Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:00, 12. 10. 2022.

| Društvo

Nišlijke se osećaju nebezbedno na keju, stajalištima i u Tvrđavi, a poslanice neravnopravno u parlamentu

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
tribina2
Tribina o ženama i devojčicama; foto: JV/T. T.

Nasilje nad ženama, femicid, manje žena na odlučujućim funkcijama samo su neki od problema o kojima se govorilo na debati "Ženska prava i (r)evolucija" na kojoj je ispred niškog Centra za devojke govorila Tatjana Nikolić koja je iznela istraživanje kako se žene i devojke osećaju u Nišu. Kakav je položaj žena u parlamentu govorile su narodne poslanice Zeleno-levog poslaničkog kluba.

Juče, na Međunarodni dan žena organizovna je tribina na kojoj se govorilo tome koliko su žene osnažene, a kakav svet ostavljamo devojčicama. Feministička aktivistkinja Tatjana Nikolić govorila je o položaju žena u Nišu i u istraživanjima koje je sproveo niški Centar za devojke. tribina Centar za devojke o svom istraživanju; foto: JV/T. T.

Na pitanje gde se osećaju nebezbedno, većina njih je zaokružila ulica i prolazi, mostovi i nadvožnjaci, kao i autobuska stajališta, odnosno glavna autobuska stanica, Tvrđava, železnička stanica i kej. To su najčešće zaokruženi odgovori, a pored toga, tu su Trošarina i Mašinska indrustrija - rekla je Nikolić.

Ona je istakla i da je 63 odsto ispitanih žena doživelo verbalno nasilje u javnom prostoru, uhođenje i seksualno uznemiravanje, a na pitanje šta bi im pomoglo da se bolje osećaju, predložile su bolje osvetljenje, češće policijske patrole i tehnike samoodbrane kako bi se zaštitile.

U još jednoj anketi Centra, žene su se izjasnile o najvećim problemimima u Nišu.

Nezaposlenost, niske plate, nepovoljni uslovi rada, neadekvatne zdravstvene usluge, premalo zelenila i zagađenost vazduha. Dok su one mlađe od 18 godina istakle nedovoljnu bezbednost na javnim mestima, siromaštvo - saopštila je Nikolić.

Govorilo o sistemskim problemima zbog kojih se žene osećaju degradirano, a kako bi se o takvim trebalo govoriti i u Narodnoj skupštini, o položaju žena koje su u parlamentu, govorile su narodne poslanice Zeleno-levog poslaničkog kluba Biljana Đorđević i Jelena Jerinić.

Obe su istakle da su šefovi poslaničkih grupauglavnom muškarci koji su najdominitniji u goorima.

Redosled izlaganje je takav da prvo govore šefovi poslaničkih grupa, pa onda poslanici. Ja sam se jednoj sednici pola sata javljala za povredu poslovnika, predsednik parlamenta nije hteo da mi da reč i onda smo u nekom trenutku shvatili da je to već peti sat sednice, a da do tada nije govorila ni jedna žena, zato što su prvo govorili šefovi poslaničkih grupa - rekla je Jerinić.

Đorđević je istakla da je parlament u praksi muška institucija, pa je zbog toga je jedan od zaključaka tribine da je potrebno više žena na vodećim i odlučujućim funkcijama, kao i da je upitno da li žene u parlamentu mogu da se okupe oko jedne ideje, jer, kako su poslanice istakle, mnoge zastupaju samo stranačke interese.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandra

    11:41 // 12. 10. 2022.

    Ja bih se pozabavila narodnim poslanicima ženskog pola. Po pitanju njih, možda ću biti malo maliciozna, ali mislim da je problem njihove, uslovno rečeno, neravnopravnosti, upravo njihovom naziv. Mnogo autoritativnije i ozbiljnije zvuči "narodni poslanik" nego "narodna poslanica" što deluje neozbiljno i uniženo. Feministkinje bi da budu ravnopravne, ali da budu tretirane kao žene. Ne može oba.

    • ???

      15:00 // 12. 10. 2022.

      Psiholoskinja, vojnikinja, pedagogica...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: