Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:44, 12. 3. 2020.

| Društvo

Nova metoda operacije sinusa na ORL klinici u Nišu

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
foto: KC Niš
Novi aparat za novu neinvazivnu metodu; foto: KC Niš

Operacije pacijenata koji imaju problema sa sinusima biće kraće i jeftinije, uz manje bolova, a njihov oporavak biće brži, jer će se ubuduće zahvati raditi na novom aparatu na niškoj ORL klinici. Prve operacije lekari niškog Kliničkog centra obavili su sa načelnikom neurohirurgije u Ljubljani, a ovim je otpočela saradnja između ta dva klinička centra.

Novom “FESS” metodom operacije sinusa, koja se odnedavno primenjuje na niškoj ORL klinici, specijalisti će moći da obavljaju komplikovane hirurške zahvate na sinusima, pri čemu je trauma tkiva izuzetno mala, pacijent gotovo da nema bolova nakon intervencije, a vreme oporavka je drastično kraće u odnosu na klasičnu metodu. orl aparat Prva operacija uz pomoć stručnjaka iz Slovenije; foto: KC Niš

Reč je o minimalno invazivnoj hirurškoj tehnici koja se primenjuje radi ponovnog uspostavljanja normalne fiziologije, odnosno ventilacije i drenaže paranazalnih sinusa, jer se FESS karakteriše malom traumom tkiva, video-nadzorom, mogućnošću većeg ili potpunog odstranjenja patološkog procesa iz nosa i sinusa, što je njena osnovna prednost nad klasičnom hirurgijom - objašnjava direktor ORL Klinike Dušan Milisavljević.

Zajedničkim operacijama sa gostujućim stručnjakom iz Slovenije Juretom Urbančićem ozvaničen je i početak saradnje koju će niški Klinički centar imati sa Univerzitetskim kliničkim centrom iz Ljubljane.

Zaista sam srećan i čast mi je što smo razmenili znanja i iskustva, pomogli pacijentima koristeći novu metodu, ali i dogovorili našu dalju saradnju koja će nam itekako značiti, tako da mislim da je ovo zaista jedan lep početak - rekao je Urbančić.

Neke od bolesti sinusa, koje će biti tretirane novom metodom nastaju od raznih polipoza, rekurentnog i hroničnog rinosinusitisa i rinogene glavobolje, do disfunkcije Eustahijeve trube, cerebrospinalne fistule, ističu iz niškog Kliničkog centra.

Inače, vrednost novog aparata iznosi oko 160.000 evra, a Klinički centar Niš, dobio ga je, kako se navodi u saopštenju, zahvaljujući podršci Ministarstva zdravlja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ruzhdi kamberi

    23:08 // 27. 12. 2023.

    Prije 14 godina sam operisao sinus primoran sam
    ponovo operisati mogu li
    kod vas privatno i koliko kosta. Hfala.

  • Jelena Stošić

    17:53 // 8. 11. 2020.

    Dobro veče svima samo bih da pitam koliko košta ta vrsta operacije i da li mi je potreban uput od doktora opšte prakse ili ovog sa url ? Hvala.

  • Dragan

    08:08 // 13. 3. 2020.

    Kasnite celu deceniju. Jos pre 10-godine operisao me je fleksibilnim endoskopom 3mm, doktor Labud u Vojnoj bolnici. Veliko hvala doktore Labud.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: