Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:56, 7. 9. 2023.

| Društvo

"Noć istraživača" na jugu: U Nišu hod po vodi, u Pirotu o štednji novca, u Leskovcu spoj plesa i hemije

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
noc-istrazivaca-foto-promo
Raznovrstan program; ilustracija; foto: Noć istraživača

Niš, Leskovac i Pirot su među 24 grada u Srbiji gde će 14. put biti održana naučna manifestacija Noć istraživača, na više lokacija. Ovogodišnji slogan je “Svetlost nauke”, programi su potpuno besplatni za posetioce, a organizatori najavljuju radionice, izložbe, igre, takmičenja, kvizove i uživo izvođenje eksperimenata.

Ideja je da kroz spoj edukacije i zabave naučnici predstave najnovija dostignuća iz različitih oblasti, kao i da pokažu kako sve nauka oblikuje svet i utiče na svakodnevni život, kažu organizatori.

U Nišu će manifestacija trajati od 25. do 29. septembra i svi događaji održavaće se u prostorijama Naučnog kluba Centra za stručno usavršavanje, gde će 25, 27. i 29. septembra, svakog dana od 10 do 20 sati, biti vođene izložbe “Blistavi odrazi ratnog junaštva” Bobana Jankovića i Nine Stojanović.

Biće izložene stare fotografije koje poseduje niški Istorijski arhiv, a koje pokazuju kako se nekada ratovalo na Balkanu. Biće predstavljena i odlikovanja, zaštitne maske, šlemovi, kape, uniforme, stare vojne karte, hladno oružje i lični predmeti.

“Nauka i umetnost kao produžene ruke naše radoznalosti” - naziv je eksperimenta koji će biti predstavljen u učionici broj 9 Naučnog kluba u Nišu, 29. septembra, od 18 do 19 sati. Realizatorka će biti Vesela Tanasković Gassner.

Ona će predstaviti i eksperiment “Hodanje po vodi sa Oobleck-om”, prilikom kojeg će se koristiti mali dečiji bazen, pa će najmlađi moći da se upoznaju sa jedinstvenim osobinama vode.

Istog dana od 19 do 21 sat, takođe u Naučnom klubu, Nišlije će moći da posete neobičnu interaktivnu radionicu i neobičan koncert, događaj pod nazivom “Mi smo umetnost”.

Angažovana osoba crtaće prstima i dlanovima na pesku, dok će nekoliko učesnika aktiviranjem veb lokacije Chrome Music Lab, laboratorija Kandinski, istovremeno ponoviti crtež prstima. Laboratorija Kandinski dozvoliće da vizuelni trag u digitalnom prostoru dobije ton, a ideja je da pokažemo da, zahvaljujući tehnologijama, svako može da se oproba kao umetnik ili izvođač - kažu organizatori.

To će realizovati profesorka Anita Milić i grupa studenata muzičke umetnosti.


U Pirotu o novcu i čulima

U Pirotu će svi događaji u sklopu manifestacije biti održani na platou ispred Doma kulture, 29. i 30. septembra, od 17 do 22 sata.

“Oseti, pomiriši, probaj, oslušni, vidi i saznaj” - naziv je postavke profesorke Ljiljane Tanasković iz Ekonomske škole u Pirotu. Tema postavke su čula, posetiocima će biti objašnjeno kako funkcionišu receptori kako čula primaju nadražaje, gde šalju informacije i kako se one obrađuju.

Postavku “Periodična trgovina” vodiće Dina Pančić, Bojana Đorđević i Ivana Vasić iz pirotske Ekonomske škole i ona je zamišljena kao pijaca, gde će biti izložene gajbice sa jabukama, novčanice i vaga.

Svaki prolaznik prilazeći štandu, prvo izvlači jednu novčanicu iz kutije, zatim računa koliko kilograma jabuka može dobiti za novčanicu koju je izvukao/la. Sledeći korak je merenje mase na vagici. Ukoliko pogodi kao nagradu dobija jabuku i zahvalnicu Ekonomske škole Pirot - objašnjavaju organizatori.

Marija Gligorijević i Snežana Nikolić, takođe iz Ekonomske u Pirotu, autorke su postavke “Da razumemo značaj štednje nova”. Povod je inflacija u svetu, a organizatori kažu da je ideja da se razvije svest o štednji kod posetilaca. Deca će praviti kasice za novac, tako što će ukrašavati kutije po želji, dok će roditelji, bake i deke moći da razgovaraju sa autorkama o trenutnim kamatnim stopama.

Profesor Ivica Panić iz pirotske Gimnazije vodiće “Virtuelno-umetničku turu”, koja predstavlja mešavinu tehnologija i umetnosti.

Najavljene su i postavke “Harmonija umetnosti i života”, “Muzika i istorija”, “Hemija duginih boja”, “Od krivog tornja u Pizi do detekcije gravitiona”, “Hemija u boji” i “Strujni izvori i potrošači”.


U Leskovcu će balerina izvoditi hemijski eksperiment

U Leskovcu će sve aktivnosti biti održane 29. septembra, na dve različite lokacije. Za 17 sati planira se scenski performans Kreativnog studija Avangarda, povodom početka manifestacije.

Posetioci će moći da uživaju u klasičnoj muzici, plešući po bini, a biće i hemijskog eksperimenta, koji će izvesti balerina.

Od 17 do 20 sati, takođe na Gradskom trgu, viši kustos i pedagog Aleksandra Stojanović, kustos arheolog Vladimir Stojanović i muzejski savetnik i konzervator Ivan Stojanović tragaće za malim arheolozima.

Istovremeno, u leskovačkom Narodnom muzeju posetioci će moći da vide stalne postavke uz besplatno vođenje Marine Tomić.

Kroz stalnu postavku “Vremeplov leskovačkog kraja” posetiocima je prezentovana zavičajna istorija, period od praistorije, pa sve do sredine 15. veka, odnosno do dolaska Osmanlija. Drugi deo postavke nosi naziv “Leskovac - Srpski Mančester” - kažu organizatori.

Za to vreme, na Gradskom trgu, Leskovčani će imati priliku da saznaju više o vezu na platnu, kao i da se oprobaju u tome. To će realizovati muzejski pedagog Žaklina Islamović i profesorka dizajna tekstila i praktične nastave Suzana Cvetković.

Na Gradskom trgu će od 17 do 20 sati biti održane i postavke “Biblioteška android scena”, “Od otpada do proizvoda”, “Nauka u bojama”, “Bojama oživimo naučnike”, “Screaming Body” i “Akcija i reakcija - plus i plus”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: