Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 17. 5. 2023.

| Društvo

Nova obećanja za Staro groblje

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
IMG-44d3772fe7a82940d1fb31f710aebb09-V
Staro groblje i dalje čeka Memorijalni kompleks; foto: Sonja Vidojković

Obećanja, najava javne nabavke, planovi i formiranje Organizacionog odbora za obnovu i unapređenje položaja su ono što je Staro groblje dobilo u prethodnom periodu. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da je postavljeno osvetljenje i da je u toku rad na projektu za rekonstrukciju nekadašnje kapele koja će biti za radnike JKP Mediana i muzejsku postavku. Kako trenutno izgleda Staro groblje, možete videti na fotografijama Sonje Vidojković.

Godine prolaze, obećanja se nižu da će Staro groblje postati memorijalni kompleks. Krajem aprila je formiran Odbor za obnovu i unapređenje položaja Starog groblja u Nišu koji čine 18 ljudi, a kojim predsedava Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša.

Napravili smo Ogranizacioni odbor za uređenje Starog groblja. Tu su predstavnici crkve, različitih organizacija i naših institucija. Dogovorili smo i postavili osvetljenje. Stavljamo na dva dela groblja zaštitnu ogradu, postavljamo kante đubrijere - rekla je Sotirovski.

IMG-1a3649ea04d3ba9c763c27b0a18c3336-V Staro groblje i dalje čeka Memorijalni kompleks; foto: Sonja Vidojković Odbor, pored gradonačelnice, čine i njena zamenica Dušica Davidović, episkop niški Arsenije, Branko Cincarević iz Eparhije niška, general potpukovnik Milosav Simović, komandant KoV, major Aleksandar Tričković iz Vojske Srbije, Bratislav Vučković, predsednik Opštine Palilula, zatim članovi Gradskog veća Adriana Anastasov i Miroslav Đokić, pomoćnica gradonačelnice Vladislava Ivković, Snežana Radović, direktorka Istorijskog arhiva Niš, Vesna Crnoglavac, v. d. direktora Narodnog muzeja u Nišu, Dušan Andrejević, v. d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, Ivan Mihajlović, v. d. direktora JKP Mediana, načelnica Gradske uprave za imovinu i održivi razvoj Ružica Đorđević, kao i Davorin Jovičić, Lidija Radoičić i Miroslav Veličković.

Zadatak Odbora je sprovođenje i koordinacija svih neophodnih aktivnosti vezanih za obnovu i unapređenje položaja Starog groblja u Nišu - piše u Službenom listu.

IMG-04f208748afb958de8e987eea421b481-V Staro groblje i dalje čeka Memorijalni kompleks; foto: Sonja Vidojković Ono što se trenutno dešava, dodaje gradonačelnica, Zavod za zaštitu spomenika i kulture i Zavod za urbanizam rade projekat za rekonstrukciju nekadašnje kapele.

Kapela bi trebalo da postane objekat u kom će raditi radnici Mediane koji će održavati i čuvati groblja. U drugom delu će biti muzejska postavka o svemu što postoji na Starom groblju uz fotografije. Zasada, Staro groblje nije zaključano, otvoreno je 24 sata, a tu je neophodan i video-nadzor i sve što bi moglo da zaštiti - rekla je Sotirovski.

Iz niške policije navode da u poslednje vreme nije bilo prijava oštećenja Starog groblja, a te prijave su najčešće oko Zadušnica.

Podsetimo, inicijativa da se Staro groblje pretvori u Memorijalni kompleks datira još iz 2010. godine, a na Portalu javnih nabavki februara ove godine objavljeno je da će se tražiti izvođač radova na sanaciji objekta u okviru groblja.

Ipak, nije precizirano o kom objektu je reč i šta će ti radovi tačno podrazumevati, pa oni koji već dugo apeluju da se reši problem srušenih i spomenika koji se često jedva vide od korova, za više informacija moraju da sačekaju kraj februara, za kada je i najavljena javna nabavka.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • ?

    15:54 // 17. 5. 2023.

    Podeljena su mišljenja da je na parceli na kojoj je bilo groblje, a koje više nije u funkciji, dozvoljeno graditi objekat, ili zemljište koristiti u neku drugu korisnu svrhu, ukoliko je došlo do potpunog raspadanja tela i kostiju umrle osobe, tako da je sve postalo zemlja mislim da je tu prošlo mnogo godina od poslednje sahrane najmanje 45 godina i tada je bila teška periferija...

  • Svedok

    10:40 // 17. 5. 2023.

    Najveća sramota nas Nišlija i grada. Mesto na kome se bez problema snimati dokumentarci o pogromu na Kosmetu i stradanju Srba. Placemo za grobove predaka slomljenih grobova tamo, a ispred nosa nam stoji naše "Kosovo" i apsolutno ne radimo ništo po tom pitanju.

    Dok u Evropi ljudi prave memorijalne parkove i privlace turiste...Staro groblje privlaci skitnice i pse lutalice.

    • Ej bre

      15:55 // 17. 5. 2023.

      Idi na Kosovo kada ti toliko fali...

    • Tajanstveni Alan

      19:23 // 17. 5. 2023.

      Zahvaljujuci tvojim idolima, su tamo narkomani i psi lutalice ,jer vam nista nije sveto ! Grobove vasih predaka ste napustili i dosli ovde, pa mislite da i mi, koji imamo tamo najdraze deke i bake, treba da sve zaboravimo ! Ne brini, nisi ti jedini TV folirant i postovaoc TV Pravoslavlja ,ima vas podosta !

  • Dusan

    10:16 // 17. 5. 2023.

    Daj bre sredjujete groblje gde se 50 i 100 godina ne sahranjuju ljudi, sredite nesto sto koriste deca i uopste zivi ljudi. Ovima sto leze tamo je i onako sve jedno.

    • Snežana

      12:56 // 17. 5. 2023.

      Ko ne poštuje prošlost neće imati ni budućnost. Tamo su grobovi Nišlija koji su voleli, branili, čuvali i gradili istoriju Niša. Tvoji očigledno nisu.

    • Torpedo

      19:18 // 17. 5. 2023.

      To sto si selac i dosljak, nije presudno ! Presudno je ,sto mislis, da istorija ovog,nekada divnog grada,a zahvaljujuci vama,takvima, pocinje, otkad se u njega useliste i napraviste zaprlozenu zabokrecinu !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: