Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:21, 1. 5. 2022.

| Društvo

Nišlijka napravila cvetni vrt na simsu u Obrenovićevoj ulici, poziva sugrađane da čuvaju prirodu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
cvetni vrt
Biljana bi želela više zelenila u gradu; foto: B. V.

Zeleni vrt koji je na simsu napravila Nišlijka Biljana Vujović izdvaja se usred oronulih fasada zgrada u Obrenovićevoj ulici u Nišu i mami poglede prolaznika. Osim cveća i drugih biljaka, na terasi je i skluptura u obliku anđela, a Biljana kaže da time želi da inspiriše ljude da doprinesu očuvanju prirode tako što će posaditi biljku gde god mogu.

cvetni vrt na balkonu 4 - foto - b. v. Iako žive u užem centru grada, kod “Margera”, Vujovići ističu da sada svakodnevno uživaju u mirisima lavande i ruzmarina. Ima i čuvarkuće, vrbe koja cveta, jelki i drugih biljaka.

Biljana kaže da je oduvek želela da oplemeni svoj sims i da je njen suprug zato odlučio da napiše projekat koji će prijaviti na konkurs niške Lokalne fondacije, preko kojeg su kasnije i dobili novac za uređenje.

Pokušavala sam nešto sama da sadim, ali to nije uspelo da se održi. Suprug je gledao kako to volim da radim i predložio da učestvujemo na konkursu koji je raspisala Lokalna fondacija jer bi to bilo dobro za nas i za komšije, a bilo bi i podsticaj i inspiracija društvu. Protiv nezahvalnosti prirodi, za lepotu i ljubav, kao i u ime otvorenosti ka dobrim i lepim stvarima, napisao je projekat i umeli su to da prepoznaju kao kvalitetno - objašnjava Biljana.

cvetni vrt na balkonu 6 - foto - b. v. Do ideje da naprave skulpturu anđela došli su, kaže, jer su hteli da oazi daju i umetničku dimenziju.

On je malo u senci kao i svi anđeli, ali napravljen je tako da prvi skrene pogled. U ruci drži kanticu kojom se poliva cveće i treba da nas uputi da napravimo neki balans sa prirodom. Bilo je, dakle, malo konceptualno. Nije bio cilj samo urediti baštu i posaditi cveće. To jeste osnovno, ali hteli smo da istaknemo i značaj umetnosti - navodi ona.

Dodaje da su komšije oduševljene i da ljudi sa obližnjeg autobuskog stajališta sve vreme gledaju ka njihovom stanu. cvetni vrt na balkonu - foto - b. v.

Želimo time i da poručimo da priroda treba da bude prioritet. Svašta se dešava, ima mnogo rušitelja prirode zbog profita i zato mislim da je važno da svako od nas, koliko može, da značaj prirodi i sačuva je. Ako nju budemo uništili, ne znam kuda ćemo - poručuje Biljana.

Otkako je prostor uređen, kaže, stalno dolaze pčele i to je raduje, a želela bi da i drugi balkoni u gradu budu oplemenjeni i zeleniji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragana Nikolic

    15:48 // 3. 5. 2022.

    Bravo za ulozeni trud, ali automobilske gume pod hitno zameniti saksijama/zardinjerama!

  • Marija

    09:27 // 3. 5. 2022.

    Ovo je za svaku pohvalu! Bravo!

  • Vekosava

    01:58 // 3. 5. 2022.

    Prelepo je i drago mi je da postoji želja za stvaranjem, da nije zamrla kreativnost i vedar duh u ovom vremenu punom nezadovoljstva....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: