Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:52, 3. 11. 2021.

| Društvo

Nivo Zavojskog jezera opet nizak, prioritet proizvodnja struje

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
zavojsko
Voda izcurila; foto: Andrijana Spasov

Prekomerno ispuštanje vode kako bi se proizvodila struja, ali i suša koja traje mesecima, učinili su da Zavojsko jezero kod Pirota opet više liči na prizor iz postapokaliptičnih filmova, nego na biser turističke ponude grada. Pad nivoa jezera ne utiče na živi svet u njemu, jer se ribe povlače tamo gde ima vode, ali ipak se pokazuje da je proizvodnja struje, zbog čega je i nastalo to veštačko jezero, iznad zaštite prirodne sredine.

Slične slike sa niskim vodostajem poslednjih godina viđene su 2018. i 2019. godine, ali opasnost da se jezero toliko ispusti i da se ponovi situacija iz 2013. godine za sada nema.

Ipak, mnogim ljubiteljima prirode, vlasnicima vikendica i splavova na jezeru sadašnje stanje se ne dopada, a nivo je, prema slobodnim procenama sa lice mesta, pao za oko 25 do 30 metara. zavojsko Nivo opao za 25 - 30 metara; foto: Andrijana Spasov

Situacija je nešto bolja nego ona iz 2018. godine. Ovde imamo samo estetsko-vizuelni problem. Jezero je napravljeno da proizvodi struju, a ne da se uživa u njemu, to se zna. Po ribu i živi svet trenutno nema neke posledice, te riblje vrste se povuku gde ima vode - objašnjava jedan ribolovac.

Tokom avgusta i septembra Hidrolektrana Pirot zbog remonta nije radila, ali je struja ponovo počela da se proizvodi što je dovelo do dve stvari - pražnjenja jezera i ispuštanja vode nakon prolaska kroz turbine u Nišavu.

Upravo je ispuštanje hladne i bujične vode u Nišavu ono što više zabrinjava Piroćance. čišćenje Aktivisti iskoristili priliku da očiste priobalje; foto: Andrijana Spasov

Problem ja način ispuštanja, intenzitet, danonoćno se ispušta, ne poštuje se režim rada i ispuštanja. To ne odgovara ljudima zbog lepote jezera, ali to joj nije ni namena. Godine su sušne, Visočica ne dolazi da ga napuni. Međutim, voda bi sporije opadala kad bi se poštovao režim rada koji pravi problem na Nišavi - objašnjava ribolovac.

Pad nivoa jezera doneo je ipak nešto dobro - nizak nivo iskoristili su aktivisti i ljubitelji prirode koji su proteklog vikenda očistili priobalje koje je bilo puno đubreta.

Hidroelekrana Pirot je vršna centrala koja bi, prema propisanom radu, dnevno iz Zavojskog jezera trebala da ispušta 4 sata vodu u kompenzacioni bazen, odakle bi voda postepeno trebala da se ispušta u Nišavu narednih 20 sati. Ipak, mnogi Piroćanci su svedoci da turbine rade nekoliko dana neprestano i voda se neprekidno pušta u Nišavu.

Pitanja u vezi ispuštanja vode iz jezera, načina i režima rada hidroelektrane poslata su EPS-u, u čijem sistemu radi pirotska Hidroelektrana, a odgovori se očekuju.

Tokom ove godine dve osobe utopile su se u tu reku u toku kroz Pirot, a kao indirektnog krivca građani su označili pirotsku Hidroelektranu koja ispuštanjem vode povećava nivo reke. nišava Veći problem ispuštanje vode iz jezera u NIšavu; foto: Lj. F.

Zbog toga su Piroćanci, aktivisti i ljubitelji prirode održali i performans početkom jula, kako bi ukazali na nepoštovanje režima rada, a o tome su pisma razmenili gradonačelnik Pirota i v.d. direktora EPS-a.

Podsetimo, akumulacija Zavoj je nastala prirodnim putem, nakon klizišta iz 1963. godine, kojim je stvorena prirodna brana na reci Visočici. Tada je potopljeno selo Zavoj, a prirodna brana iskorišćena je da se uz nju izgradi i veštačka. Nakon izgradnje krajem osamdesetih, potopljeno je i selo Veliko Lukanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    18:16 // 4. 11. 2021.

    Brana i HE Pirot izgrađeni zbog proizvodnje struje,kao rezervoar pijaće vode i zbog sprečavanja poplava i TAČKA!!!

    • Pera Bela Palanka

      21:36 // 4. 11. 2021.

      A da nisu i dve brane nizvodno pravljenje zbog poplava ili zbog punjenja necijeg dzepa.A riblji i zivotinjski fond?Idi po sendvic i sok SNS sramoto.

  • Roki

    11:51 // 4. 11. 2021.

    Znaju li iz vladajuce partije koliki su fanatici ribolovci.Ni jedan glas od nas nece da dobiju samo iz tog razloga.Ja ih na proslim izborima nisam glasao zbog odluka u vezi Vlasinskog jezera.

  • Des - pot

    11:38 // 4. 11. 2021.

    Pa kako će, onaj što ga po treći put turiše za glqvnog u TOP-a, sada da razvija turizam, jel reče da mu je Zavojsko jezero najbolja turistička ponuda?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: