Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 8. 5. 2024.

| Društvo

Nišlijka koja je pokrenula peticiju predložila i mere za sklanjanje pasa sa ulica

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
psi
Šta biste vi predložili?; foto: Tamara Radovanović

Nišlijka Vesela Tanasković koja je pokrenula peticiju za sklanjanje napuštenih pasa sa ulica, osim kritike, daje i predloge za rešavanje tog problema. Sterilizacija pasa, čipovanje, udomljavanje pasa, edukacija vlasnika, ali i oštre novčane kazne, neki su od predloga koje je Vesela dala.

Kako kaže, nakon incidenta kada su u centru Niša njenog sina, psa i nju napali psi, naišla je na “popularni” lavirint (ne)nadležnih - policija nije reagovala jer niko nije bio “izujedan”, komunalna milicija “nije nadležna za to”, šinterska služba Mediane joj je rekla da je “sve dobro prošlo” i uputili je na udruženje za zaštitu životinja.

Pas izujedao vaspitačicu Nišlijka pokrenula peticiju i dala predloge; foto: Vanja Keser Vesela Tanasković je, čitajući predloge udruženja, sastavila i svoj dopunjeni spisak predloga za rešavanje problema pasa lutalica.

Smatram da pre svega, pse lutalice treba “hvatati” na human način, bez okrutnosti, kako ne bi postali još agresivniji. Zatim, treba sterilisati sve uhvaćene pse lutalice da bi se sprečilo buduće razmnožavanje pasa koji bi završili na ulici i razmotriti program pomoći za sterilizaciju vlasnickih pasa kako bi se ohrabrilo odgovorno vlasništvo pasa, poput subvencija, a ne samo besplatna sterilizacija - navodi Vesela.

Da treba promovisati odgovorno vlasništvo preko javnih kampanja i edukacije dece i odraslih, jedan je od predloga, ali su neophodni i mikročipiranje pasa, redovni veterinarski pregledi i vakcinacija i zdravstvena briga za pse.

psi Oštre novčane kazne, jedan od predloga; Ilustracija; foto: T. R. Nišlijka ističe da ljudi nikada ne treba da napuste svog psa i da ga u javnosti drže na povocu, a za neodgovorne vlasnike, predlaže kazne.

Za napuštanje životinja minimalno tri prosečne mesecne zarade na nivou Republike, ako pas nije čipovan najmanje dve prosečne mesečne zarade na nivou Republike, za nedržanje psa na povodcu u javnosti, kada je zakonom propisano, minimalno jedna prosečna mesecna zarada, a za neskupljanje izmeta svog psa minimalno 5.000 dinara na licu mesta - predlaže Vesela Tanasković.

Nadležni treba da pokrenu program usvajanja za zdrave pse lutalice kojima treba dom, dodaje Vesna, velike pse teške preko 20 kilograma i visoke 30 centimetara treba sterilisati i ne vraćati ih na ulicu već skloniti na sigurno mesto.

Za sve to, neophodna je koordinacija između lokalnih vlasti, veterinarskih klinika, volonterskih organizacija i građana, kontinuirano praćenje programa i prilagođavanje po potrebi za postizanje najboljih rezultata - smatra Nišlijka.

Poručuje građanima da i oni daju svoje predloge na peticiji koju je pokrenula kako bi zajedno došli do rešenja koje će predložiti nadležnima.

Peticija ima naziv "Niš - grad za bezbrižne dečije igre i sigurne šetnje za vlasničke pse: Stop lutalicama".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vesela

    13:29 // 13. 5. 2024.

    Hvala svima za podrsku! Molim vas potpisite i peticiju da mozemo da trazimo direktunu akciju od gradskih vlasti. evo linka

    https://chng.it/tzQVzKJLtJ

  • Zoran Bojanić

    15:29 // 9. 5. 2024.

    A brnjica?1?

  • Goci

    14:40 // 9. 5. 2024.

    Sistemsko rešavanje. Prvo, obavezna Registracija pasa. Drugo, vođenje evidencije uz formalnu taksu za sterilisane pse a za rasne i nesterilisane veća.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: