Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:21, 25. 9. 2018.

| Društvo

"Noć istraživača" u Nišu i Leskovcu u znaku kulturnog nasleđa i običaja

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Noć istraživača
Zanimljivi programi na nekoliko lokacija u gradu; foto: printskrin/Noć istraživača

Šetnja kroz starinske avlije, izložbena postavka posvećena Desanki Maksimović, upoznavanje sa srednjim vekom i "hladnim oružjem", neke su od postavki koje organizatori u Nišu pripremaju za predstojeću "Noć istraživača", koja se održava u petak 28. septembra. U Leskovcu će posetioci moći da idu na izlete, čuju predavanje o vakcinaciji i hidroelektrani u Vučju kao "čudu tehnike 20. veka", a manifestacija se održava od 17 do 22 sata.

Bogato kulturno nasleđe biće u fokusu niške "Noći istraživača", kako organizatori najavljuju, a ova edukativna i zanimljiva manifestacija će se u petak održati na 6 lokacija: Paviljonu u Tvrđavi, Univerzitetskoj biblioteci ,,Nikola Tesla’’, Arheološkoj sali Narodnog muzeja, Spomen-sobi Branka Miljkovića i Stevana Sremca, Logoru na Crvenom krstu i Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

U Regionalnom centru je tim povodom otvorena izložba fotografija “Putovanje kroz kulturno nasleđe”, koja će biti postavljena do 28. septembra, a do kraja nedelje će se kod njih održati i brojna predavanja o kulturi, istoriji, tradiciji i nauci. noc sitrazivaca "Istražuj kroz noć, u znanju je moć" motiv ovogodišnje manifestacije; foto: Narodni muzej

Povodom jubileja - 120 godina od rođenja i 25 od smrti velike pesnikinje Desanke Maksimović, navode organizatori, u Univerzitetskoj biblioteci "Nikola Tesla" će u saradnji sa Zadužbinom koja nosi njeno ime, biti postavljena izložba "Obećala si da ćeš biti večna".

Ideja izložbe je da sve posetioce manifestacije "Noć istraživača" podsetimo na život i delo naše istaknute književnice. Da spomenemo uzvišene poruke i osećanja koje je pesnikinja prenosila mlađim naraštajima i da istaknemo neprolazne vrednosti i ideje humanizma, dobrote, praštanja i ljubavi koje čine deo bogatog kulturnog nasleđa naše zemlje - najavljuje Marijana Stojanović iz Univerzitetske biblioteke.

Arheolozi niškog Narodnog muzeja će posetioce tog dana upoznati sa srednjim vekom na teritoriji Srbije, kroz prezentaciju hladnog oružja. Kako oružje spaja arheologiju i konzervaciju, najavljuje Jelena Bogdanović iz Muzeja, posetiocima će biti jasno na primeru srednjovekovnih mačeva.

U projekcionoj sali Logora na Crvenom krstu biće održana prezentacija muzejskog nasleđa na primeru Zbirke ličnih predmeta i dokumenata zatočenika Logora na Crvenom krstu. Kroz dokumentarni film o Bubnju saznaćete sve ono što niste znali o ovom spomen parku. Spomen-sobe Stevana Sremca i Branka Miljkovića biće otvorene u "Noći istraživača", i najmlađi posetioci će imati priliku da se kroz igru bolje upoznaju sa njihovom književnom zaostavštinom - dodaje Bogdanovićeva.

Događaj se organizuje u saradnji sa EU info kutkom Niš, kako kažu, koji će u Paviljonu u Tvrđavi imati svoj štand sa veoma popularnim EU kvizom.

Detaljne informacije o svim postavkama i događajima koji će se u petak održati u Nišu možete videti ovde.


Stari običaji, nesvakidašnji zanati i bogata gastronomija u leskovačkoj "Noći istraživača"

I Leskovčani će ove godine moći da prošire svoja znanja iz oblasti prirodnih nauka, ali i da učestvuju u eksperimentima i različitim radionicama koje se organizuju u okviru “Noći istraživača”, 28. septembra od 17 do 22 sata u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju.

Pored različitih aktivnosti koje će tradicionalno biti održane poslednjeg petka u septembru, Leskovčani će sa naukom moći da se upoznaju i nekoliko dana ranije.

Pored glavnih aktivnosti 28. septembra od 17 do 22 sata, pripremili smo i različite uvodne tribine, predavanja, radionice i izložbe, koje će se održati 25, 26. i 27. septembra u Centru za stručno usavršavanje - kažu organizatori.

Zainteresovani Leskovčani, kažu organizatori, moći će da se upoznaju sa starim zanatima, da sa stručnjacima popričaju o vakcinama, da čuju istorijat abakusa, da obiđu arheološka nalazišta i još mnogo toga.

Celokupan program “Noći israživača” i uvodnih predavanja možete pogledati ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlad

    13:56 // 26. 9. 2018.

    To ce da bude nesto izgleda kao"Bal vampira".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: