

Ko je odgovoran za to? Zdravstvena inspekcija se ne bavi time, samo prihvata šta je ko rekao. Sve je u rukavicama, niko nikome neće da se zameri. Ja novčana sredstva nemam, nalaze se u privatnim klinikama i bolnicama gde je moj suprug lečen. Meni preostaje samo da tužim državu, jer nije obezbedila ni jednu bolnicu u Nišu za prijem i lečenje ostalih bolesnika izuzev kovida 19. Da li su oni važniji od ostalih, jer ostali bolesnici nisu imali nikakve šanse za lečenje - zaključuje.

Napominje da novac ne želi, sada traži advokata koji je spreman da uđe u ovaj proces, a kaže da bi sav novac dala upravo za lečenje - dece obolele od raka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivana j.

    23:13 // 14. 11. 2020.

    Podrska! Samo napred!

  • Jes

    16:13 // 13. 11. 2020.

    Ništa ne postoji osim korone!!!Bilo bi dobro da se novinari zainteresuju zašto najteži bolesnici nemaju terapije vec duže vreme(konkretno znam za hematologiju)!!NAJTEZE BOLESTI SU U PITANJU!
    Humanost na delu!

  • Ogorčen

    22:05 // 12. 11. 2020.

    Sličan slučaj u Nišu. Čovek nije primljen na bolničko lečenje i upućen kući i na kovid testiranje jer imao temperaturu i povraćao. Rezultati na kovid negativni, još jedna noć agonije sutradan ipak primljen u bolnicu zbog urinarne sepse i jutros umire tamo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: