Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:48, 26. 8. 2020.

| Društvo

Nišlijka skoro dva meseca ne dobija termin za operaciju karcinoma, u KC Niš očekuju normalizaciju

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Ginekologija KC Nis; foto: Vanja Keser

Skoro dva meseca 35-godišnja Nišlijka ne dobija termin za operaciju karcinoma materice na Klinici za ginekologiju, a objašnjenje koje je dobila je da zbog korone i dalje nema dovoljno lekara i anesteziologa i da su operacije stopirane. Da se hitne operacije ne odlažu, tvrde u Upravi Kliničkog centra Niš, a najavljuju i da će za nekoliko dana operativni program biti potpuno normalizovan.

Da je prethodnih meseci zdravstvu i u Nišu prioritet borba sa koronom, te da zato ispaštaju drugi bolesnici - česti su komentari Nišlija prethodnih meseci. GAK Nis; foto: Vanja Keser

Nišlijka sada svedoči da, iako se epidemija smiruje, njena sestra ne dobija termin za operaciju karcinoma materice. Objašnjenje je ponovo korona.

Rekli su joj da na Klinici za ginekologiju trenutno rade smo hitna stanja - porođaje i carski rez.

Tražili su da sakupi svu dokumentaciju i da preda, posle 3 dana su pozvali i rekli da su sve operacije stopirane. Kažu da nemaju lekare, anesteziologe, da su svi i dalje u kovid bolnicama, ako to počne da se vraća u normalu biće pozvana. Mi slušamo svaki dan da nema zastoja za operacije karcionoma, ali u praksi to nije tako. Svaki dan zovemo i samo kažu to je stopisano do daljeg - priča njena sestra.


KC Niš: Hitne operacije ne čekaju, uskoro normalizacija

Iz Uprave Kliničkog centra Niš ne preciziraju koliko dugo pacijenti zbog korone čekaju termin za operaciju. Uprava KC Nis; foto: Vanja Keser

Svedočenje Nišlijke da nema dovoljno anesteziologa ne potvrđuju, ali pojašnjavaju da su u lečenju kovid pacijenata prethodnih meseci, pored svih zaposlenih, kao i infektologa i pulmologa, najangažovaniji sve vreme bili i anesteziolozi, jer je težina kliničke slike često iziskivala i intenzivni vid lečenja.

S obzirom na to, ponavljamo, kao i u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, ali i svetu, i u KC Niš, sprovedena je reorganizacija rada, koja je sem preraspoređivanja lekara gorepomenutih specijalnosti na sve Covid punktove u ustanovi, podrazumevala i određivanje prioriteta u načinu lečenju elektivnih pacijenata, koji boluju od drugih bolesti, u koje naravno spadaju i hirurške intervencije - navode u Upravi.

Kažu da je primetan blagi pad u broju operacija, kada je reč o malignim oboljenjima kod pacijentkinja, a koji je direktno povezan sa epidemijom korone.

Ipak, napominju da nije tačno da su tokom epidemije na Ginekologiji obavljani samo porođaji, a ne potvrđuju ni da je to slučaj sada kada je sve manje obolelih na lečenju.

Hitne operacije su, kako su već više puta tvrdili, kako na Ginekološko-akušerskoj klinici, tako i u drugim klinikama, obavljane odmah i bez odlaganja.

Napominjemo i to, da će, zbog smirivanja epidemiološke situacije i manjeg broja zaraženih pacijenata, hospitalizovanih u našoj ustanovi, elektivni operativni program OJ GAK KC Niš u narednom periodu i to već za nekoliko dana, biti u potpunosti normalizovan - navode u KC Niš.

Pojašnjavaju i da su na kontrolnim pregledima lekari radili trijažu i da su vođeni medicinskom doktrinom određivali prioritete prilikom zakazivanja operacija maligniteta, a uzimajući u obzir tip karcinoma, stadijum bolesti, vreme i brzinu progresije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Strasno

    11:24 // 27. 8. 2020.

    I posle zasto ljudi odlaze iz ove banana drzave... Strasno! Bruka i sramota!

  • Pera

    10:01 // 27. 8. 2020.

    Dok ovce cute bice sisane...

  • Stojko

    08:25 // 27. 8. 2020.

    "Uskoro će biti normalizovan rad". Toliko paušalnog u proceni, za početak rada, da se mogu komotno ponašati, a sve zbog slabe organizacije posla !? O lekarima, koji su fiktivno bili na bolovanju, ništa. Ne smeju ili neće! Povrh toga, ne daju da im se išta kaže. Slično je i u Hitnoj, gde kolektiv, onako, komunostički, "ustaje" protiv jednog doktora. A Grad ćuti. Mudruje. Nema ingerencije. Dokle?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: