Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:27, 30. 1. 2020.

| Društvo

"Njuzovci" na tribini u Nišu: Sve nam je teže, konkurencija u objavljivanju lažnih vesti sve veća

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Njuz tribina Filozofski fakultet Niš 2 foto Južne vesti Milica Jovanović
Ulogu intervjuera u jednom trenutku preuzeo je jedan od osnivača Južnih vesti Predrag Blagojević; foto: JV/M.J.

Uz sebi svojstven satirični humor, anegdote koje oslikavaju medijsku sliku Srbije, ali bez ustaljenih fraza, protekla je tribina ekipe satiričnog portala Njuz u punom amfiteatru Filozofskog fakulteta u Nišu. "Njuzovci" su kroz svoj slučaj ilustrovali stanje medijskih (ne)sloboda i ekspanziju lažnih vesti u medijima koji sebe ne definišu kao "vesti u ogledalu", šaljivo zaključivši da imaju sve veću konkurenciju.

Prisećajući se prošlih dana, kada su bili česti gosti na televizijama sa nacionalnom frekvencijom u emisijama koje su se bavile rekapituliranjem događaja koji su obeležili prethodnu godinu, Viktor Marković je setno zaključio da je to prestalo 2013. godine. A onda je pre dve godine stigao novi poziv iz Radio televizije Srbije.

Pomislio sam 'pa dobro, možda se nešto menja, možda je to hrabro sa njihove strane, možda je ovo revolucija'. I ja kažem 'hajde, žrtvovaću se, doći ću 1. januara'. I dok smo se dogovarali ona mi kaže nešto kao 'naravno, mi Vas zovemo da pričamo o vestima koje su se desile, ali nećemo pričati o politici'. Ja sam pitao 'zašto zovete mene iz Njuza, kod nas je 90 % vesti o politici i to je smisao, da priča o politici i stvarima u društvu koje se dešavaju' - priča Marković.

Predlog je bio da se govori o nekim novim životinjama, a epilog Markovićevo nepojavljivanje u programu. Tribina Njuz Filozofski fakultet Niš 3 foto Južne vesti Milica Jovanović Tribina počela emitovanjem nove epizode Njuz vesti; foto: JV/M.J.

Sem što sada ne dobijaju minutažu na televizijama sa nacionanom frekvencijom, u odnosu na period pre 10 godina i početke Njuza, promenila se i količina lažnih vesti u medijima. Pre deset godina bili su jedini koji pišu lažne vesti, a sada su, priča Nenad Milosavljević, dobili jaku konkurenciju.

U međuvremenu su se pojavili i mnogi drugi koji to rade: Informer, Srpski telegraf i niz drugih medija. S tim što mi volimo da se ogradimo od njih, mada nam to baš i ne ide od ruke. Mi volimo da kažemo da mi izmišljamo, a oni lažu. Neke vesti ne možemo da obradimo, jer su već dovoljno bizarne. Ako ih obradimo na Njuz način postaće normalnije - rekao je Milosavljević.

Iako su začetnici “vesti u ogledalu” Miroslav Vujović je šaljivo zaključio da su se tabloidi od lažnih vesti obogatili, a Njuz nije. Tribina Njuz Filozofski fakultet Niš foto Južne vesti Milica Jovanović "Iako smo mi pokrenuli lažne vesti, ovi su se obogatili, a mi nismo"; foto: JV/M.J.

Naše vesti su istinitije od onih koje čitate. Njuz ume bogami i jedini da objavi pravu vest, kao ono kada su i RTS i razni mediji "pali" na objavu da je Dobrica Ćosić dobio Nobelovu nagradu za književnost, a mi jedini da nije. Njuz ume i da bude vidovnjački - jednom smo objavili vest kako se vozilo Google street view izgubilo u Kaluđerici. Posle godinu i po dana neko je okačio fotografiju vozača Google vozila koji ima spušten prostor i otprilike pita 'gde sad u Kaluđerici' - rekao je Vujović.

"Njuzovci" su nebrojeno puta istakli da ono što izlazi na njihovom sajtu nisu lažne, već izmišljene vesti, a Marko Dražić je objasnio razliku.

Kad smo imali opciju na sajtu da ljudi mogu da šalju svoje tekstove shvatili smo da neki misle da kad pišeš izmišljene vesti možeš da "lupiš" šta god hoćeš. To naravno i možeš, ali da bi ta vest imala neku poentu, da bi nešto kritikovala, mora da postoji neki kontekst - zašto izjava koju pripišeš Vučiću ne može da bude ista kao ona koju pripišeš Dačiću ili Đilasu. A Kuriru je lakše zato što oni to zaista ne moraju, "lupe" da je bilo ko iz opozicije bilo šta uradio i to nema poentu, poenta je samo da se oni blate i zato mislim da je njima samo nebo granica - kaže Dražić.


Najčudnije pitanje ikada

Specijalni gost na tribini bio je jedan od osnivača Južnih vesti Predrag Blagojević, koji je preuzeo ulogu intervjuera momaka iz Njuza. Blagojevića je zanimalo kakav odnos "Njuzovci" imaju sa političarima, ali i kako gledaju na to što je sve manje ogledala u Srbiji, na šta je dobio opasku Viktora Markovića da "nikada čudnije pitanje nije dobio".

Pre nekoliko godina su sva ogledala iz Gradske kuće izbačena i, pošto je gradonačelnik naredio da se izbace, mi smo zaključili da je razlog što mnogo bolje izgleda u lokalnim medijima nego u ogledalu. Nisam bio godinu dana u Srbiji i sleteo sam u Beograd i video da nigde nema ogledala. Jel ste vi primetili to? - upitao je Blagojević.

Po završetku “oficijelnog dela” i publika se uključila u diskusiju, a zanimalo ih je koje su najčudnije vesti koje su im bila inspiracija, da li je zanimljivost satiričnih vesti jednaka sa stanjem demokratije u društvu i da li misle da bi propali ukoliko bi bilo više slobode.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    21:41 // 31. 1. 2020.

    Bravo za tribinu !

  • Mara

    05:24 // 31. 1. 2020.

    Malo humora nije na odmet

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: