Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 17. 11. 2021.

| Društvo

Nišlijka posvetila knjigu prevremeno rođenoj deci, kaže da mali divovi zaslužuju veću podršku okoline

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
beba
Danas se obeležava Svetski dan prevremeno rođene dece; foto: Lj. J.

Da 17. novembar koji je posvećen malim divovima koji su rođeni pre vremena nije jedini datum kada bi trebalo da se priča o njima, kao i da je njim i njihovoj porodici potrebna veća podrška okoline, ističu mame prevremeno rođene dece. Jedna od njih je Nišlijka Jelena Pavlović koja je posvetila knjigu prevremeno rođenoj deci, a promociju je zakazala baš na ovaj dan kada će i pustiti balone sa Tvrđavskog mosta. Povodom Svetskog dana prevremeno rođene dece taj most će večeras svetleti u ljubičastoj boji.

"Obećanja jedne tetke" knjiga je koju je napisala glumica Jelena Pavlović iz Niša, a inspirisana je istinitim događajem sa primesama fikcije. Knjiga je posvećena prevremeno rođenoj i preminuloj deci. Ideja je da kroz priču podigne svest društva o prevremeno rođenoj deci.

Knjiga je posvećena svoj prevremeno rođenoj i preminuloj deci. Na ideju sam došla i da otvorim Udruženje roditelja prevremeno rođene dece u Nišu "Ljubav, vera, nada" koje je otvoreno 1. novembra ove godine i mi danas na mostu ispred Tvrđave dolazimo da duvamo balone i kačimo na most i tamo ćemo deliti medenjake u obliku hobotnice koje označavaju prevremeno rođenu decu koja su preživela i u obliku anđela koja označavaju decu koja su, nažalost, preminula - kaže Pavlovićeva.

Smatra da se malo govori o ovoj deci i da ona zaslužuju mnogo veću pažnju. bebe Simbol prevremeno rođene dece; foto: "Mali div"

Sa tim je saglasna i Ljubica Jocić koja je takođe majka prevremeno rođene dece. Ona je rodila drugog sina u doba korone, kada su se poštovale sve mere. U tim trenucima kaže da je podrška okoline mnogo bitna, ali da ona može biti daleko bolja i jača kada bi svi znali kakva je borba prevremeno rođenih beba, ali i njihovih roditelja.

Nažalost, o prevremeno rođenim bebama priča se od 17. novembra do 17. novembra i povremeno kada se dele donacije ili se neka beba rodi dosta ranije. Kada se nađete u toj situaciji, onda i saznate da je neko koga znate rođen ranije, bio u inkubatoru ili neko njegov je vodio tu borbu. Uslovi, stručni lekari i sestre, inkubatori, pelene, veštačka mleka, kreme, odeća, sve je to potrebno, ali podrška, snaga i dodir prevremeno rođenoj bebi mnogo, mnogo znači. A da ona to dobije, mora to da dobiju i majke koje su uz njih, očevi koji čekaju poziv da čuju novosti i onda svi ostali - kaže Ljubica.


"Ljubičasti novembar" i u Nišu

most Tvrđavski most će večeras svetleti u ljubičastoj boji; foto: Grad Niš Kako bi podigli svest javnosti o problemu prevremenog rođenja i ove godine Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije "Mali Div" organizuje akciju "Ljubičasti novembar". Tako će mnoge institucije od javnog značaja i javni objekti širom Srbije biti osvetljeni ljubičastom bojom, a toj akciji će se pridružiti i Grad Niš.

Tvrđavski most svetleće večeras u ljubičastoj boji povodom Svetskog dana prevremeno rođene dece čime se Grad Niš pridružuje akciji "Ljubičasti novembar" - piše na sajtu Grada.

Inače, u svetu se prosečno jedna od 10 beba rodi pre vremena, a u Srbiji više od 4.000 beba godišnje, odnosno 11 svakoga dana. Osim ljubičaste boje, simbol prevremeno rođene dece je niz od 10 dečijih čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizuje jednu prevremeno rođenu bebu od 10 rođenih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ja

    17:08 // 17. 11. 2021.

    Ja sam mama malog diva. Nek su nam zivi i zdravi. Kao i ostala, terminska deca.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: