Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 23. 1. 2023.

| Društvo

Nivo Toplice opada, do kraja nedelje moguće ukidanje vanredne situacije u Prokuplju i Kuršumliji

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Toplica
Nivo Toplice za 3 dana opao skoro 3 metra; Foto: Lj. M.

U Prokuplju i Kuršumliji gde je od petka na snazi vanredna situacija zbog povećanog nivoa reke Toplice koja se na par mesta izlila i poplavila objekte i poljoprivredno zemljište, formirnane su komisije koje će proceniti nastalu štetu. Kako je trenutni nivo vode na mernom mestu Pepeljevac kod Kuršumlije na 90 cm, što je za skoro 3 metra manje od pika 19. januara, kada je iznosio 377 cm, u Prokuplju i Kuršumliji najavljuju ukidanje vanredne situacije do kraja nedelje.

U Kuršumliji tvrde da je nivo Toplice u petak veče porastao za kratko vreme i da je to bio najviši vodostaj u poslednjih 30-ak i više godina, a u lokalnoj samoupravi kažu da je prošlogodišnje čišćenje korita u samom gradu sprečilo veće štete na objektima i domaćinstvima.

Tokom 2022. godine smo sa Vojskom Srbije čistili korito reke Toplice u okviru civilno-vojne saradnje. Pripadnici 310. inžinjerijskog bataljona Treće brigade Kopnene vojske su sa našim komunalnim preduzećem očistili i proširili korito Toplice u dužini od 900 metara i reke Kosanice u dužini od 300 metara. Time smo predupredili i otklonili opasnost od ovakvih iznenadnih elementarnih nepogoda - kažu nadležni u Kuršumliji.

Na oranicama je pričinjena manja materijalna šteta, bujica je odnela dva manja mosta u okolini Kuršumlije, nekoliko ih je oštećeno i sve će, kažu nadležni, biti sanirano u narednom periodu.

I na teritoriji Prokuplja je na snazi vanredna situacija, a izlivanje Toplice na pojedinim mestima nije pričinilo veću štetu. Poplavljen je jedan ugostiteljski objekat kod Gradskog bazena koji se nalazi neposredno uz korito reke i jedna hala u privatnom vlasništvu.

Mi smo formirali komisiju koja će od danas krenuti da popisuje nastalu štetu. Osim pomenutih objekata, bilo je manjih prijava da je voda poplavila podrume pojedinih kuća, sve ćemo obići i utvrditi, a onda i poslati zahtev da nam eventualno država to nadoknadi - rekao je Milan Aranđelović, gradonačelnik Prokuplja.

Za sada nema opasnosti od poplava i, po rečima gradonačelnika, do kraja nedelje verovatno će Štab doneti odluku o ukidanju vanredne situacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: