Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:59, 18. 3. 2022.

| Društvo

Nišlijka koja je ostala bez doprinosa i knjižice umesto pravne podrške dobila publicitet

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
Kristina i Macura
Dobila pažnju medija- ne i rešenje od nadležnih; Foto: privatna arhiva

Nedelju dana nakon što je Kristina Kocev javno podelila priču kako je zbog neodgovornosti poslodavca ostala bez porodiljske naknade i zdravstvene knjižice, osim ljutnje javnosti i zainteresovanosti medija i dalje nema ni nagoveštaja da će rešiti problem. Iz Udruženja "Mame su zakon" objašnjavaju da je bilo još sličnih situacija, ali da su majke uspele da dobiju novac onda kada je poslodavac platio porez. To u Kristiniom slučaju nije moguće jer je firma u likvidaciji.

Publicitet i nadimak "niška Konstrakta" umesto pravnih saveta kako da reši situaciju. Tako Kristina objašnjava svoj položaj 7 dana nakon što je progovorila.

Niti mi je bila namera da budem poznata, niti da me neko sažaljeva. Nisam socijalno ugrožena i jedino što tražim je novac koji mi po zakonu pripada i knjižica da mogu da se lečim i ne plaćam lekove - kaže Kocev.

Sve ovo mogla bi da dobije ako bi država od poslodavca naplatila doprinose koje nije uplatio, što nije moguće, jer je agencija zatvorena i u likvidaciji, vlasnik je preminuo.

Udruženju "Mame su zakon" javljale su se žene sa sličnim problemima, koje su ostale bez porodiljskog zbog odlaganja plaćanja poreza u okviru mere pomoći Vlade Srbije tokom pandemije.

Većina firmi je naknadno uplatila, čime su žene stekle uslov da podnesu zahtev da se ispravi greška koja je napravljena. Dobiće svoj novac ali nažalost, odloženo - objašnjava predsednica UdruženjaTatjana Macura.

Nakon što su skoro svi nacionalni mediji preneli njenu priču, Kristina kaže da joj ostaje samo da se nada će sada da joj se javi neko ko je stručan i da je posavetuje šta i kako da dalje može da učini. Većina pravnika koje je pitala za savet imala je isti odgovor "ne možemo ništa, u likvidaciji su".

Za to vreme, ostaje joj samo da čeka da njenu nekadašnju firmu izbrišu iz APR-a, kako bi makar mogla da se prijavi na biro, dobije zdravstveno osiguranje i opet krene u potragu za poslom.

Podsetimo, da nema zdravstvenu knjižicu, kao i da je zbog neuplaćenih doprinosa poslodavca 6 meseci tokom trudničkog bila bez zarade čime joj je automatski umanjeno i porodiljsko, Kristina Kocev iz Niša rešila je da podeli nakon što je na to inspirisala ovogodišnja predstavnica na Eurosongu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Киза

    18:34 // 19. 3. 2022.

    Као и сва тзв "загарантована права" у земљи Србији, прописи који то регулишу, направљени су тако да углавном то право можете остварити никако или јако тешко! Власт се декларативно изјашњава за, али код реализације се тек види колико су процедуре тешке или чак неизводљиво! У конкретном примеру, зашто пропис не регулише исплату од стране социјалног а.држава нек "јури" послодавца, просто зар не?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: