Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 8. 2. 2013.

| Društvo

Nišu preti zatvaranje ambulanti

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
Dom zdravlja
Dom zdravlja u Nišu, foto: domzdravljanis.co.rs

Dok u niškom Domu zdravlja tvrde da imaju manjak radnika i traže povećanje, prema ranijim analizama Ministarstva zdravlja postoji višak od 220 zaposlenih.

Po procenama uprave Doma zdravlja toj ustanovi neophodno je još 350 radnika, i upozoravaju da je, zbog nedostatka radne snage, moguće zatvaranje nekoliko ambulanti.

Ministarstvo zdravlja zaključilo je, međutim, da bi prema analizama broj zaposlenih u niškom Domu zdravlja sa trenutnih 1.154, od čega je 123 upošljeno bez saglasnosti Ministarstva, do 2015. godine trebalo da spadne na 931. direktor Doma zdravlja dr Milorad Jerkan dr Milorad Jerkan

V.D. direktor Doma zdravlja dr Milorad Jerkan kaže da to nije moguće ostvariti.

- To je nemoguća misija! Imamo 67 ambulanti, a samo u centralnom objektu 800 radnika. Imamo potrebe za njih 1370 – kaže dr Jerkan.

Upravo zbog viška zaposlenih u odnosu na procene i činjenice da iz republičkog budžeta ne stiže novac za radnike čije angažovanje Ministarstvo nije odobrilo, stvoren je minus. To bi mogao da bude jedan od razloga zbog kojih zaposlenima u Domu zdravlja nije isplaćena cela jedna plata u 2012. godini.

U niškoj filijali Fonda zdravstvenog osiguranja pojašnjavaju da svaka zdravstvena ustanova ima pravo da zaposli više radnika nego što to Ministarstvo predviđa samo ako im sama obezbedi finansiranje.

Dok se broj zaposlenih ne smanji na predviđen, svako ko ode u penziju automatski se skida sa spiska Fonda, a da bi neko drugi bio zaposlen na tom mestu, neophodno je dobiti saglasnost Komisije za racionalizaciju i sistematizaciju radnih mesta pri Ministarstvu zdravlja.

Predstavnici sindikata Doma zdravlja i Kliničkog centra rekli su juče na konferenciji za novinare da ovakvi problemi smanjuju standard po kom će biti lečeni pacijenti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Fondu, Ministarstvu i lokalnoj samoupravi dali su rok do 18. februara da pronađu rešenje, a u suprotnom će, kako najavljuju, iskoristiti “odgovarajuća sredstva sindikalne borbe”. Podršku sindikatima pružiće i direktor Jerkan.

Blagoje Bradić, direktor niške filijale Fonda, kaže da će učiniti sve što je u njegovoj moći da u okviru zakona pomogne svim ustanovama na ovoj teritoriji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jevtović Ilić Milijana

    14:41 // 20. 2. 2013.

    U svim Domovima Zdravlja i Kliničkin Centrima je manjak zaposlenih zdravstvenih radnika srednje,više i visoke stručne spreme.Ako ima negde višak ima ga sigurno u pratećim službama i to treba definisati jasno a ne ako je neko višak -višak su sestra ili doktor ali ako pacijenti čekaju duže nego što treba krivi su sestra ili doktor:gde je tu logika?Treba pogledati administraciju:jedan uključuje kompjuter,drugi unosi podatke a onaj treći im je šef i na žalost ni za šta ne odgovara"tako su rekli oni odozgo" kaže...koji su ti odozgo ?????pojma nema ni on ni mi???

  • M.Savic

    23:48 // 19. 2. 2013.

    Mislim, da je svakako Niskom domu zdravlja potrebno jos radnika, ko je ovih dana bio do lekara, pa makar i za jedan, najobicniji recept je morao da ceka minimum sat vremena, u prepunim cekaonicama, sto ljudima, sto virusima!! ako se vec postojeci broj radnika dodatno smanji, onda to vodi u propast Niskog zdravstva!!! i ovako jedva dolazimo do lekara na red, a sta mislite kad se otpusti njih npr 10ak, kad se ugasi 10 ordinacija, ako imamo u vidu da lekar u smeni moze da pregleda i do 50 pacijenta, onda zamislite taj scenario kad se oni otpuste, a da ne govorimo o medicinskim sestrama, kolki ce redovi biti ispred ordinacije za Injekcije?? kojom ce zurbom one morati da daju iste, kako bi svi dosli na red... sve u svemu mi pacijenti cemo kao i uvek da izvucemo deblji kraj...

  • nikola

    04:47 // 10. 2. 2013.

    Nebojsa niste shvatili poentu. Nišu su potrebni lekari zbog velikog broja ambulanti. Meni a verovatno i Vama je lako da odemo do DZ po nekoliko puta, ali zamislite kako je onima koji zive po selima. S obzirom da niški DZ obavlja funkcije i I i II zdravstva ne može se odrediti pravilna normativa u odnosu na broj stanovnika. Kvalitetna raspodela posla i zaposljavanje lekara dovešće do rasterećenja i KC Niš i njegovog boljeg rada. Jos nešto ako ima veći broj radnika kako to da svi po kapitaciji primaju pune plate?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: