Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:10, 15. 12. 2016.

| Društvo

Nišlijke najbolje u simulaciji suđenja na temu “Osudi diskriminaciju”

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Glavna nagrada pripala Nišlijkama; foto: G. B.
Glavna nagrada pripala Nišlijkama; foto: G. B.

U simulaciji rasprave na ročištu pred nadležnim sudom, na osnovu zadatog slučaja iz oblasti zaštite od diskriminacije, tim Pravnog fakulteta u Nišu bio je najbolji u usmenom delu i tako osvojio glavnu nagradu na Nacionalnom takmičenju održanom u Beogradu.

Za najbolju govornicu izabrana je članica niškog tima Bojana Arsenijević, a deo pobedničkog tima bile su i Gala Bončić i Katarina Nikolić.

Zadatak koji su takmičari dobili ove godine odnosio se na diskriminaciju na osnovu pola i godina starosti u oblasti rada i zapošljavanja.

Bilo mi je zadovoljstvo da radim sa ovako vrednim i posvećenim timom, kao i sa mentorkom Anđelijom Tasić koja već treću godinu zaredom osvaja ovo takmičenje sa različitim studentima. Čast je bila i upoznati značajne ličnosti srpskog pravosuđa – kaže Gala Bončić.

Dodaje da je njen tim nagrađen putom u Brisel, a deo poklona bila su i sabrana dela čuvenog pravnika Slobodana Jovanovića. Takmičenje održano u Beogradu; foto: Pravni fakultet Niš Takmičenje održano u Beogradu; foto: Pravni fakultet Niš

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je tom prilikom istakla da je zadatak koji su timovi imali, upravo i najčešća pritužba koja je poslednjih godina stizala na adresu Poverenika.

Demografska struktura naše zemlje je takva da ćemo se sigurno suočavati sa izazovima starenja stanovništva u narednih nekoliko decenija i pored mera populacione politike. Ovo takmičenje je bilo odlična vežba za sve buduće pravnice i pravnike za situacije u kojima će se sasvim sigurno nalaziti u budućnosti – kazala je Janković.

Pored Nišlijka koje su bile najbolje u usmenom delu, za najbolji pisani podnesak i drugo mesto u usmenom delu nagrađeni su timovi Pravnog fakulteta u Beogradu.

Svoje znanje i veštine najbolji studenti su ove godine odmeravali u zgradi Upravnog suda u Beogradu i u prostorijama Narodne banke Srbije. Organizator takmičenja je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Podsetimo, ovo nije prvi put da neki od najboljih studenata niškog Pravnog fakulteta, na takmičenjima koja se tiču simulacije suđenja, ostvare odlične rezultate. Pored brojnih nagrada, ranije ove godine su osvojili 1. mesto na Nacionalnoj simulaciji krivičnog postupka, a najveći uspeh imali su pre dve godine, kada su bili prvi na takmičenju u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: