Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:35, 12. 3. 2021.

| Društvo

"Nišvil" sa festivalima iz Francuske i Belgije planira razmenu mladih romskih džez muzičara

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
nisvil saradnja
Najavljuju saradnju sa festivalima iz Francuske i Belgije; foto: Nišvil

"Romi džeziraju kreativnom Evropom" je projekat u kome zajedno učestvuju festivali iz Niša, Francuske i Belgije, a kako najavljuju iz Nišvila u naredne dve godine okupljaće se mladi muzičari romske i neromskih nacionalnosti iz svake zemlje, uvežbavati program i kompozicije koje će svi zajedno izvoditi tokom okupljanja. Osnovni cilj je povezivanje ove tri države i otvorena umetnička razmena mladih romskih džez muzičara.

Prvi u nizu sastanaka projekta ROJAZE (Roma jazzing Europe), koji je podržan od EU programa "Kreativna Evropa", održan je u Nišu, kažu iz Nišvila, uprkos pandemiji koja otežava putovanja.

Cilj ovog projekta je da se olakša kreativnost i otvorena umetnička razmena mladih romskih džez muzičara, navode iz Nišvlila, koje će povezati sa muzičkom omladinom različitog kulturnog, socijalnog, ekonomskog i geografskog porekla.

Tako će razvijati različite nivoe međukulturnog dijaloga i saradnje, povezujući Francusku, Belgiju i Srbiju.

Takođe, uključivanjem romske i neromske muzičke omladine (18-32 godine) iz ove tri zemlje povećaće se interkulturalni dijalog i svest o bogatstvu različitih romskih etničkih grupa i njihovom kulturnom uticaju naevropsku džez muziku. Organizovanje kulturnih događaja zasnovanih na bogatstvu različitog romskog uticaja na evropsku džezmuziku ojačaće evropsko osećanje pripadnosti romske i neromske omladine iz Francuske, Belgije i Srbije i povećati svest da kultura predstavlja suštinski deo evropskog identitetskog mozaika kojem svi oni teže - navode iz Nišvila.

Plan je da se u naredna 24 meseca okuplja po 8 mladih muzičara romske, ali i neromskih nacionalnosti iz svake zemlje, koji će uz superviziju muzičkih koordinatora, svako u svom gradu, uvežbavati svoj program, ali i kompozicije koje će svi zajedno izvoditi tokom okupljanja.

Na sastancima u Nišu je dogovoreno da se (desetodnevna) okupljanja svih učesnika (koja podrazumevaju zajedničke probe i nastupe) dogode u vreme trajanja festivala u ovim gradovima, a s obzirom da se festivali u Francuskoj i Belgiji održavaju tokom aprila, zbog još uvek neizvesne situacije oko pandemije virusa Covid-19, prvo (i praktično jedino) ovogodišnje okupljanje dogodiće se na Nišvilu, sredinom avgusta. Tokom sledeće godine ista ekipa muzičara će se okupiti tokom proleća u Francuskoj i Belgiji, a novi krug sa 24 nova muzičara počeće ponovo na Nišvillu 2022, a projekat će biti završen okupljanjima i nastupima na festivalima u Belgij i Francuskoj 2023. godine - pojašnjavaju.

nisvil saradnja Kažu da je ovo drugi spomenik u Evropi nekom romskom muzičaru; foto: Nišvil U projektu osim niškog džez festivala učestvuju i festivali Welcome in Tziganie iz Francuske i Balkan Traffic iz Belgije, čiji su direktori Florian Calvez i Nicolas Wieers i posetili Niš, a kažu da su izrazili želju da obiđu spomenik Šabanu Bajramoviću, uz konstataciju da je to uz spomenik Džangu Renartu u Francuskoj, jedini spomenik u svetu nekom romskom umetniku.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: