Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:55, 30. 10. 2023.

| Društvo

Nova fabrika u Svrljigu, upitno klizište, polemika vlasti i opozicije i protest jednog komšije

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Svrljig (3)
Žitelj tvdi jedno, predsednik Opštine drugo, investitor treće; foto: Aleksandar Kostić

Fabrika Eurocomfort biće izgrađena iz temelja u Svrljigu, odlučeno je na sednici Skupštine Opštine Svrljig. Žitelj Milan Stojković javno je iskazao zabrinutosti zbog ove situacije koja, po njegovim tvrdnjama, može ugroziti ne samo njegovu imovinu, već i celokupnu zajednicu jer se parcela nalazi na klizištu. Dok upozorava na potencijalnu opasnost, predsednik Opštine Miroslav Marković optužuje Milana da se protivi razvoju Svrljiga i da se “velika opozicija” javlja zabrinuta za “skakavce, mrave i cvrčke”. Investitor Uroš Balić pak ističe da je analizu zemljišta odradio pre nego što su radovi započeti i da ne bi ugrozio ni zajednicu, niti lični uloženi kapital.

Radovima koji su počeli 20. oktobra, prethodila je hitna sednica održana 18. oktobra, na kojoj je zemljište iz poljoprivrednog preimenovano u građevinsko zemljište.

Milan Stojković čija se kuća nalazi u neposrednoj blizini buduće fabrike, ističe da teren nije podesan za privredne aktivnosti jer se nalazi na nagibu od 14% izvan gradsko-građevinskog područja koje nije obuvaćeno GUP-om Svrljiga i dodaje da to stvara sumnju u projekat.

Dok tvrdi da je građevinska inspekcija, kojoj je poslao dopis, utvrdila da se radovi izvode bez potrebnih dozvola, što, kako kaže, dovodi u pitanje zakonitost celog projekta, novinarima Južnih vesti iz Opštine Svrljig rekli su da je građevinska inspekcija konstatovala da se izvode radovi na uklanjanju sitnog rastinja, te da su upozorili investitora da je za pripremne građevinske radove neophodno odobrenje nadležnih službi, kao i to koje se mere u suprotnom preduzimaju.

Postoji opasnost da se to klizište aktivira i ugrozi ne samo objekte koji su u mojem vlasništvu, već i druge objekte. Pošto je u pitanju velika zemljana površina i masa, postoji mogućnost da se promeni i tok Svrljiškog Timoka, što bi napravilo trajnu i nepopravljivu štetu Svrljigu - tvrdi Milan.

Nosilac izrade elaborata koji je trebalo da utvrdi da li je zemljište na klizištu nije ispunilo zakonske uslove, jer nije donesen od strane geologa, što Zakon izričito nalaže, već od strane građevinskog inženjera, zaključuje ovaj stanovnik Svrljiga. Iz Opštine, pak odgovaraju da je elaborat izrađen u skladu sa zakonskim propisima, te da su povodom izdavanja lokacijskih uslova bila potrebna i dodatna ispitivanja.

Na sednici Skupštine održane 26. oktobra, predsednik Opštine Svrljig Miroslav Marković rekao je da je milion dinara izdvojeno za elaborat o utvrđivanju kvaliteta zemljišta i dodao da je Svrljig konačno dobio investitora koji hoće od temelja da sagradi fabriku, te da se javila opozocija koja tvrdi da će ta izgradnja da ugrozi “mrave, skakavce i cvrčke, da blokira Timok i da će nastati svetska kataklizma”.

Mi opet nalazimo manu, kako bi rekli da je vlast bila nesposobna i da ništa nije moglo da se odradi. Sada vi treba da izađete ispred budućih radnika koji tu treba da rade i da im kažete da ste protiv toga se u Svrljigu izgradi fabrika. Posle više od 30 godina neko je došao u Svrljig da izgradi firmu iz temelja, mi sad treba da udaramo kontru i da pričamo da će to dovesti do humanitarne i ekološke katastrofe epohalnih razmera, kao u Ukrajini ili Palestini što se događa. Ja ne mogu to da razumem - rekao je na sednici Marković.

Dok Miloš Stojković pozdravlja napore da se fabrike grade u Svrljigu, ali u predviđenim industrijskim zonama, Miroslav Marković tvrdi da su Stojković i opozicija u Svrljigu protiv razvoja i zaposlenja njihovih sugrađana. S druge strane investitor Uroš Balić tvrdi da su sve analize, i pre nego što je Milan iskazao zabrinutost, odrađene na tim parcelama i dodaje da ne zna šta više može da uradi da dokaže da ne postoji opasnost od klizišta.

Pad tog placa ide na suprotnu stranu, ne ka Milanovoj kući. On je toliko bezbedan da zaista ne znam zašto i dalje pokušava da sabotira tu gradnju. Mi iz naših sredstava finansiramo ovu gradnju i van svake pameti je da gradimo investiciju od 700.000 evra, a da nismo odradili analize. I kada smo mu to dostavili, on je zahtevao nove - rekao je investitor.

Investitor ističe da mu je Stojković ponudio da otkupi parcelu koja je u njegovom vlasništvu, ali da do toga nije došlo jer je shvatio da među njima ne postoje "dobri komšijski odnosi".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Bayazit

    14:24 // 31. 10. 2023.

    Сад кад вам дође Преподобни у пругастој жакети а-ла-Сотир Капабланка, има клизиште да се врати тамо одакле је и кренуло.

  • Tiosav Marjanović GARAC

    21:51 // 30. 10. 2023.

    Odakle ti batice 700k evrova??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: