Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 23. 6. 2022.

| Društvo

Nišlijka, izvršitelji, gradski lokal i dug za struju: "Pod stresom sam, lokal ne koristim, dug nije moj"

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
kalča
Dugovanje za lokal u Kalči; foto: Vanja Keser

"Kada sam otvorila kovertu bila sam pod stresom" - kaže Nišlijka Dragana Rodić, predsednice Udruženja osoba sa invaliditetom, na čiju adresu je stigao predlog za izvršenje zbog duga od oko 75.000 dinara prema Elektroprivredi Srbije. Neizmireni računi su za 2021. godinu za gradske prostorije u "Kalči" koje ona, kako navodi, ne koristi već šest godina i koje su u vlasništvu Uprave za imovinu i održivi razvoj.

Rodićeva je sa Gradom sklopila ugovor 2014. godine o zakupu prostora u "Kalči" za Udruženje osoba sa invaliditetom na period od dve godine. Nakon toga, kako kaže, nije produžavala ugovor i već šest godina nije na toj adresi.

Međutim, upravo za taj gradski lokal koji više ne koristi joj je maja ove godine stigao predlog za izvršenje zbog duga za struju za prošlu godinu. Dugovanje iznosi oko 75.000 dinara.

U trenutku kada sam otvorila kovertu koja je stigla od izvršitelja osetila sam ogroman stres, od samog trenutka povrede život mi je fokusiran na rad za dobrobit osoba sa invaliditetom i uopšteno poboljšanje celokupnog društva jer gledam da svaki dan na neki način pomognem ljudima koliko god je to u mojoj moći, osetiti takvu teskobu i osećaj da je bilo kakav dalji rad u pravom smislu te reči ugrožen učinilo je da mi srce lupa jače, osetila sam blagu nesvesticu jer umesto pohvale, podrške dobijam kaznene poene nepravedno i gubim dane, nedelje koje bih posvetila sebi, porodici, radu - navodi Rodićeva.

Ona je na predlog izvršenja podnela prigovor, a izvršiteljka Marija Radović ističe da sve do odluke suda po prigovoru izvršnog dužnika neće preduzimati dalje izvršne radnje. Pored ličnih problema, Rodićeva ističe da joj upravo gomila papira i suđenje predstavljaju dodatni stres. ugovor Ugovor sklopljen na dve godine; foto: printscreen

To su gradske prostorije, nije ni zakonski da meni šalju tu i kad sam koristila prostorije, jer to EPS šalje Upravi, pa Uprava profakturiše, pa šalje korisnicima lokala. Posle 2016. godine ja sam prijavila Udruženje na lokaciji gde živim, upravo iz razloga da mi stiže pošta na kućnu adresu - navodi ona.

I iz EPS-a potvrđuju da je vlasnik lokala Uprava za imovinu i održivi razvoj, ali kažu i da nisu obavešteni o promeni korisnika.

"Elektroprivreda Srbije" do danas nije zvanično obaveštena o prestanku korišćenja ili promeni korisnika lokala. Propisima je predviđeno, preciznije članom 62 Uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom, da je krajnji kupac dužan da operatoru sistema i snabdevaču prijavi promenu vlasništva ili bilo koju drugu promenu u vezi sa mernim mestom najkasnije 15 dana od dana promene - navode iz EPS-a.

Da li je, kao vlasnik lokala, obavestila nadležno preduzeće o tome da Udruženje više nije na toj adresi, kao i ko sada koristi taj lokal i da li će nešto preduzeti zbog dugovanja koje je pripisano Dragani Rodić iz Uprave za imovinu i održivi razvoj na pitanja Južnih vesti nema odgovora već dve nedelje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Toza

    12:24 // 24. 6. 2022.

    neko nekoga nije na vreme obavestio da je stanje promenjeno. A izvršitelj je samo ''copy/paste'' krenuo u postupak. Tako je to kada mislite da neko zna šta radi (osoba iz udruženja, gradska uprava, EPS, izvršitelj) a on ne zna šta radi! Ćutanje državog organa da saopšti ono što je njemu poznato ima posebnu težinu i ukazuje na neznanje ili bahatost.. ili obadva.

  • Bubi

    10:55 // 24. 6. 2022.

    Bitno je da se ulozi prigovor na resenje izvrsitelja I Ako ima osnova Po clanu 378 zakona o obligacionim odnosima izmedju pruzaoca I primaoca usluga Po kome s
    va potrazivanja zastarevaju Po isteku perioda od godinu dana od nastanka obaveze TJ duga.

  • Dioklecij

    23:42 // 23. 6. 2022.

    Još od vajkada se zna da ovakve službe u nedostatku novca krenu da kamče novac od poštenih građana što je i ovde slučaj, pa gde prođe. Niko sem nas samih ne može rešiti ovakve probleme, zato je potrebno svakog dana prijaviti ovakve ispade državnih institucija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: