Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 14. 7. 2015.

| Društvo

Nova Odluka o kućnom redu u zgradama nakon 24 godine

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
sanducici
Odlukom koja se predlaže obavezno je da svi stanovi budu obeleženi brojem i da na oglasnoj tabli bude postavlje spisak stanara; foto: www.skupstina-stanara.com

Veće kazne za stanare, ali i pravna lica, zabrana sušenja veša na terasama okrenutim ka ulicama u određenim zonama grada - neke su od novina koje donosi predlog Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama.

Važeća Odluka o kućnom redu doneta je 1991. godine, te je Uprava za imovinu dala predlog nove o kojoj će odbornici niške Skupštine glasati na narednoj sednici.

Uzimajući u obzir promene u zakonskoj regulativi do kojih je u međuvremenu došlo, nephodno je preurediti odnose u stambenim zgradama, čime bi se omogućilo nesmetano stanovanje i pravilno korišćenje stambenog i stambeno-poslovnog prostora u zgradama - objašnjava načelnik Uprave za imovinu Ljubiša Janić.

Ova Odluka predviđa novo vreme odmora u zgradama, kada je zabranjena buka i vika. To će radnim danima biti u periodu od 15 do 18 sati i od 22 do 6 sati narednog dana, a u danima vikenda od 14 do 18 sati, odnosno 22 do 7 sati sledećeg dana. terasa Bez veša u centralnim zonama grada; foto: flickr.com/Amaury Henderick

Novina je i što će, ukoliko bude usvojena, njome biti zabranjeno sušenje rublja na terasama okrenutim prema ulici i to u zoni unapređenog poslovanja, centralnoj i ekstra zoni u Nišu.

Na balkonama i lođama zgrada u ovim zonama dozvoljeno je sušenje rublja samo do visine parapetnog zida, odnosno zatvorene ograde, a unutar gabarita balkona, odnosno lođe - stoji u Odluci.

I dok su starom Odlukom stanari mogli biti kažnjeni najviše sa 5.000 dinara, sada se kazne za njih kreću od 5.000 do 30.000, a za pravna lica do 500.000 dinara.

Ukoliko zajedničke prostorije i delove zgrade ne održavaju čistim ili odlažu nameštaj ili nešto slično i tako onemogućavaju prolaz hodnicima i protivpožarnim stepeništim, ne unište izvor zaraze i gamad u svom stanu ili bacaju otpad sa terase slede kazne za stanare.

kese U niškim zgradama često tik ispred ulaznih vrata mogu zateći kese pune smeća; foto: arhiva JV Međutim, bez obzira što je i dalje važećom Odlukom kažnjivo, na primer, ostavljanje kesa sa smećem u hodnicima, mnogi građani toga nisu svesni i ne prijavljuju svoje komšije.

Novim propisima Odluke koja se predlaže, pravno lice ili preduzetnik koji izvode građevinske ili instalaterske radove u zgradi dužni su da prethodno o tome obaveste stanare i prijave vrstu i trajanje radova ili će biti kažnjeni.

Odlukom je definisano da će za nadzor nad njenom primenom biti nadležan komunalni inspektor, dok će prekršajne naloge izdavati i komunalni policajci.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Predlog Odluke o kućnom redu u stambenim zgradam (preuzmi) - 70.50 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ANA

    19:07 // 15. 7. 2015.

    Za neke je ovo novost.Ljudi,samo je promenjeno vreme od 14-17 na 15-18.Sve ovo je vazilo uvek,ali zadnjih godina nije sprovodjeno.Imam 65 godina,rodjena sam ovde i zivim oduvek u zgradi.Dodjose divlji-isterase pitome.KAZNJAVAJTE NAS,ZASLUZUJEMO.ZGRADE NAM SMRDE,DVORISTA SU DEPONIJE,STANARI URLAJU,PSI LAJU I VRSE NUZDU PO STEPENISTU,SA PROZORA LETI DJUBRE,KLIME KAPLJU NA GLAVU.VRATIMO DOSTOJANSTVO

  • Milan Nish

    10:31 // 15. 7. 2015.

    Kod nas čuvaju kučiće u stanu. Na desetom spratu Dević Nenad čuva čak tri pasa dalmatinca to užasno smrdi stanarima ali niko neće da ga prijavi. Kučići prave lom laju i skaču kad je neko na spratu. STRAŠNO.

    • todor

      19:39 // 15. 7. 2015.

      u gradu je dozvoljeno čuvanje pasa , jedina obaveza vlasnika je da budu vakcinisani protiv besnila i da budu bezopasni kada su van stana .a g. dević čuva najbolje dalmatince u evropi .

  • Dragan

    09:41 // 15. 7. 2015.

    Komunalna inspekcija Opštine Medijana ne radi svoj posao (neće da radi svoj posao). Prijaviš stanara, oni ne izadju na lice mesta po 6 meseci i nakon toga na moje institiranje daju mi neki smešan odgovor koji nije tačan sa činjeničnim stanjem. Ko njihov rad kontroliše?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: