Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 25. 3. 2017.

| Društvo

Nišlijka deo tima koji će se takmičiti u izradi i trci brodova

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Milica Stojanović deo tima koji pravi brodove; foto: Stefan Rudaković
Milica Stojanović deo tima koji pravi brodove; foto: Stefan Rudaković

Odluku da upiše studije na Katedri za brodogradnju na Mašinskom fakultetu u Beogradu, Nišlijka Milica Stojanović donela je nakon jednog letovanja i vožnje brodom u Crnoj Gori. Sada je deo tima koji pravi brodove “Savu” i “Dunav” i Srbiju će prvi put predstavljati na prestižnom takmičenju “Hydrocontest”, koje će u julu biti održano na Ženevskom jezeru u Švajcarskoj.

Petnaestoro studenata, među kojima je i Milica, čini tim “Ušće Beograd”, a brodove su zbog toga i simbolično nazvali po rekama.

Podeljeni su u timove za hidrostatiku, hidrodinamiku, konstrukcije, kao i timove za logistiku, marketing i dizajn. Zajedno rade na proizvodnji, kaže Milica, uklapajući predavanja, fakultetske obaveze, ali i znanje i iskustvo.

Tim u fazi izrade plovila; foto: Stefan Rudaković Tim u fazi izrade plovila; foto: Stefan Rudaković

Naš zadatak je da projektujemo i izgradimo jedno do dva plovila koje će se takmičiti u tri trke. “Sava” je brod koji će se takmičiti u trci izdržljivosti i u trci sa lakim teretom, dok će “Dunav” kao veći, predstavljati naše rešenje za trku sa teškim teretom - pojašnjava Milica.

Njihov zadatak na takmičenju će biti da uz pomoć daljinskog upravljanja plovilom i dobrog konstruktivnog izvođenja ispune zahteve trke i budu najbrži.

Nišlijka kaže da njen tim očekuje da njihova rešenja budu jedna od najboljih, da se istaknu estetikom plovila, ali i da zadovolje sve zahteve koje propisuje takmičenje i samim tim pokažu svoje znanje.

Smatram da je iskustvo koje ćemo steći pripremajući se za takmičenje - neprocenjivo!  Ponosna sam što sam deo ove grupe studenata i što ću imati priliku da se upoznam sa radom drugih mladih ljudi iz celog sveta koji se bave brodogradnjom i sa njima razmenim iskustva - priča Milica.

Više od 30 timova, među kojima je desetak iz zemalja Evrope, ali i ima i grupa iz Australije, Brazila, Kolumbije, Indonezije, Malezije i drugih zemalja širom sveta, takmičiće se u izradi i trci brodova, a Srbija će po prvi put imati svog predstavnika.

“Hydrocontest” se održava 4. put, a organizuje ga "Hydros" fondacija sa idejom promocije i istraživanja energetske efikasnosti plovila.

Brodove nazvali Brodove nazvali "Sava" i "Dunav"; foto: Stefan Rudaković

Hydros fondacija je poslala pozivnicu za takmičenje Univerzitetu u Beogradu, koji je prosledio poziv našoj Katedri, nakon čega smo se, uz konsultovanje sa profoserima i saradnicima na katedri, prijavili na Hydrocontest - objašnjava Milica.

Studentkinja master studija kaže da je nakon završene gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu odlučila da se oproba u mašinskom inženjerstvu i to baš na Katedri za brodogradnju, a da je reakcija na to uglavnom bila “Otkud to kada Srbija nema more?”. Tim "Ušće Beograd" koji će predstavljati Srbiju; foto: Stefan Rudaković Tim "Ušće Beograd" koji će predstavljati Srbiju; foto: Stefan Rudaković

Ipak odluku je, kaže, donela jer Srbija ima Katedru za brodogradnju koja više od pola veka šalje svoje diplomirane inženjere u sve krajeve sveta.

Srbija ima iskusne brodograđevne inženjere, koji su u vreme stare Jugoslavije doveli našu državu do trećeg mesta u svetu po proizvodnji brodova - dodaje Milica.

Jedina prepreka timu, u kome je i Nišlijka, da se u julu takmiče u trci brodova mogao bi da bude novac, jer im je za učešće potrebno oko 10.000 evra. U potrazi su za sponzorima i ljudima koji će im pružiti podršku u narednom periodu. Milica kaže da su zahvalni onima koji su ih do sada podržali, a pre svega firmi "Argo Navis", koja je jedan od donatora.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: