Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:31, 28. 1. 2022.

| Društvo

Nova najava za godinama zatvoreni lokalitet Medijana, kažu biće otvoren na proleće

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
Medijana
Radovi će biti završeni, kažu nadležni, na proleće; foto: Grad Niš

Prošle su četiri godine otkako su vrata Arheološkog nalazišta Medijana u Nišu zatvorena za posetioce, a iako je probijeno već nekoliko rokova za završetak radova, sada je dat nov - kako kaže članica Veća za kulturu Adriana Anastasov to će biti na proleće, za 60 dana. Iako nije precizirala datum, broj dana ukazuje da će to biti pred izbore, a ona je istakla da su i pored velike procedure radovi u finalnoj fazi.

Istorijski lokalitet Medijana je zatvoren još juna 2018. godine, a najpre je bilo reči da će biti otvoren u 2020, pa je od tada nekoliko puta odlagan kraj radova. Prvo je trebalo da se to desi prošlog leta, a ona je baš na početku leta pri poseti prijemijerke Ane Brnabić obećano da će se to desiti do kraja 2021. godine.

Anastasova kaže da su obećavali da će rekonstrukcija muzeja biti završena prošle godine, ali ističe da će definitivno biti ove, kao i da se u budžetu Narodnog muzeja nalaze predviđena sredstva za zapošljavanje novih radnika. medijana Jedinstveni mozaici na Medijani: Foto: visit.nis

Medijana je dobila građevinski projekat, to jest izmenu građevinske dozvole za izgradnju šetnih staza i završetak krova, dakle onaj završetak koji je pre više godina započet. Ja mislim da je već raspisan tender za izvođača na tom zadnjem delu, i da ćemo u roku od 60 dana dobiti završetak i otvaranje Arheološkog parka Medijana za javnost... Završetak projekta se očekuje na proleće, od tog trenutka Medijana neće biti više nikada zatvorena - kaže Anastasova.

Rekonstrukciju je do sada, osim problema sa tenderom i pomeranja rokova, pratio nedostatak novca, ali i sukob na relaciji Zavod za zaštitu spomenika - Narodni muzej, a Anastasova sada navodi i da je za taj lokalitet, kao spomenika kulture od izuzetnog značaja, procedura jako velika.

Nije precizirala tačan datum otvaranja, ali ističe da su u finalnoj fazi.

Podsetimo, u KLER-u su ranije naveli da je ugovorena vrednost poslednjih radova na lokalitetu oko 24,4 miliona dinara sa PDV-om, ali da ih ne plaćaju samo Nišlije iz gradskog budžeta, već i Ministarstvo kulture i informisanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    20:09 // 30. 1. 2022.

    Bice , mozda, kad bude proslava 1800 godina od Milanskog edikta ! Relacija ovih sektasa je- koga briga za Medijanu, tu nema nista za nase dzepove .

  • mikac

    00:58 // 30. 1. 2022.

    e baš da vidimo...evo slikam vest i čuvam u telefonu,da vidimo ko laže...može?

  • Laki

    22:44 // 29. 1. 2022.

    Lepo reče zena na proleće ali nije rekla koje godine.??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: