Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:08, 21. 10. 2022.

| Društvo

Ništa novo nakon sastanka ministarke i Roma koji traže struju, EDS tek treba da utvrdi stanje na terenu

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
Romi protest
Ni sastanak u Beogradu im nije rešio problem; foto: JV / Sonja Vidojković

Ni nakon sastanka sa ministarkom Zoranom Mihajlović nije pronađeno rešenje da Romi u niškom naselju "12. februar" dobiju struju. Dogovor je da nastave razgovore kada utvrde koliko ima domaćinstava u tom romskom naselju i koliko novca duguju. Iz Pokreta "Opre Roma" kažu je ministarka dala rok do sredine sledeće nedelje Elektrodistribuciji da utvrdi stanje na terenu i obećala da će onda pokušati da nađu rešenje za porodice koje su u mraku.

10 dana nakon što su prvi put iz mraka izašli na ulicu i protestom tražili struju, a 3 dana nakon upada u Gradsku kuću, kada je sastanak i dogovoren, predstavnici romske zajednice razgovarali su u Beogradu sa ministarkom energetike Zoranom Mihajlović.

Ishod sastanka su, kako je saopšteno, novi razgovori.

Potrebno je da pronađemo održivo rešenje i da najpre utvrdimo tačan broj domaćinstava, odnosno broj mernih mesta koja su isključena sa mreže zbog neovlašćene potrošnje i dugovanja. Takođe, da ustanovimo zajedno, EPS, EDS, Grad Niš, naravno tu je i Ministarstvo, koji je ukupan iznos koji domaćinstva duguju i da učinimo sve što je u našoj nadležnosti da dođemo do rešenja koje je u skladu sa zakonom - rekla je Mihajlovićeva.

Tek kada utvrde koliko ima domaćinstava u niškom naselju "12. februar" koja su bez struje i koliko novca duguju, kažu, mogu da nastave da razgovaraju.

Iz Pokreta "Opre Roma Srbija", koji od početka podržavaju proteste građana i više puta su tražili i od Grada Niša i od Elektrodistribucije da to naselje hitno dobije struju, kažu da ishodom sastanka nisu zadovoljni, ali se nadaju da će ministarka ispuniti obećanja i da će konačno naći sistemsko rešenje za probleme 24 porodice.

Kako je ministarka najavila, čim se utvrdi činjenično stanje, što bi trebalo da bude završeno do sredine sledeće nedelje, oni će nakon toga postupiti i napraviti neki plan kako može da se pronađe održivo rešenje na slučaju "12. februar" koje će moći da se implementira u svim mestima gde postoji sličan ili isti problem. To je neko obećanje - navode iz Pokreta.

To znači da će Romi koji žive u tom delu Niša još minimum nedelju dana biti bez struje i u neizvesnosti šta dalje.

Ministarkina naredba je da predstavnici niške Elektrodistribucije već danas izađu na teren, navode iz Pokreta i nadaju se da će se to i desiti, jer će time pokazati da su ozbiljni kada kažu da žele da reše problem.

Ukoliko tako ne bude, mi ćemo opet da idemo na višu instancu, nećemo da odustanemo dok ljudi stoje iza toga da hoće da plaćaju struju, da hoće da reše problem svojih porodica i krenu da žive normalno, da rade normalno i izdržavaju svoje porodice i plaćaju svoje obaveze koje imaju - ističu iz Pokreta.

Podsetimo, pre nedelju dana su Romi imali priliku da o svojim problemima sa strujom ponovo razgovaraju i sa predstavnicima Grada i EDS-a, ali se tada niko od njih nije pojavio u Gradskoj kući u Nišu, jer zvanično, kako kažu, nisu ni bili pozvani.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    15:06 // 22. 10. 2022.

    Induce nedelje,ova Ministarka,Bice bivsa...Ili nece?

  • Gaga

    13:47 // 22. 10. 2022.

    Romima ,na duze staze, nema pomoci,dok Sami SEBI Ne pomognu; ogranice natalitet,kasnije stupaju u brakove,zaposljavaju se, idu u skole...

  • Gaga

    13:40 // 22. 10. 2022.

    "...Hoce,kazu,da placalu struju,da rade I da zive normalno"...a ko ih je I do sada sprecavao u tome?Njihov arhaican nacin zivota navike I obicaji ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: