Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 20. 12. 2022.

| Društvo

Ništa od obećane rekonstrukcije niškog porodilišta ove godine

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
ginekologija
Sada se za rekonstrukciju čeka Ministarstvo zdravlja; foto: Vanja Keser

Ni ove godine nije ispunjeno obećanje nadležnih i rekonstrukcija Klinike za ginekologiju u Nišu nije počela, a neizvesno je i kada će. Pacijentkinje se i dalje žale na loše uslove, porodilište pojedine porede sa "ratnim bolničkim sobama", ali je za kompletno renoviranje potrebno dosta novca, pa direktor UKC Niš Zoran Perišić kaže da će od nove ministarke zdravlja tražiti da pomogne.

Rekonstrukciju niškog porodilišta je u 2021. godini odložila pandemija, pa je Perišić najavio početak radova za prvu trećinu ove godine, koja je na izmaku, a rodova do danas nije bilo.

Perišić kaže da novac koji je obećan za renoviranje nisu dobili, pa će to tražiti od Ministarstva zdravlja.

Ginekologija je dobila četvrti ultrazvuk od kada sam ja direktor, dobili su novu sterilizaciju, neke nove prostore, pomogli smo im da srede te prostore, ali nisam zadovoljan. Generalno celo porodilište treba renovirati. Od one priče o američkim parama nema ništa, ja nisam prepoznao da će biti tako nažalost, tako da ću ja to tražiti od Ministarstva, od nove ministarke i ne sumnjam da ćemo dobiti - rekao je nedavno Perišić.

Da je renoviranje neophodno, rekao je u emisiji Južnih vesti i direktor GAK-a Dejan Mitić, a nada se da će Ministarstvo zdravlja da prepozna da je to neophodno.

Na loše uslove u porodilištu žene se već godinama žale, pre svega na to što mnogo njih deli toalet, pa je i veća nehigijena, a Mitić pojašnjava kako će to biti nakon renoviranja.

Onda ćemo da imamo i manje kreveta u sobama, umesto 3 biće 2 kreveta, pa će onda da bude jedan mokri čvor na dve sobe, a to je na 4 žene, a ne kao sada na 10 soba na kraju hodnika kao u nekom hostelu. Naravno da time niko nije zadovoljan. Jedna od stvari je i da stavimo roletne na svaki prozor gde borave pacijenti, prvo što su one higijenskije od zavesa koje skupljaju prašinu, drugo leti kada bije sunce sa zapadne strane pa pravi veliku vrućinu - pojašnjava.

Novinari su pitali Ministarstvo zdravlja kada će niško porodilište konačno doći na red za rekonstrukciju, a dok se to ne sredi Mitić kaže da trenutno rade na promeni organizacije u prizemlju, kako bi uslovi za trudnice bili bolji.

Imaćemo jednu prostoriju za konsultacije u prizemlju, imaćemo dve ambulante više za ginekološke i akušerske preglede, imaćemo poseban deo za vantelesnu, za odeljenje za humanu reprodukciju gde će biti poseban ulaz za sve te žene koje leče sterilitet, jer hoćemo da budu mirnije, smirenije, da nemaju stresove. Drugo, tim nekim organizovanjem prijemnog i ambulantnog dela daleko će da bude funkcionalnije i lakše za samu ženu da se u što manje koraka obre na pravom mestu, a ne da čeka u hodniku i da se opet žali na to neko čekanje i gubljenje vremena - naveo je Mitić.

Podsetimo, direktor GAK-a je bio gost emisije Južnih vesti na temu akušerskog nasilja u porodilištima, ali je rekao da toga u Nišu nema, jer da je tako za ženu bi onda bilo najbolje da se porađa kod kuće, što nije dobro jer tako ugrožava i sebe i bebu. Ipak, žene svedoče o akušerskom nasilju, ali ga zbog nedostataka dokaza retko prijavljuju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivcha

    10:06 // 21. 12. 2022.

    Vazno da za Beograd ima, za sve gluposti koje prave i grade, a za ostatak Srbije osnovne stvari se ignorisu.

    • Danica

      11:38 // 21. 12. 2022.

      Zato drugi put glasajte svoje iz Nisa a ne vec vidjene iskompromitovane politicare koji se vrte u krug godinama.

  • ED

    09:21 // 21. 12. 2022.

    Što se mene tiče, žene i sami ne treba da puše u wc i da bacaju prljave i krvave ulošci na pod. A i trebalo bi bar jedan kuler sa vodu i čaše i hodnik.

    I imam pitanje: nešto u zadnje vreme veliki napad na porodilište. Možda slučajno neko sprema otvaranje privatnog porodilišta u Nišu pa sve ovo je deo marketing kampanje? A posle će bude: u Nišu se otvorilo prelepo privatno porodilište, ajde tamo

  • Skandal

    08:23 // 21. 12. 2022.

    Dir.Perisic jeste pred penziju za koji mesec.Misli da moze da vredja drugu zemlju.Moze da se otvore knjige grehova.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: