Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:42, 4. 5. 2021.

| Društvo

Nišlijke odgovorne prema zdravlju i tokom pandemije

Autor:Milica Milojević KostićIzvor:Južne vesti
ginekologija
foto: V. Keser

Više od polovine anketiranih majki iz cele Srbije tokom pandemije nisu uradile redovan godišnji ginekološki pregled, pokazalo je istraživanje Centra za mame. Za razliku od ove upozoravajuće statistike, podaci iz niškog Doma zdravlja su bolji, jer je do kraja prošle godine urađeno više od 90 odsto planiranih pregleda.

Mame u Srbiji su umorne, osećaju se loše i nemaju vremena za sebe jer je od početka pandemije skoro sve "na njihovim leđima", pokazalo je istraživanje "Mama, kako si?".

Nisu samo izostavile posetu ginekologu, skoro 80 odsto njih nije uradilo ni sistematski pregled, a većina je navela da se oseća lošije nego pre pandemije i fizički i psihički, kažu iz Centra za mame.

ginekologija foto: arhiva JVBez obzira na epidemiju korone, većina Nišlijka se odmah nakon što se rad zdravstvenih ustanova normalizovao javilo izabranom ginekologu. Kako bi motivisali sugrađanke da budu odgovorne prema zdravlju, pet od šest ginekoloških ordinacija je kompletno opremljeno, tako da jednim dolaskom pacijentkinje mogu da završe kompletan pregled.

Do 2017. godine još smo radili "po starom" i broj preventivnih pregleda iznosio je 7700 godisnje. Već 2019. došli smo do 9200 pregleda, tako da se može zaključiti da je promena prakse uticala pozitivno na odaziv Nišlijka - kaže načelnik Odeljenja za zdravstvenu zaštitu žena dr Dušan Simić.

Podseća da lekar ima prava da pomeri pregled, ukoliko je proceni da stanje pacijentkinje može da utiče na rezultat.

Radimo dve vrste pregleda, godišnji sistematski koji podrazumeva uzorkovanje papa testa, kolposkopiju, bimanuelni pregled radi utvrđivanja stanja unutrašnjih organa male karlice i palpatorni pregled iz domena Nacionalnog Skrininga na rano otkrivanje raka grlica materice na koji pacijentkinje pozivaju jednom u tri godine ukoliko je poslednji nalaz uredan, objašnjava dr Simić.

U istraživanju se takođe navodi da su majke na sebe preuzele veći deo obaveza, te da je samo 20,9 odsto ispitanica izjavilo da je partner više uključen u obaveze oko dece nego ranije, dok više od 60 odsto njih smatra da se njihova količina posla i obaveza povećala.

Činjenica da su većinu anketiranih činile visoko obrazovane žene, predstavnice Centra za mame brine jer smatraju da su rezultati u Srbiji još lošiji od onih u anketi. U istraživanju je učestovalo 737 ispitanica, koje su odgovarale na pitanja o uticaju pandemije na njihov život, zdravlje i obaveze.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bulevarka

    17:14 // 4. 5. 2021.

    Napokon jos neko da napise realnu sliku Doma zdravlja.Da im se otvore oci da nisu ni blizu najboljeg, da nisu ni blizu onoga sto pricaju jer je narod svestan i vidi a to sto izbacuju podatke koje niko ne moze da proveri je na njihovu dusu. Evo BG i NS organizovali sve i krece vakcinacija po TC a Nis... Neeee mora da bude centralna zgrada jer drugacije ne moze da se slika i daju izjave za medije.

  • Mima

    10:58 // 4. 5. 2021.

    Termin kod dr se čeka mesec dana. Onda zakažu papa i kolposkopiju. Još mesec dana. Rezultati stižu za mesec dana od uzorkovanja. Pa ponovo zakažete kod dr da pročita nalaz. Još mesec dana. 4 meseca treba od kad poželite da odete kod gin do terapije. Za to vreme se samo nadamo da nije ništa ozbiljno ni strašno. To je realnost našeg DZ i ginekologije!

    • Mama Gaga

      15:52 // 5. 5. 2021.

      Bravo za komentar. Tako je bas sve sto se napisali.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: