Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 12. 8. 2022.

| Društvo

Farmaceutkinja iz Niša ilustruje udžbenike svog bivšeg fakulteta

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
ilustracije3
Dva udžđbenika farmacije nose crteže mlade umetnice; foto: K. B.

28-godišnja Katarina Baćević iz Niša na kreativan i interesantan način uspela je da ilustruje dva udžbenika Farmacije za niški Medicinski fakultet. Korice i strane Osnova savremene farmaceutske prakse i Priručnika iz farmakoterapije pregled odabranih slučajeva, nose njene crteže kojima je želela da olakša studentima učenje i omogući lakše pamćenje bitnih stavki.

Studenti farmacije u Nišu već godinu dana uče iz udžbenika koje je ilustrovala Katarina Baćević, farmaceutkinja koji je ljubav prema crtežima povezala sa strukom. ilustracije Svako poglavlje ima svoju ilustraciju; foto: K. B.

Baćević je ilustrovala naslovnu stranu za udžebnik Osnovi savremene farmaceutske prakse, dok poglavlja u obe knjige krase upravo njeni radovi.

Svako poglavlje ima neku svoju ilustraciju koja ga prati i onda sam ja gledala da kombinujem ono što znam vezano za tu temu i ono što je napisano. Završila sam farmacijiu i lakše mi je bilo, jer sam u materiji i jer sam i sama u toku učenja crtala sa strane da bih lakše upamtila - kaže Baćević.

ilustracije2 Brodići neizostavni na ilustracijama; foto: K. B.Kako joj je ova oblast bliska, umetnica kaže da je tačno znala šta kroz crteže treba da naglasi da bi istakla najbitnije stavke.

Udžbenici za Medicinski fakultet nisu jedini koje je Baćević islutrovala. Prvi put se oprobala u ovom umetničkom pravcu kada je ilustrovala knjigu Vladimira Miletića Na putu do vrha, ali ističe da se crtanjem bavi od malena.

Želja mi je bila da se bavim ilustracijom, jer je veoma lep taj momenat uređivanja teksta crtežima. Ono što možemo da predstavimo kroz sliku, a da nije u tekstu na koji se odnosi - ističe Baćević.

Prve ilustracije stvarala je crno-belom stilu, dok je poslednjih par godina crteže dodatno obogatila bojama i neizostavnim elementima brodića, meseca i cepelina kojih je gotovo na svakom njenom delu.

S obzirom na to da je do sada izradila veliki broj ilustracija, planira samostalnu izložbu u nekom narednom periodu, a do tada će nastaviti da da stvara za sebe i neke nove korice i strane.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Danica Babic

    14:06 // 12. 8. 2022.

    Bravo! Prelepe ilustracije koje ce ucenje uciniti lepsim!

  • Ružica

    10:46 // 12. 8. 2022.

    Bravo devojko!
    Verujem da ćemo tek čuti za tvoj talenat i rad.

  • Zvončica

    10:37 // 12. 8. 2022.

    Jedna divna osoba, za primer svima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: