Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 3. 6. 2010.

| Društvo

Nisu primili 111 plata

Autor:Izvor:
foto: press online

Iz svih fabrika Elektronske industrije Niš, ukupno 2.140 bivših i sadašnjih radnika iz 15 preduzeća, nema uplaćen radni staž od 2003. godine do danas, tako da ne mogu ostvare zasluženu penziju.

Od tog broja, stotinak radnika je već steklo uslov za penziju i već mesecima se nalazi na listi Nacionalne službe za zapošljavanje.

U najgoroj situaciji nalaze se nekadašnji radnici Fabrike mašinskih delova (FMD) kojima se duguje čak 111 dohodaka, takozvanih minimalaca, a kako nisu primali plate tako im ni doprinosi nisu uplaćivani.

U industriji trenutno radi oko 150 zaposlenih, a bivši radnici su uzeli otpremnine, ali ne odustaju od neprimljenih minimalaca koji im se duguju po zakonu.

Radiša Spasić, koordinator radne grupe za rešavanje socijalnih problema u Ei kaže da radnici sada žele od Ministarstva ekonomije da uplati Penzionom fondu oko 160 miliona dinara, koliko je potrebno za povezivanje radnog staža.

- Ukoliko dođe do stečaja u ovih 15 fabrika, svi radnici sve gube. Staž nam nije povezan od januara 2004. godine. Ako dođe do stečaja bivši i sadašnji zaposleni imaju samo pravo da im se isplate minimalci i doprimnosi za poslednje dve godine. To znači da im pet godina provedenih u Elektronskoj industriji, koji su protekli u međuvremenu, ništa ne vrede. Zato se mi sada borimo da ili ministarstvo uplati tu sumu novca ili da, napokon, zaživi Tehnološki park. U sistem parka bi ušlo šest preduzeća o kojima bi računa vodio Grad Niš tako da bi se iz gradske kase refundirao deo novca radnicima od kojih bi se pojedini zaposlili u novootvorenim fabrikama. Veliki broj nekada zaposlenih nalazi se u dužničkom ropstvu jer su dužni za struju, komunalije-objašnjava Spasić.

Inžinjer mašinstva, Milan Kostić, bivši radnik FMD nije primio platu od novembra 2002. godine.

- Imam osam presuda protiv fabrike da mi se isplati novac, ali nema odakle. Fabrika je uplaćivala doprinose za radni staž svake godine za dva ili tri meseca. Mi smo do pre tri ili četiri godine imali neki posao, a onda su po socijalnim programima ljudi napustili posao i uzeli neku crkavicu, ali s tim nisu mogli ni osnovne dugove da podmire. Ja sada imam 57 godina i još malo mi nedostaje do penzije, ali ko će mene da zaposli u ovim godinama kada se traže mlađi radnici - kaže Kostić.

Da je egzistencijalna situacija loša među ovim radnicima potvrđuje i Svetislav Ilić, predsednik metalske grane u sindikatu “Nezavisnost” za Srbiju, koji kaže da dvadesetak odsto od ovih 2.140 radnika hrani sebe i svoje porodice u Narodnoj kuhinji.

- Sreća u nesreći je da oko 60 odsto ovih radnika ima poreklo sa sela pa odatle na neki način dobavljaju hranu, a ostali su prodavci na buvljacima, sitne zanatlije i svašta rade da bi preživeli - kaže Ilić.

Rešenje problema za mesec dana

Marko Dimitrijević, predsednik Upravnog odbora Elektronske industrije donosi lepu vest za radnike bez uplaćenog radnog staža.

- U stalnim smo kontaktima sa ministarstvom, tako da je obećano da će novac biti uplaćen. Do sada smo završili proceduru da poreska terenska kontrola obavi usaglašavanje zapisnika sa PIO fondom, tako da očekujemo transfer novca iz ministarstva kada će taj problem radnika biti rešen. Mi smo do sada iz sredstava Elektronske industrije izdvojili 12 miliona dinara gde smo podmirili jedan deo doprinosa za radnike - kaže Dimitrijević.

 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • vukadinovic

    22:28 // 3. 6. 2010.

    Pogledajte tekst SACUVACEMO AERODROM mozda postoji neka analogija

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: